Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue tasa­pai­nottaa talout­taan

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten talous­nä­kymät ovat alku­vuoden talous­seu­rannan perus­teella heiken­ty­neet. Tämän vuoden talous­arvio on laadittu 15 miljoonaa euroa alijää­mäi­seksi, mutta jo maalis­kuun talous­en­nus­teen perus­teella alijää­mäen­nuste on painu­massa 30 miljoo­naan euroon. Noin 15 miljoonan euron meno­y­li­tykset selit­tyvät kasva­neilla asia­kas­pal­ve­luos­toilla, työvoiman vuokrauk­sesta johtu­villa lisä­kus­tan­nuk­silla ja loma­palk­ka­velan kasvulla.

Hyvin­voin­tia­lueen vuoden 2024 ensim­mäinen osavuo­si­kat­saus julkais­taan alue­hal­li­tuksen esitys­lis­talla 26.4., mutta toimen­pi­teiden etsiminen talouden tasa­pai­not­ta­mi­seksi on käyn­nis­tetty jo maalis­kuussa. Kaikki hyvin­voin­tia­lueen menolajit – henki­lös­tö­kulut, palve­lujen ostot, aineet, tavarat ja tarvik­keet, avus­tukset, vuokra­kulut sekä muut kulut – ovat tarkas­te­lussa. Myös lisä­tu­loja etsitään muun muassa omai­suuden myynnistä ja asia­kas­mak­suista lain­sää­dännön mahdol­lis­ta­missa puit­teissa.

Talouden sopeu­tus­keinot sisäl­tävät muassa vuosi­lo­mien pitämistä ja tarkempaa työajan seurantaa, matka‑, majoitus‑, ateria­pal­velu- ja kokous­kus­tan­nusten karsi­mista sekä ostojen ja hankin­tojen rajoit­ta­mista. Tarkas­te­lussa ovat myös kaikki ei-laki­sää­teiset tehtävät, koulu­tus­mää­rä­rahat, toimi­ti­la­jär­jes­telyt sekä virkojen ja toimien täyt­tä­miset, vuokra­työ­voiman ja määrä­ai­kaisten sijaisten käyttö sekä henki­lös­tö­mi­toi­tukset kaikilla toimia­lueilla.

Hyvin­voin­tia­lueen vaikean talous­ti­lan­teen taustalla vaikut­tavat nykyinen hyvin­voin­tia­lueiden rahoi­tus­malli ja työvoi­ma­pu­lasta johtuva, erittäin kalliin vuokra­työ­voiman käyttö.

– Lasken­nal­linen valtion­ra­hoitus ei vastaa pohjois­kar­ja­laisten kasvavaa palve­lu­tar­vetta ja yleistä kustan­nusten nousua, painottaa hyvin­voin­tia­lue­joh­taja Kirsi Leivonen.

Nykyiseen lain­sää­dännön mukaan hyvin­voin­tia­lueiden on saatava talous tasa­pai­noon ja katettava taseeseen kertyneet alijäämät vuoden 2026 loppuun mennessä. Jos hyvin­voin­tialue ei tässä onnistu, voi Valtio­va­rain­mi­nis­teriö käyn­nistää arvioin­ti­me­net­telyn, jonka yhtey­dessä selvi­te­tään aina mahdol­li­suus hyvin­voin­tia­lue­lii­tok­siin.

– Vuoden 2023 alussa, riit­tä­mät­tö­mällä rahoi­tuk­sella, toimin­tansa aloit­ta­neille hyvin­voin­tia­lueille talouden nopea tasa­pai­not­ta­mis­vel­voite on osoit­tau­tu­massa ylivoi­mai­seksi ja pakot­tanut kaikki hyvin­voin­tia­lueet lyhyt­nä­köi­siin sääs­töihin. Nopeista meno­leik­kauk­sista on aina ei-toivot­tuja vaiku­tuksia asiak­kai­siin ja henki­lös­töön, Leivonen jatkaa.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella käynnissä oleva palve­lu­tuo­tannon uudis­ta­minen ja palve­lu­verkon toimeen­pano etenevät suun­ni­tel­lusti, mutta palve­lu­verkon toimeen­pa­nosta saatavat toimin­nal­liset ja etenkin talou­del­liset hyödyt toteu­tuvat vasta tulevina vuosina. Tämän takia hyvin­voin­tia­lu­eella on turvau­dut­tava nopeasti vaikut­ta­viin talouden sopeu­tus­kei­noihin.

– Talous­ar­viossa pysyminen vaikuttaa suoraan siihen, millainen on vuosien 2025–2026 talou­del­linen liik­ku­ma­vara ja millaiset mahdol­li­suudet meillä on järjestää alueemme asuk­kaille riittävät laki­sää­teiset palvelut ja toteuttaa niihin liittyviä inves­toin­teja. Meno­ke­hi­tyksen hillit­se­minen on vält­tä­mä­töntä, jotta pystymme tasa­pai­not­ta­maan talouden laki­sää­tei­sessä ajassa, kiteyttää Leivonen.