Diabe­testa sairas­tavia potilaita hoidetaan Siun soten alueella terveys­a­se­milla ja Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuk­sessa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten alueella diabe­testa sairas­tavia potilaita hoidetaan terveys­a­se­milla ja erikois­sai­raan­hoidon alaisessa Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuk­sessa. Se toimii sekä keskus­sai­raalan diabe­tes­po­likli­ni­kalla että hajau­te­tusti Siun soten alueen terveys­a­se­milla. Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen henki­lö­kunta tukee terveys­a­se­mien diabe­tes­hoi­to­työtä koulut­ta­malla ja konsul­toi­malla sairaan­hoi­tajia ja terveys­kes­kus­lää­kä­reitä, jotka vastaavat terveys­a­se­milla diabe­tes­po­ti­laiden hoidosta. 

Mistä tiedän, minne hoitoni kuuluu?

Yli 30-vuotiaiden, hyvän hoito­ta­sa­painon saavut­ta­neiden tablet­ti­hoi­toisten tyypin 2 diabe­testa sairas­ta­vien hoito kuuluu terveys­a­se­mien toimin­taan. Samoin pääsään­töi­sesti myös suolis­to­hor­mo­ni­lääk­keitä tai perus­in­su­liinia käyt­tä­vien poti­laiden hoito on terveys­a­se­milla.

Terveys­a­se­mien diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen hoito­vas­tuulle kuuluu aikuisten tyypin 1 diabe­testa ja vaikea­hoi­toista tyypin 2 diabe­testa sairas­ta­vien hoito. Vaikea­hoi­toi­seksi tyypin 2 diabe­tek­seksi määri­tel­lään moni­pis­to­sin­su­lii­ni­hoitoa vaativa diabetes tai diabetes, johon liittyy muita hoito-ongelmia. Hoito-ongelmia voivat olla esimer­kiksi korkea soke­ri­ta­sa­paino, mitä ei ole yrityk­sistä huoli­matta saatu korjaan­tu­maan tai on haasteita sopivan lääke­hoidon löyty­mi­sessä. Tyypin 2 diabe­testa sairas­ta­vien osalta arvio hoidon­siir­rosta tehdään yksi­löl­li­sesti hoitavan henki­löstön kanssa.

Keskus­sai­raalan diabe­tes­osaa­mis­kes­kuk­sessa hoidetaan vasta­sai­ras­tu­neet tyypin 1 diabee­tikot sekä diabee­tikot, joilla on käytössä insu­lii­ni­pump­pu­hoito. Diabee­ti­koiden raskauden ajan seuranta kuuluu myös keskus­sai­raalan diabe­tes­po­likli­ni­kalle. Keskus­sai­raa­laan tarvitaan lähete perus­ter­vey­den­huol­losta.

Jos asiakas on epävarma siitä, missä oma hoito jatkuu, voi oman terveys­a­seman diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen puhe­lin­neu­von­taan olla aina yhtey­dessä. Tarvit­taessa neuvoa voi kysyä myös digi­taa­listen palve­lujen kautta www​.siunsote​.fi/digi. 

Kuinka saan yhteyden diabe­teksen hoito­paik­kaani?

Mikäli asiakkaan diabe­teksen hoito­vastuu kuuluu terveys­a­se­malle, diabe­tek­seen liit­ty­vissä kysy­myk­sissä soitetaan oman terveys­a­seman palve­lu­nu­me­roon. Terveys­a­se­mien puhe­lin­pal­ve­luun voi jättää myös takai­sin­soit­to­pyynnön. Terveys­a­se­mien ajan­va­raus- ja neuvon­ta­nu­me­roissa vastaa ensin äänite, joka kertoo ohjeet takai­sin­soit­to­pyynnön jättä­mi­seen. Suosit­te­lemme aina ensi­si­jai­sesti takai­sin­soit­to­pyynnön jättä­mistä.

