Koti­hoi­dossa vahvis­te­taan sosi­aa­li­pal­ve­luja – kahdeksan sosi­aa­lioh­jaajaa aloitti työnsä hiljat­tain

Ikään­ty­neiden kotona asumista tuetaan entistä vahvemmin sosi­aa­li­huollon palve­luilla. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten koti­hoi­dossa on aloit­tanut hiljat­tain kahdeksan sosi­aa­lioh­jaajaa. Sosi­aa­lioh­jaajan virat on täytetty määrä­ai­kai­sina vuoden 2025 helmikuun loppuun saakka. Tavoit­teena on tukea entistä paremmin turval­lista kotona asumista oikea-aikai­silla ja oikea­ta­soilla palve­luilla. 

Sosi­aa­lioh­jaajat toimivat koti­hoidon tiimien sosi­aa­li­huollon asian­tun­ti­joina. Sosi­aa­lioh­jaa­jien tehtäviin kuuluvat mm. asiakkaan palve­lujen tarpeen arviointi ja asia­kas­suun­ni­tel­mien teko sekä kotona asuvien ikään­ty­neiden ohjaus ja neuvonta.  

Koti­hoidon palvelut käyn­nis­tyvät aina arvioin­ti­jak­solla. Arvioin­ti­jakson aikana sosi­aa­lioh­jaaja kartoittaa ikään­ty­neen sosi­aa­li­pal­ve­lujen tarpeet. Moniam­ma­til­linen yhteistyö mahdol­listaa ikään­ty­neen palve­lujen tarpeen koko­nais­val­taisen arvioinnin ja seurannan. 

- Pain­opis­teenä koti­hoi­dossa on perin­tei­sesti ollut hoito ja hoiva, josta vastaavat lähi- ja sairaan­hoi­tajat sekä fysio- ja toimin­ta­te­ra­peutit. Hoito- ja hoiva­pal­ve­lujen lisäksi ikään­ty­neet tarvit­sevat usein myös tukea arjen hallin­nassa, esimer­kiksi talouteen, asumiseen, päih­teet­tö­myy­teen, turval­li­suuden tuntee­seen ja osal­li­suu­teen liit­ty­vissä asioissa, koti­hoidon palve­lu­joh­taja Kati Poutanen kertoo. 

Tuettu asuminen voi lykätä raskaam­pien palve­lujen tarvetta 

Koti­hoi­dossa työs­ken­te­le­vien sosi­aa­lioh­jaa­jien myötä Siun sotessa pystytään tarjoa­maan entistä paremmin niin sanottua tuettua asumista ikään­ty­neille, joilla on haasteita arjen hallin­nassa. 

- Tuetun asumisen asiak­kaalla ei vält­tä­mättä ole tervey­den­huollon hoidol­lista tarvetta, vaan asiakas tarvitsee tukea elämän hallin­taan pystyäk­seen jatkamaan turval­lista ja itse­näistä elämää kotonaan. Sosi­aa­lioh­jaaja toimii tuetun asumisen asiak­kaiden omatyön­te­ki­jänä. Tarvit­taessa arkea tuetaan myös muiden alojen ammat­ti­laisten avulla, koti­hoidon palve­lu­pääl­likkö Eeva Nykänen toteaa. 

Tuetulla asumi­sella voidaan korvata tai täydentää koti­hoidon palveluja ja parhaim­mil­laan tuetulla asumi­sella voidaan lykätä raskaam­pien koti­hoidon palve­lujen tarvetta tai siir­ty­mistä yhtei­söl­li­seen asumis­pal­ve­luun 

Sosi­aa­lioh­jaajan tehtävät kiin­nos­tivat  

Siun soten ikään­ty­neiden koti­hoidon sosi­aa­lioh­jaa­jien tehtävät kiin­nos­tivat ammat­ti­laisia. Kahdek­saan määrä­ai­kai­seen tehtävään jätettiin 25 hakemusta. Haki­joista 16 oli päteviä tehtävään ja heistä 12 haas­tel­tiin.  

- Oli ilo huomata miten paljon kiin­nos­tusta ja posi­tii­vista pöhinää sosi­aa­lioh­jaa­jien hakeminen osaksi koti­hoidon tiimejä sai aikaan. Sosi­aa­li­huollon asian­tun­tijat täyden­tävät hienosti tiime­jämme ja tuovat sosi­aa­li­pal­velut lähelle asiak­kai­tamme, Poutanen iloitsee. 

Sosi­aa­lioh­jaajat työs­ken­te­levät eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Lieksan koti­hoi­dossa sosi­aa­lioh­jaa­jana työs­ken­te­levä Virpi Määttä kiin­nostui uuden­lai­sesta tehtä­västä. Hän pitää ennal­taeh­käi­sevää tuettua asumista tärkeänä. 

- Ajatuk­sena antaa tukea ja ohjausta mahdol­li­sesti ennen koti­hoidon sään­nöl­listä asiak­kuutta esimer­kiksi tukemalla asiakkaan voima­va­roja ja löytää tuki­pal­ve­luja, jotta asiakas voi vielä pärjätä itse­näi­sesti ja niin, että löytyisi odot­ta­misen arvoisia merki­tyk­sel­lisiä asioita, vaikka päivä­toi­min­taan ohjaa­minen tai päivä­kahvit ystävän kanssa. 

- Lyhyen koke­muk­seni perus­teella minut on otettu hyvin vastaan koti­hoi­dossa. Olen saanut käyttää ammat­ti­tai­toani jo hyödyksi esimer­kiksi palveluseteli‑, asumistuki‑, kulje­tus­tuki- ja ohjaus­asioissa. Odotan, että voin löytää yhteis­työssä moniam­ma­til­li­sesti keinoja ikään­tyvän osal­li­suuden ja yksi­näi­syyden tarpei­siin. Tässä voisimme tehdä yhteis­työtä kolmannen sektorin kanssa, Määttä kertoo. 

Myös koti­hoidon työyh­tei­sössä on iloittu sosi­aa­lioh­jaa­jien tulosta työyh­tei­söön. 

- Koti­hoidon asiak­kaiden mahdol­li­suus saada tukea ja ohjausta erilai­siin tukiin ja palve­luihin on selkeä etu, joka kasvattaa myös työyh­teisön osaamista. Sosi­aa­lioh­jaajan tehtä­vän­kuva on kehit­ty­mässä koko ajan ja nyt on jo nähtä­vissä, että erilaisten sosi­aa­listen tukien hake­mi­seen ja ohjauk­seen on tarvetta ja henki­lö­kunta ottaa koko ajan enemmän yhteyttä sosi­aa­lioh­jaa­jaamme, Lieksan koti­hoidon palve­lue­si­hen­kilö Jenni Moilanen kertoo.