Asiakkaan yksi­löl­li­syys, aktii­vi­suus ja osal­li­suus entistä suurem­massa roolissa koti­hoi­dossa

Ikään­ty­neen kotona asumista voidaan tukea moni­puo­li­sesti. Kotiin on mahdol­lista järjestää ikään­ty­neen arkea tukevia tuki­pal­ve­luita, kuten siivous­apua tai kaupassa asiointia. Toisaalta koti­hoidon ja koti­sai­raa­la­toi­minnan avulla ikään­ty­neelle voidaan tuoda kotiin hänen tarvit­se­mansa vaati­vakin hoito, kuten suonen­si­säi­sesti annettava lääke­hoito.

Kaikki kotiin annet­tavat palvelut perus­tuvat aina ikään­ty­neen palve­lu­tar­peen arvioin­tiin, jossa selvi­te­tään asiakkaan toimin­ta­kykyä. Kotona toteu­tet­ta­villa palve­luilla tuetaan ikään­ty­neen omatoi­mi­suutta ja arjen aktii­vi­suutta, jotta hänen toimin­ta­ky­kynsä pysyisi yllä ja jopa paran­tuisi.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa on kehitetty Miun aktii­vinen arki ‑toimin­ta­malli, joka on käytössä tällä hetkellä kaik­kialla hyvin­voin­tia­lueen ikään­ty­neiden koti­hoi­dossa. Toimin­ta­mal­lissa panos­te­taan asiakkaan yksi­löl­li­syy­teen, aktii­vi­suu­teen ja osal­li­suu­teen aiempaa enemmän. Toimin­ta­kyvyn tukeminen on nostettu mallissa yhtä tärkeäksi asiaksi asiakkaan arjessa kuin esimer­kiksi lääke­hoito. Toimin­ta­mallia toteu­te­taan moniam­ma­til­li­sesti koti­hoidon ja tera­pia­pal­ve­lujen ammat­ti­laisten kanssa.

Miun aktii­visen arjen tavoit­teet ja käytet­tävät keinot toimin­ta­kyvyn yllä­pi­tä­mi­seksi laaditaan moniam­ma­til­li­sesti, yhdessä asiakkaan ja hänen lähei­sensä kanssa. Lähtö­koh­tana on asiakkaan tunte­minen. Toimin­ta­kyvyn tuke­mi­seksi sovitut toimen­pi­teet kirjataan hoito- ja palve­lusuun­ni­tel­maan sekä asiakkaan arjen toimin­ta­suun­ni­tel­maan. Toimen­pi­teenä voi olla esimer­kiksi posti­laa­ti­koilla käyminen kerran päivässä tai naapurin luona kahvit­telut kerran viikossa. Tavoit­teiden toteu­tu­mista arvioi­daan sään­nöl­li­sesti ja suun­ni­telmaa päivi­te­tään tarvit­taessa.

- On tärkeää, että ikään­tynyt pystyy edelleen olemaan niin sanotusti oman elämänsä herra, vaikka hän saakin arkeensa tukea ammat­ti­lai­silta. Miun aktii­vinen arki ‑mallin tavoit­teena on lisätä ikään­ty­neen itse­näistä pärjää­mistä omassa kodissaan, tukea hänen toimin­ta­ky­kyään ja kannustaa ikään­ty­nyttä olemaan aktii­vinen toimija omassa arjessaan, koti­hoidon palve­lu­pääl­likkö Minna Penttinen sanoo.

Miun aktii­vinen arki on koti­hoidon toimin­ta­malli, jota toteu­te­taan kaikkien koti­hoi­dossa olevien asiak­kaiden kanssa. Lisäksi koti­hoi­dossa on käytössä toimin­ta­mal­liin pohjau­tuva Miun aktii­vinen arki –kuntou­tus­jakso, jonka aikana asiakkaan toimin­ta­kykyä tuetaan fysio- ja toimin­ta­te­ra­peut­tien sekä koti­hoidon työn­te­ki­jöiden tuella. Kuntou­tus­jaksoa tarjotaan asiak­kaille koti­hoidon ja tera­pia­pal­ve­lujen henki­löstön moniam­ma­til­lisen arvioinnin perus­teella. Arvioinnin tukena käytetään RAI-arviointia.

