Yhteis­päi­vystys kesäisin ruuh­kainen – kiireet­tö­missä asioissa yhteys ensi­si­jai­sesti terveys­a­se­malle

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten yhteis­päi­vystys ruuh­kautuu kesäisin herkästi asiak­kaiden ottaessa yhteyttä päivys­tyk­seen myös kiireet­tö­missä asioissa. Yhteis­päi­vys­tyksen ruuh­kau­tu­misen vält­tä­mi­seksi on tärkeää, että kiireet­tömät asiat hoidetaan aina ensi­si­jai­sesti terveys­a­se­milla. Jos lähin terveys­a­sema on suljet­tuna kesä­lo­ma­kauden takia, asiakas voi vapaasti asioida millä tahansa Siun soten terveys­a­se­malla ja hyödyntää digi­taa­lisia palveluja. 

- Vaikka lähellä oleva tuttu terveys­a­sema olisi kiinni, muut terveys­a­semat palve­levat. Suosit­te­lemme myös kokei­le­maan rohkeasti digi­taa­lisia palveluja. Niiden kautta voi hoitaa virka-aikana etänä flunssa‑, allergia‑, vatsa‑, silmä‑, korva- ja iho-oireiden, päänsäryn, naisten virt­sa­tie­tu­leh­duksen hoitoon ja reseptin uusintaan sekä esimer­kiksi mielen hyvin­voin­tiin liittyviä asioita, kertoo palve­lu­joh­taja Mikael Ripatti.

Päivys­tyk­sessä hoidetaan vain ne potilaat, joiden tutki­musten ja hoidon aloitus ei voi odottaa seuraa­vaan arki­päi­vään. Kiireet­tö­mien asioiden hoita­minen väärässä paikassa aiheuttaa ruuh­kau­tu­mista niin puhe­lin­pal­ve­lussa kuin odotus­ti­lan­teissa.  

– Pyydämme asiak­kailta kärsi­väl­li­syyttä jono­tuksen ja palve­lu­ti­lan­teiden aikana. Päivys­tyk­sessä hoidetaan potilaita hoidon kiireel­li­syyden mukaan ja henki­lö­kun­tamme tekee parhaansa myös ruuh­kai­sissa tilan­teissa. Muis­tu­tamme lisäksi asial­li­sesta käytök­sestä henki­lö­kun­taamme kohtaan kaikissa tilan­teissa, myös puhe­li­messa, painottaa ylilää­käri Terhi Savo­lainen.

Ennen päivys­tyk­seen hakeu­tu­mista tulisi soittaa Päivys­ty­savun maksut­to­maan numeroon 116117. Se on kansal­linen ohjaus- ja neuvon­ta­pal­velu, joka antaa ohjeita akuu­teissa terveys­pul­missa. Pohjois-Karjalan alueella puhelut ohjau­tuvat Siun soten Päivys­tys­a­puun. Puhe­li­messa lail­lis­tettu tervey­den­huollon ammat­ti­hen­kilö arvioi asiakkaan tilanteen, antaa kotihoito-ohjeis­tusta ja tarvit­taessa ohjaa hakeu­tu­maan yhteis­päi­vys­tyk­seen tai muuhun tervey­den­huollon yksikköön asian kiireel­li­syyden mukaan. Päivys­tys­a­puun voi jättää myös takai­sin­soit­to­pyynnön. 

Kiireel­li­sessä tilan­teessa voi hakeutua suoraan päivys­tyk­seen, jos ei saa yhteyttä Päivys­tys­a­puun kohtuul­li­sessa ajassa tai soit­ta­minen ei ole mahdol­lista. Jos toisesta tervey­den­huollon yksiköstä on tehty päivys­tys­lä­hete, asiakkaan ei tarvitse soittaa Päivys­tys­a­puun, vaan hän voi tulla suoraan yhteis­päi­vys­tyk­seen.

Henkeä uhkaa­vissa tilan­teissa (esim. kova rintakipu, hengi­tys­vai­keus, tajut­to­muus, halvausoi­reet, äkillinen kouris­telu) tulee aina soittaa hätä­nu­me­roon 112.