Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen ensim­mäinen toimin­ta­vuosi kestää kansal­lisen vertailun

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten ensim­mäisen varsi­naisen toimin­ta­vuoden tilin­päätös ja toimin­ta­ker­tomus on valmis­tunut. Hyvin­voin­tia­lueen vuoden 2023 tilikausi päätyi 22,7 miljoonaa euroa alijää­mäi­seksi. Hyvin­voin­tia­lueiden asukas­lu­kuun suhteu­tet­tuna talouden alijäämä on maan pienin, kun HUSia ja Helsingin kaupunkia ei oteta huomioon.

– Hyvin­voin­tia­lueen ensim­mäinen toimin­ta­vuosi oli monin tavoin haastava, mutta toiminta, talous ja henki­lös­tö­tyy­ty­väi­syys kestävät kyllä hyvin kansal­li­sessa vertai­lussa, hyvin­voin­tia­lue­joh­taja Kirsi Leivonen toteaa.

Kansal­liset sote-alan palk­ka­rat­kaisut, ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­lujen hintojen koro­tukset ja hyvin­voin­tia­luein­deksiä huomat­ta­vasti suurempi yleinen kustan­nus­tason nousu olivat keskeisiä syitä, jotka veivät tuloksen alijää­mäi­seksi. Henki­löstön saata­vuuden haas­teiden takia osto­pal­ve­lujen vähen­tä­mi­sessä ei onnis­tuttu suun­ni­tel­lusti ja vuokra­työ­voiman käyttö oli enna­koitua suurempaa. Kulu­ke­hi­tystä pystyt­tiin kuitenkin hillit­se­mään 26 miljoonan euron suurui­sella talouden tavoi­teoh­jel­malla, jota ilman alijäämä olisi ollut huomat­ta­vasti suurempi.

Hyvin­voin­tia­lueen toimin­ta­tuotot olivat 125,2 miljoonaa euroa ja toimin­ta­kulut 888 miljoonaa. Toimin­ta­kate oli näin 762,8 miljoonaa euroa nega­tii­vinen, ja valtion rahoi­tuksen sekä rahoi­tuse­rien jälkeen vuosikate muodostui 8,7 miljoonaa euroa nega­tii­vi­seksi. Valtion­ra­hoi­tuksen yhteis­summa oli 756,1 miljoonaa euroa, joka oli noin 83 % hyvin­voin­tia­lueen koko­nais­tu­loista.

Vuoden 2023 lopussa hyvin­voin­tia­lueen henki­lös­tö­määrä oli 8 083. Henki­lös­tö­määrä kasvoi edel­lis­vuo­desta 303 henkilön verran. Henki­lös­tö­määrän kasvu johtuu pääasiassa opis­ke­lu­huollon henki­löstön siir­ty­mi­sestä hyvin­voin­tia­lu­eelle ja henki­lös­tö­mi­toi­tusten kasvusta sosi­aa­li­pal­ve­luissa.

Hyvin­voin­tialue aloitti toimin­tansa lähes 820 miljoonan euron budje­tilla, mikä oli 59 miljoonaa euroa suurempi kuin viimeisin kuntayh­ty­mä­ajan talous­arvio. Hyvin­voin­tia­lueiden rahoi­tus­malli on tarve­pe­rus­teinen, mutta rahoitus korjaantuu vasta vuonna 2025 jälki­kä­teis­tar­kis­tuksen myötä.

– Rahoitus kasvoi viime vuonna, muttei vastannut maakun­tamme väestön keski­mää­räistä huomat­ta­vasti suurempaa palve­lu­tar­vetta. Rahoi­tus­mal­liin sisältyvä pysyvä siir­ty­mä­ta­saus myös leikkaa tällä hetkellä yli 60 miljoonaa euroa Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen valtion­ra­hoi­tusta. Tämä rahoi­tus­mallin epäkohta asettaa pohjois­kar­ja­laiset pysyvästi eriar­voi­seen asemaan palve­lujen yhden­ver­taisen saata­vuuden suhteen verrat­tuna muihin alueisiin, Leivonen muis­tuttaa.

Hyvin­voin­tia­lueiden rahoi­tus­lain­sää­dännön mukaan talouden on oltava tasa­pai­nossa vuoden 2026 lopussa. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella keskeisiä toimen­pi­teitä talouden ja toiminnan tasa­pai­not­ta­mi­seksi ovat palve­lustra­te­gian ja ‑verkon toimeen­pano sekä stra­te­gi­seen uudis­tus­oh­jel­maan sisältyvä talouden tavoi­teoh­jelma.

Vuoden 2024 talous­en­nuste alijää­mäinen

Hyvin­voin­tia­lueen vuoden 2024 talous­arvio on laadittu 15 miljoonaa euroa alijää­mäi­seksi laki­sää­tei­siin palve­luihin tehtävien panos­tusten vuoksi. Helmikuun talous­en­nus­teen perus­teella alijäämää on kerty­mässä 10 miljoonaa euroa enemmän. Merkit­tä­vimmät ylitys­pai­neet ovat palve­lujen ostoissa ja työvoiman vuokrauk­sessa sekä loma­palk­ka­velan kehi­tyk­sessä. Sen sijaan palk­ka­har­mo­ni­soinnin vaiku­tukset kustan­nuk­siin ovat toteu­tu­massa enna­koitua pienem­pinä.

Uudis­tus­oh­jel­malla tavoi­tel­tujen 10 miljoonan euron säästöjen toteu­tu­mi­sessa on myös haasteita, ja hyvin­voin­tia­lu­eella on ryhdytty etsitään uusia keinoja talous­ar­viossa pysy­mi­seksi. Uudis­tus­oh­jelma kattaa hyvin­voin­tia­lueen talous­ar­viosta vain 2–3 %, joten niin sanotun normaa­li­toi­minnan pysyminen talous­ar­viossa on keskeistä kuluvan vuoden talouden hallin­nassa.

Tilin­päätös on julkaistu alue­hal­li­tuksen 27.3.2024 kokouksen esitys­lis­talla Siun soten Dynasty-verk­ko­pal­ve­lussa. Alue­val­tuusto päättää tilin­pää­töksen ja toimin­ta­ker­to­muksen hyväk­sy­mi­sestä kesä­kuussa.