Hyvin­voin­tia­lu­eella on käynnissä sääs­tö­tal­koot talous­ar­viossa pysy­mi­seksi

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten vuoden 2024 talous­arvio on laadittu 15 miljoonaa euroa alijää­mäi­seksi. Huhtikuun talous­en­nus­teen mukaan hyvin­voin­tia­lueen käyt­tö­ta­lous­menot ovat ylit­ty­mässä 15 miljoonaa euroa. Tämän vuoksi hyvin­voin­tia­lu­eella on suun­ni­teltu ja joudutaan toteut­ta­maan lukuisia sääs­tö­toi­men­pi­teitä talous­ar­viossa pysy­mi­seksi.

Säästöt vaikut­tavat koko henki­lös­töön sekä palve­lujen sulkujen ja supis­tusten myötä myös Pohjois-Karjalan asuk­kai­siin. Toiminnan ja talouden tasa­pai­not­ta­minen on kuitenkin vält­tä­mä­töntä, sillä voimassa oleva rahoi­tus­lain­sää­däntö edel­lyttää hyvin­voin­tia­lueita kattamaan taseeseen kertyneet alijäämät vuoden 2026 loppuun mennessä.

Hoitoon pääsyn paran­ta­mi­seen ja toiminnan uudis­ta­mi­seen on panos­tettu

Tänä vuonna Siun sotessa on panos­tettu erityi­sesti laki­sää­teisten palve­lujen saata­vuuden paran­ta­mi­seen, mikä näkyy jo posi­tii­vi­sena asia­kas­pa­laut­teena sekä nopeam­pana hoitoon ja palve­luihin pääsynä muun muassa erikois­sai­raan­hoi­dossa. Uudet digi­taa­liset palvelut on avattu, ja ne palve­levat suurta osaa koko maakunnan väestöstä nopeasti ja vaivat­to­masti.

Laki­sää­teisin palve­luihin panos­ta­misen vasta­pai­noksi vuoden 2024 talous­arvio sisältää stra­te­gisen uudis­tus­oh­jelman, jolla tavoi­tel­laan 10 miljoonan euron säästöjä kuluvan vuoden aikana. Alku­vuoden talous­ke­hitys kuitenkin osoittaa, ettei tämä yksin riitä, vaan enna­koitua runsaampi osto­pal­ve­lujen ja vuokra­työ­voiman käyttö sekä loma­palk­ka­velan purka­minen edel­lyt­tävät lisä­sääs­tö­toi­men­pi­teitä talous­ar­viossa pysy­mi­seksi.

Lisä­sääs­töjä haetaan mm. lääkä­ri­pal­ve­lujen ostojen vähen­tä­mi­sellä

Hyvin­voin­tia­lu­eella on käyn­nis­tetty alue­hal­li­tuksen linjausten mukai­sesti mittavat, koko henki­löstöä koskevat sääs­tö­tal­koot, joilla arvioi­daan saatavan aikaan noin 5–10 miljoonan euron säästöt. Keskei­senä keinona on kalliiden osto­pal­ve­lujen ja vuokra­työ­voiman käytön merkit­tävä vähen­tä­minen tämän ja myös tulevien vuosien aikana.

Tämän vuoksi osto­pal­ve­luna tuotettua Nurmeksen terveys­a­seman ilta- ja viikon­lop­pu­vas­taan­ot­to­toi­mintaa ja Rääkkylän terveys­a­seman hammas­lää­kä­ri­pal­velua ei ole nyt voimassa olevien sopi­musten päät­ty­misen jälkeen mahdol­lista enää jatkaa. Nurmeksen ilta- ja viikon­lop­pujen sopimus päättyy marras­kuun lopussa, Rääkkylän hammas­lää­kä­ri­pal­ve­lujen osto­pal­ve­luso­pi­musta ei jatketa elokuun alusta alkaen.

Loma­palk­ka­velan purka­minen näkyy toimi­pis­teiden aukio­loa­joissa loppu­vuonna

Kesä­lo­ma­kauden jälkeen toimia­lueilla tullaan toteut­ta­maan toimi­pis­teiden määrä­ai­kaisia sulkuja ja toiminnan supis­tuksia, joiden avulla henki­löstö pystyy pitämään vuosi­lomia, loma­ra­ha­va­paita ja palkat­tomia virka­va­paita. Sulut ja supis­tukset suun­ni­tel­laan siten, että niistä on mahdol­li­simman vähän haittaa palve­lujen käyt­tä­jille. Sulut ja supis­tukset eivät koske ihmisten henkeä, terveyttä ja turval­li­suutta yllä­pi­tävää päivystys- ja muuta kiireel­listä toimintaa. Toiminnan suluista ja supis­tuk­sista tiedo­te­taan tarkemmin kesä­lo­ma­kauden jälkeen.

Sääs­tö­tal­koot sisäl­tävät myös mate­ri­aa­lien ostojen ja hankin­tojen rajoit­ta­mista, toimien ja virkojen täyt­tä­mättä jättä­mistä sekä henki­löstön koulutus‑, matka- ja majoi­tus­kus­tan­nusten huomat­tavia leik­kauksia. Uusia kehit­tä­mis­hank­keita ei aloiteta kuluvan vuoden aikana, vaan keski­ty­tään käynnissä olevien hank­keiden loppuun saat­ta­mi­seen.

Sääs­tö­toi­men­pi­teiden riit­tä­vyyttä arvioi­daan toisen osavuo­si­kat­sauksen perus­teella

Alue­hal­litus on 29.5.2024 kokouk­ses­saan linjannut, että sääs­tö­toi­men­pi­teiden riit­tä­vyyttä arvioi­daan hyvin­voin­tia­lueen toisen osavuo­si­kat­sauksen perus­teella. Mikäli säästöt eivät ole riittäviä, joudutaan loppu­vuoden ajalle etsimään lisää toiminnan ja talouden sopeut­ta­mis­kei­noja.

Hyvin­voin­tia­lueen on huoleh­dit­tava laki­sää­teisten sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen sekä pelas­tus­toimen järjes­tä­mi­sestä kaikissa olosuh­teissa. Tätä hyvin­voin­tia­lueen perus­teh­tävää ei sääs­töillä voida vaarantaa.