Hyvin­voin­tia­lueen talous­ti­lanne jatkuu haas­teel­li­sena

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten talouden haasteet jatkuvat edelleen. Hyvin­voin­tia­lueen toinen osavuo­si­kat­saus ja heinäkuun kuukausi­ra­portti on julkaistu alue­hal­li­tuksen 28.8. kokouksen esitys­lis­talla.

Hyvin­voin­tia­lueen vuoden 2024 talous­arvio on laadittu 15 miljoonaa euroa alijää­mäi­seksi, mutta uusimman kuukausi­ra­portin perus­teella alijää­mäen­nuste on painu­massa 32 miljoo­naan euroon. Tulos­en­nuste on kuitenkin paran­tunut kesä­kauden aikana toukokuun tilan­teesta kolmella miljoo­nalla eurolla. 

Hyvin­voin­tia­lu­eella on käyn­nis­tetty jo alku­vuo­desta toimen­pi­teet talouden tasa­pai­not­ta­mi­seksi. Toimen­pi­teiden ansiosta muun muassa loma­palk­ka­velan kehitys on saatu kään­nettyä toivot­tuun suuntaan ja kustan­nus­sääs­töjä on onnis­tuttu toteut­ta­maan toimia­lueilla. Merkit­tävin syy talous­ar­vion ylit­ty­mi­seen on kuitenkin palve­lujen ostojen kehitys, joka vuodesta toiseen jatkuu talous­ar­viota suurem­pana. Tällä hetkellä palve­lujen ostoissa on yhteensä noin 18 miljoonan euron ylitys­paine muutet­tuun talous­ar­vioon verrat­tuna.

Heinäkuun talous­en­nus­teen lisäksi hyvin­voin­tia­lu­eella on noin 20 miljoonan euron lisäriski, joka liittyy talous­ar­vioon sisäl­ty­vien omai­suuden myyntien ja stra­te­gisen uudis­tus­oh­jelman toteu­tu­mi­seen, tytär- ja osak­kuusyh­tei­söjen kulu­ke­hi­tyk­seen varsinkin ict- ja laitos­huol­to­kus­tan­nuk­sissa sekä ylitys­pai­nei­siin aineissa, tarvik­keissa ja tava­roissa. 

Nykyiseen lain­sää­dännön mukaan hyvin­voin­tia­lueiden on saatava talous tasa­pai­noon ja katettava taseeseen kertyneet alijäämät vuoden 2026 loppuun mennessä. 

Alue­hal­li­tuksen 28.8. kokouksen esitys­lista on julkaistu Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa osoit­teessa: Dynasty tieto­pal­velu : Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote (pohjois​kar​jala​.net)