- Asiakkaan oma moti­vaatio kuntou­tu­mi­seen on jaksolla tärkeää. Kuntou­tus­jakso voidaan käyn­nistää esimer­kiksi sairaa­la­jakson jälkeen toimin­ta­kyvyn tuke­mi­seksi tai kun asiakkaan toimin­ta­kyky ja arjessa selviä­minen ovat heiken­ty­neet esimer­kiksi fyysisen vamman, sairauden tai heiken­ty­neen muistin seurauk­sena, Penttinen kertoo.

Suun­ni­tel­mal­li­suus ja seuranta varmis­tavat oikean palvelun, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan

Kun ikään­tynyt tarvitsee tukea kotona asumisen tueksi, kannattaa hänen olla yhtey­dessä Senio­ri­neu­vonta Ankkuriin. Ankkurin ammat­ti­laiset ohjaavat ja antavat neuvoa palve­luista ja niihin hakeu­tu­mi­sesta.

Jos ikään­ty­neellä todetaan olevan tuen tarvetta kotona asumi­sessa, hänelle voidaan aloittaa tuki­pal­ve­luja kuten ateria- tai turva­pal­velut, tai koti­hoidon arvioin­ti­jakso. Arvioin­ti­jakson aikana asiakkaan toimin­ta­kykyä ja arjessa selviy­ty­mistä selvi­te­tään tarkemmin ja tarvit­taessa aloi­te­taan koti­hoidon palvelut. Asiakkaan kanssa yhteis­työssä laaditaan suun­ni­telma palve­lujen sisäl­löstä ja määrästä.

Asiakkaan hoito- ja palve­lusuun­ni­telma ohjaa sekä ammat­ti­laista että ikään­ty­nyttä. Suun­ni­telmaa päivi­te­tään sään­nöl­li­sesti mm. puoli­vuo­sit­tain tehtävän RAI-arvioinnin avulla. Siun sotessa asiak­kaalle suun­ni­tellut ja toteu­tu­neet käynnit vastaavat hyvin toisiaan eli asiakas on saanut tarvit­se­mansa palvelut kotiinsa suun­ni­tel­lusti silloin, kun hän palveluja on tarvinnut.

Siun soten oman seurannan lisäksi suun­ni­tel­tujen asia­kas­käyn­tien toteu­tu­mista seuraa myös Terveyden ja hyvin­voinnin laitos THL. THL:n tuoreimman koti­hoidon riit­tä­vyyden seurannan mukaan noin puolet (53 prosenttia) koko maan koti­hoidon yksi­köistä toteutti asiak­kaille suun­ni­tellun määrän tai enemmän palve­lu­tun­teja. Siun soten koti­hoidon yksi­köistä 78 prosen­tissa toteutui vähintään suun­nit­telut palve­lu­tunnit. Ainoas­taan Keski-Suomen hyvin­voin­tia­lu­eella toteu­tu­neiden palve­lu­tun­tien osuus oli korkeampi.

- Siun soten koti­hoi­dossa olemme onnis­tu­neet suun­nit­te­le­maan työn­te­ki­jöiden päivit­täiset työteh­tävät ja työajat niin, että asiak­kaamme saavat heille sopi­muk­sella luvatun palve­lu­tun­ti­määrän. Teemme jatku­vasti töitä sen eteen, että mahdol­li­simman suuri osa työn­te­kijän työajasta käytetään asiakkaan luona tai hänen kanssaan tehtävään työhön. Tässä käytämme tukena tekno­lo­giaa, kuten puhe­li­milla tapah­tuvaa kirjaa­mista. Koti­hoi­dossa on sitou­tunut, moti­voi­tunut ja osaava henki­löstö, heidän tuellaan asiakkaan on turval­lista asua kodissaan, koti­hoidon palve­lu­joh­taja Kati Poutanen sanoo.

Voit tutustua tilas­toihin tarkemmin THL:n verk­ko­si­vuilla osoit­teessa: Koti­hoidon asiak­kaille suun­ni­teltu palve­lu­tun­tien määrä toteutuu puolessa yksi­köistä – THL