Siun sote kehittää aktii­vi­sesti ikään­ty­neiden perhe­hoitoa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa on laaja perhe­hoidon verkosto. Perhe­ko­teja on eri puolilla maakuntaa kaikkiaan liki 30. Perhe­ko­tien määrä vaihtelee runsaasti eri hyvin­voin­tia­lueilla. Pohjois-Karja­lassa perhe­hoitoa on kehitetty määrä­tie­toi­sesti jo lähes viisi­toista vuotta ja perhe­ko­teja on keski­mää­räistä enemmän. Ikään­ty­neiden perhe­hoidon kehit­tä­minen on kirjattu myös Siun soten ikään­ty­neiden palve­lujen stra­te­gi­siin tavoit­tei­siin. 

Perhe­hoito on moni­puo­linen palvelu. Perhe­hoi­tajan kodissa tapahtuva perhe­hoito voi olla pitkä­ai­kaista, lyhy­tai­kaista tai osa-aikaista. Lisäksi kiertävä perhe­hoito mahdol­listaa ikään­ty­neen tarvit­seman hoivan hänen omassa kodissaan. Siun sotessa erityi­sesti kier­tä­vään perhe­hoi­toon toivot­tai­siin lisää perhe­hoi­tajia. 

- Kiertävä perhe­hoito toimii hyvin omais­hoitoa tai koti­hoitoa tukevana palveluna. Esimer­kiksi omais­hoi­tajan tarvi­tessa oman asiointi- tai lääkä­riai­kansa ajaksi hoitajan omais­hoi­det­tavan luokse, hoiva voidaan järjestää kiertävän perhe­hoidon avulla. Omais­hoi­ta­jalla voi olla myös sään­nöl­li­sesti järjes­tet­täviä omais­hoitoa tukevia palveluja, joissa voidaan köyttää yhtenä vaih­toeh­tona kiertävää perhe­hoitoa, kertoo palve­lu­joh­taja Marke Varis Siun soten ikään­ty­neiden palve­luista.

Kiertävä perhe­hoito ei korvaa koti­hoitoa, vaan on koti­hoitoa tukevaa palvelua. Kiertävä perhe­hoito on hyvä vaih­toehto esimer­kiksi niissä tilan­teissa, joissa ikään­tynyt odottaa paikkaa asumis­pal­ve­luun omassa kotonaan ja kokee yksi­näi­syyttä. Kiertävää perhe­hoitoa voidaan käyttää myös, silloin kun koti­hoidon asiakas tarvitsee sairaa­lasta kotiu­tu­misen jälkeen lisä­turvaa kotiinsa. Kiertävä perhe­hoito voi olla kerta­luon­teista tai sään­nöl­li­sesti toistuvaa ikään­tyvän toimin­ta­kykyä ja osal­li­suutta yllä­pi­tävää toimintaa.

- Yksin kotona asuva ikään­tynyt voi kokea yksi­näi­syyttä tai turvat­to­muuden tunnetta, jota voidaan helpottaa sään­nöl­li­sesti toteu­tet­ta­valla kier­tä­vällä perhe­hoi­dolla. Kiertävä perhe­hoi­taja voi käydä esimer­kiksi kerran viikossa ikään­ty­neen kotona. Käynnit ovat kestol­taan vähintään kolme tuntia, jona aikana ehtii yhdessä ulkoilla ja vaikka valmistaa yhdessä ruokaa. Tärkeintä onkin yhdessä tekeminen ja se, että ikään­tynyt saa osal­listua arjen toimin­toihin itse. Kiertävän perhe­hoi­tajan käyn­neillä ei ole kiirettä, vaan voidaan yhdessä keskus­tella ja viettää aikaa, kertoo palve­lue­si­hen­kilö Riitta Gröhn Siun soten omais- ja perhe­hoi­to­keskus Onnelista.

Moni­puo­linen palve­lu­tar­jonta mahdol­listaa asia­kas­läh­töisen hoivan ja hoidon

Ikään­ty­neiden palve­luiden moni­puo­li­suus mahdol­listaa yksi­löl­liset ja asiakkaan tarpeita vastaavat palvelut. Perhe­hoito asettuu palve­lu­muo­tona koti­hoidon ja yhtei­söl­lisen asumisen väli­maas­toon, osin lomittain tukien myös muita ikään­ty­neiden palveluja. 

- Pitkä­ai­kainen perhe­hoito on ikäih­misten asumis­pal­ve­lujen ketjun alkupään palveluja. Kun ikään­tynyt ei pärjää enää kotona, voi perhe­hoito olla sopiva vaih­toehto. Perhe­hoito sopii ikään­ty­neelle, joka ei tarvitse yöai­kaista tukea ja pärjää yhden henkilön avus­ta­mana. Erityi­sesti yksi­näi­syy­destä, turvat­to­muu­desta tai alkavasta muis­ti­sai­rau­desta kärsi­välle ikään­ty­neelle perhe­hoito voisi olla hyvä vaih­toehto. Perhe­hoi­dolla on mahdol­lista siirtää yhtei­söl­lisen asumisen ja ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen palve­lua­su­misen tarvetta, kun ollaan oikea-aikai­sesti asiakaan palve­lu­tar­peen tunnis­ta­mi­sessa liik­keellä ja mahdol­lis­te­taan perhe­hoi­toon tutus­tu­minen, Gröhn toteaa.

Perhe­hoi­ta­jien määrä ja perhe­hoidon kysyntä ovat kasvaneet tietoi­suuden lisään­nyttyä. Siun sotessa on noin 55 perhe­hoi­tajaa, joista kiertäviä perhe­hoi­tajia on noin 15. Perhe­hoidon eri muotoja käyttää noin 170 asiakasta kuukausit­tain. 

Perhe­hoito on hyvin­voin­tia­lueen järjes­tämää sosi­aa­li­pal­velua, josta säädetään perhe­hoi­to­laissa. Suurin osa perhe­hoi­ta­jista Siun sotessa toimii toimek­sian­to­so­pi­muk­sella. 

Amma­til­lisen perhe­kodin vastuu­per­he­hoi­ta­jalla tulee olla sosiaali- tai tervey­salan koulutus, toimek­sian­to­so­pi­muk­sella toimi­valta perhe­hoi­ta­jalta ei edel­ly­tetä hoitoalan koulu­tusta, mutta kaikki perhe­hoi­tajat suorit­tavat ennen toiminnan aloit­ta­mista ennak­ko­val­men­nuksen. Siun sote järjestää ennak­ko­val­men­nukset yhteis­työssä Kiteen kansan­opiston kanssa. Seuraava valmennus järjes­te­tään syksyllä 2024. 

Lue Siun soten artikkeli perhe­hoidon arjesta: Ikään­ty­neiden perhe­hoi­dossa eletään arkea yhdessä – ”Joka päivä tietää tekevänsä tärkeää työtä” – Ajan­koh­taista – siunsote​.fi