Siun soten laaje­nevat digi­taa­liset palvelut avau­tuivat mobii­li­so­vel­luk­seen

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote on avannut asiak­kai­densa käyttöön uuden mobii­li­so­vel­luksen, jonka kautta Siun soten uudet digi­taa­liset palvelut ovat käytet­tä­vissä entistä helpommin. Huhtikuun alussa avatut digi­taa­liset palvelut ovat tähän mennessä olleet käytet­tä­vissä verk­ko­so­vel­luksen kautta osoit­teessa siunsote​.fi/digi. Siun sote tulee tiedot­ta­maan teks­ti­vies­tillä mobii­li­so­vel­luksen käyt­tö­mah­dol­li­suu­desta niitä asukkaita, jotka ovat antaneet teks­ti­vies­tien lähet­tä­mi­seen luvan poti­las­tie­to­jär­jes­telmä Mediat­rissa.

Digi­taa­lisia palveluja on laajen­nettu avaamisen jälkeen, ja asiak­kaille on avattu ensim­mäi­sessä vaiheessa julkais­tujen sairaan­hoi­tajan, fysio­te­ra­peutin ja sosi­aa­lioh­jaajan chat-palve­lujen lisäksi mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lujen, neuvo­la­pal­ve­lujen sekä pitkä­ai­kais­sai­rauk­sien vies­ti­ka­navat. Sovel­luksia tullaan hyödyn­tä­mään moni­puo­li­sesti myös osana Siun soten perin­teisiä palveluja, ja asiak­kaita voidaan ohjata esimer­kiksi täyt­tä­mään sähköinen lomake mobiili- tai verk­ko­so­vel­luk­sessa tai kirjau­tu­maan etävas­taa­no­tolle ammat­ti­laisen kanssa. 

Digi­taa­listen palve­lujen laajen­tu­misen myötä Siun sote luopuu kesä­kuussa Omaolo-palvelun käytöstä, eikä Siun soten ammat­ti­laisia tämän jälkeen enää tavoita Omaolon kautta. Pohjois­kar­ja­laiset voivat jatkos­sakin hyödyntää omatoi­mi­sesti Omaolon valmen­nuksia, oirear­vioita ja tehdä vaikkapa terveys­tar­kas­tuksen itselleen.

Verk­ko­so­vellus säilyy käytössä myös mobii­li­so­vel­lusten käyt­töön­oton jälkeen. Mobiili- ja verk­ko­so­vel­luk­sissa on tunnis­tau­tu­neelle asiak­kaalle käytet­tä­vissä aina samat palvelut. Asiakas voi vapaasti valita eri tilan­teissa, minkä sovel­luksen kautta käyttää palveluja. Anonyymi asiointi tapahtuu jatkos­sakin vain verk­ko­so­vel­luksen kautta.

”Mobii­li­so­vel­luksen käyt­töön­otto tekee digi­taa­listen palve­lujen käyt­tä­mi­sestä huomat­ta­vasti aiempaa käte­vämpää ja mahdol­listaa aidosti paikasta riip­pu­mat­toman asioinnin. Suosit­te­lemme mobii­li­so­vel­luksen käyttöä kaikille, joilla on tähän sopiva laite käytet­tä­vissä. ” toteaa Siun soten kehit­tä­mi­sy­li­lää­käri Kristian Taipale.

Siun soten digi­taa­li­siin palve­luihin rekis­te­röi­ty­neitä on tähän mennessä jo 2218, ja palve­lujen käyttäjiä löytyy kaikista Pohjois-Karjalan kunnista. Palve­lussa annetun asia­kas­pa­laut­teen keskiarvo on 4,7 pistettä 5 pisteestä, eli palvelut on koettu todella hyvin toimi­viksi. Keski­mää­räinen odotusaika on chat-palve­luissa ollut 1 minuutti, joten asiakkaat ovat saaneet yhteyden ammat­ti­lai­siin merkit­tä­västi nopeammin kuin esimer­kiksi takai­sin­soit­to­pal­ve­luissa.

”Osalle asiak­kais­tamme tulee yllä­tyk­senä, että sovel­luk­sessa pääsee nopeasti keskus­te­le­maan erilaisten bottien sijasta oikean tervey­den­huollon ammat­ti­laisen kanssa. Olemme saaneet asiak­kailta todella myön­teistä palau­tetta, ja toivo­tamme jatkossa myös kaikki Omaolo-palvelun käyttöön tottuneet asukkaat asioimaan digi­taa­li­siin palve­luihin” kertoo digi­taa­lisen sote­kes­kuksen palve­lue­si­hen­kilö Elisa Raati­kainen.

Hyvin­voin­tia­lueen digi­taa­listen palve­lujen kehit­tä­mistä rahoi­te­taan osin Suomen kestävän kasvun ohjel­masta (RRP-hanke). Kestävän kasvun hanke on EU-rahoit­teinen (Next Gene­ra­tion EU) ohjel­ma­ko­ko­nai­suus.

Näin otat mobii­li­so­vel­luksen käyttöön ja asioit toisen puolesta

Siun soten mobii­li­so­vel­luksen käyttö edel­lyttää ajan­ta­sai­sella käyt­tö­jär­jes­tel­mällä toimivaa Android- tai iOS-puhelinta. Sovellus on ladat­ta­vissa maksutta Applen ja Googlen sovel­lus­kau­poista. Sovel­luksen käyttö edel­lyttää Suomi.fi-tunnistautumista ja palveluun rekis­te­röi­ty­mistä. Suomi​.fi ‑tunnis­tau­tu­minen tapahtuu verk­ko­pank­ki­tun­nuk­silla, varmen­ne­kor­tilla tai mobii­li­var­men­teella. Ensim­mäisen tunnis­tau­tu­misen jälkeen sovel­luk­seen voi halu­tes­saan kirjautua pin-koodilla tai sormen­jälki- tai kasvo­tun­nis­tuk­sella. 

Lapsen tai täysi ikäisen henkilön puolesta asioi­minen onnistuu mobii­li­so­vel­luk­sessa yhtä hyvin kuin verk­ko­so­vel­luk­sessa, kunhan asiakas käy ensin lisää­mässä puolesta asioi­tavat henkilöt omissa tiedois­saan. Puolesta asiointi onnistuu lisää­misen jälkeen sujuvasti jokai­sella käyt­tö­ker­ralla niin kauan kuin valtuudet puolesta asioin­tiin ovat voimassa.