Neuvot­telut Nurmeksen laajan palvelun sote-aseman ja sen vaiku­tusa­lueen palve­lujen järjes­tä­mis­suun­ni­tel­masta käyn­nis­tyivät

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman toimeen­pano on käyn­nis­ty­mässä ensim­mäi­senä Nurmeksen ja Juuan alueella. Palve­lu­verkon toimeen­pa­noon liittyvät muutokset ja niiden vaiku­tukset henki­lös­töön käydään läpi yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­luissa. Neuvot­telut etenevät yksi laajan palvelun sote-asema ja sieltä käsin tuotet­tavat liikkuvat lähi­pal­velut kerral­laan.

Neuvot­te­luissa 7. maalis­kuuta käsi­tel­tiin suun­ni­telmia Nurmeksen ja Juuan palve­lujen järjes­tä­mi­sestä. Neuvot­te­lussa käytiin läpi yleisesti palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman taustoja ja tarpeita muutok­selle sekä Nurmeksen ja Juuan nykyisiä palveluja. Neuvot­te­luja jatketaan Nurmeksen ja Juuan alueen osalta maanan­taina 18.3.2024 järjes­tet­tä­vällä toisella neuvot­te­lu­ker­ralla. Asiasta vies­ti­tään neuvot­te­lujen jälkeen aikai­sin­taan seuraa­vana päivänä.

Jokaisen seitsemän laajan palvelun sote-aseman alueen palve­lujen järjes­tä­mis­suun­ni­telma lähe­te­tään lausun­noille yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen aikana. Lausunnot pyydetään kunkin alueen kunnilta sekä hyvin­voin­tia­lueen lauta­kun­nilta ja vaikut­ta­mis­toi­mie­li­miltä. Päätös palve­lujen järjes­tä­mi­sestä kullakin sote-asemalla ja sen vaiku­tusa­lu­eella tehdään vasta lausun­to­kier­roksen jälkeen.

Palvelut perus­tuvat väestön tarpei­siin – sairas­ta­vuu­teen peilaten Pohjois-Karjala on väes­tö­mää­räänsä suurempi maakunta 

Alue­val­tuuston kesä­kuussa 2023 hyväk­sy­mässä hyvin­voin­tia­lueen palve­lustra­te­gian keskei­senä ajatuk­sena on se, että palvelut perus­tuvat paikal­li­seen ja alueel­li­seen palve­lu­tar­pee­seen. Perus­ter­vey­den­huollon palve­lu­tar­vetta peilataan sairas­ta­vuusin­dek­siin, ei suoraan väes­tö­mää­rään. Pohjois-Karja­lassa on reilut 162 000 asukasta. Koska Pohjois-Karjalan väestön sairas­ta­vuus on korkeampaa kuin valta­kun­nassa keski­määrin, tarvitaan palveluja enemmän kuin pelkän väes­tö­määrän perus­teella voisi olettaa:

- Käytän­nössä hyvin­voin­tia­lueen täytyy suun­ni­tella tuot­ta­vansa Pohjois-Karja­lassa palveluja yli 195 000 hengen väes­tö­mää­rälle, kun sairas­ta­vuu­desta johtuva palve­lu­tarve otetaan huomioon, henki­lös­tö­joh­taja Pirjo Manninen havain­nol­listaa.  

Lähtö­koh­tana on ollut myös se, että laajan palvelun sote-asema olisi korkein­taan 40 minuutin ajomatkan päässä 95 prosen­tille pohjois­kar­ja­lai­sista. Laajan palvelun sote-asemia on seitsemän, joista kunkin väes­tö­pohja on noin 10 000–15 000 asukasta. Laajan palvelun sote-asemien palve­lu­va­li­koima on pääasiassa yhte­näinen, samoin perus­au­kio­loajat. Perus­ter­vey­den­huollon osas­to­hoito, kuvan­ta­mis­pal­velut ja ns. kivi­ja­lassa toimivat hammas­hoi­tolat on suun­ni­teltu keski­tet­tävän laajan palvelun sote-asemille. Alueel­liset tarpeet ja erityis­piir­teet kuitenkin otetaan huomioon. Kaikissa niissä kunnissa, joissa ei ole laajan palvelun sote-asemaa, on jatkos­sakin sote-palve­lujen kiinteä toimi­paikka. 

Laajan palvelun sote-asemilta tuotetaan liikkuvat lähi­pal­velut lähia­lu­eelle. Liikkuvia lähi­pal­ve­luja toteu­te­taan usealla eri tavalla. Laajan palvelun sote-asema on työyh­teisö myös liik­ku­valle henki­lös­tölle, jolloin muun muassa työyh­teisön tuki, mento­rointi, konsul­taa­tiot ja sijais­tukset pystytään järjes­tä­mään helpommin.