Mikäli asiakkaan diabe­teksen hoito­vastuu on diabe­tes­osaa­mis­kes­kuk­sessa, diabe­tek­seen liit­ty­vissä kysy­myk­sissä soitetaan oman alueen Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen palve­lu­nu­me­roon. Puhe­lin­neu­vonta on auki arki­päi­visin klo 8–10 välillä ja neuvon­taan voi jättää myös takai­sin­soit­to­pyynnön. Oman alueen diabe­tes­hoi­taja soittaa takaisin viimeis­tään saman työpäivän aikana. Lomien ja äkil­listen pois­sao­lojen aikana puhe­lin­pal­ve­luun vastaavat muiden alueiden diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen hoitajat.

Huomioithan, että puhe­lin­pal­ve­luun jätetty takai­sin­soitto soitetaan vain kerran. Jos et pystynyt vastaa­maan takai­sin­soit­toon, jätä uusi takai­sin­soit­to­pyyntö. Mikäli et halua jättää soit­to­pyyntöä, jäät jonoon. Diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen ja terveys­a­se­mien palve­lu­nu­merot löytyvät www​.siunsote​.fi/​d​i​a​b​e​t​e​k​s​e​nhoito ‑sivulta.

Sään­nöl­linen seuranta on tärkeää 

Diabetes on luon­teel­taan etenevä ja siihen liittyy veri­suo­ni­sai­rauk­sien riski. Sen vuoksi jatkuva seuranta on tarpeen.  Hoito­ta­sa­painon huonon­tuessa lääki­tyksiä tulee tarkistaa ja tehostaa. Yksi­löl­liset hoito­ta­voit­teet sovitaan yhdessä ammat­ti­laisten kanssa ja ne kirjataan omaan hoito­suun­ni­tel­maan.

Diabe­testa sairas­ta­vien sään­nöl­liset vuosit­taiset kont­rollit ovat tärkeitä. Vuosi­kont­rolli voi toteutua joko lääkärin tai hoitajan vastaan­ot­tona. Myös etäkon­takti on mahdol­linen, mikäli hoito­ta­sa­painot ovat kunnossa ja asiakas on oireeton. Diabe­testa sairas­ta­vilta tulee kont­rol­loida vuosit­tain ns. vuosi­kont­rol­li­ko­keet, joihin kuuluu HBA1c (pitkä­so­keri) pvk (verenkuva), krea (munuai­sarvo), kalium ja natrium –suola-arvot, alat (maksa-arvo), LDL-koles­te­roli sekä valkuais­virt­sai­suutta selvit­tävä virt­sa­näyte U‑Alb/Krea. Lisäksi seuran­taan kuuluu silmän­poh­ja­ku­vaus, jonka aikataulu on yksi­löl­linen (1–5 vuoden välein). 

Vuosit­tainen virt­sa­näyt­teen tutki­minen on hyvin tärkeää, koska sen avulla voidaan tunnistaa diabe­teksen munuais­tauti. Diabe­teksen krooninen munuais­tauti lisää huomat­ta­vasti muiden liitän­näis­sai­rauk­sien ja erityi­sesti sydän- ja veri­suo­ni­ta­pah­tu­mien riskiä. Viime vuosina munuais­taudin hoidon mahdol­li­suudet ovat kuitenkin onneksi paran­tu­neet. 

Huoleh­dithan itse ajan­va­rauk­sesta!

Siun soten alueen diabe­teksen seurannan nykyinen käytäntö on, että kont­rol­liaika varataan itse terveys­a­se­mille tai terveys­a­se­mien diabe­tes­osaa­mis­kes­kuk­seen. Ainoas­taan Keskus­sai­raalan diabe­tes­vas­taan­oton ajan­va­rauk­sesta lähe­te­tään kutsu.

Lisä­tietoa diabe­teksen hoidosta löytyy Siun soten diabe­teksen hoito- ja palve­lu­ket­juista. 

Tyypin 2 diabetes: https://​palve​lu​ketjut​.siunsote​.fi/​d​i​a​b​e​t​e​s​-​a​s​i​a​k​k​a​a​n​-​h​o​i​t​o​-​j​a​-​p​a​l​v​e​l​u​ketju/  
Tyypin 1 diabetes: https://​hoito​polut​.siunsote​.fi/t1d/