Siun sotessa kehi­te­tään kuntout­tavaa työtoi­mintaa – tavoit­teena yhte­näi­semmät palvelut koko maakun­taan

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa kehi­te­tään kuntout­tavan työtoi­minnan palveluja. Siun sote ja Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu käyn­nis­tivät tammi­kuussa 2024 neli­vuo­tisen Kuntout­tavan työtoi­minnan maakun­nal­linen kehit­tä­minen ‑hankkeen, jossa tavoit­teena on luoda uuden­lainen, asiak­kaiden ja alueen työelämän tarpei­siin vastaava tapa toteuttaa kuntout­tavaa työtoi­mintaa Pohjois-Karjalan alueella. 

Kuntout­tavan työtoi­minnan järjes­tä­mis­vastuu siirtyi kunnilta hyvin­voin­tia­lueille vuoden 2023 alussa. Vuoden alussa käyn­nis­ty­neen hankkeen tavoit­teena on yhte­näistää kuntout­tavan työtoi­minnan palveluja niin, että toimin­ta­tavat ovat yhtenevät ja palvelu tasa­laa­tui­sempaa kaik­kialla Pohjois-Karja­lassa.

– Hank­keessa pyrimme kehit­tä­mään uuden­laisia toimin­ta­ta­poja, yhte­näis­tä­mään palvelun sisältöjä ja tarkas­te­le­maan, millaista palvelua kuntout­tavan työtoi­minnan asiakkaat tarvit­sevat nyt ja tule­vai­suu­dessa. Osal­lis­tamme myös kuntout­tavan työtoi­minnan asiakkaat mukaan kehit­tä­mis­työhön, projek­ti­pääl­likkö Tiia Rautiainen kertoo. 

Hanke käyn­nistyy kuntout­tavan työtoi­minnan nykytilan kartoi­tuk­sella, jolla arvioi­daan palve­lujen toteu­tu­misen tämän­het­kistä tilaa Pohjois-Karja­lassa. Toimintaa yhte­näis­te­tään ja kehi­te­tään laajen­ta­malla alueilla jo olevia toimivia käytän­teitä ja pilo­toi­malla uusia toimin­ta­ta­poja. Pilo­toin­tien avulla pyritään löytämään suju­vimmat tavat kuntout­ta­vaan työtoi­minnan järjes­tä­mi­seen eri puolilla maakuntaa.

 Yksi jo tunnis­tettu kehit­tä­mis­tarve on kuntout­tavan työtoi­minnan asiak­kaiden digi­tai­tojen vahvis­ta­minen. Hank­keessa laaditaan digi­taa­linen osaa­mis­mer­kistö, mikä tuo näkyväksi asiak­kaiden digio­saa­mista sekä heille itselleen että työn­te­ki­jöille. Asiak­kaiden digio­saa­misen vahvis­tu­minen lisää työl­lis­ty­misen edel­ly­tyksiä sekä yhden­ver­tai­suutta yhteis­kun­nassa.

– Riittävät digi­taidot suju­voit­tavat asioiden hoita­mista, kun yhä useampia palveluja tarjotaan sähköi­sinä. Digi­tai­tojen tarkas­telu osana kansalais- ja työelä­mä­tai­toja, taitojen perus­tason määrit­tely ja keinojen löytä­minen perus­tason saavut­ta­mi­seksi ovat keskeinen osa kehit­tä­mis­työtä, Rautiainen täydentää.  

Hankkeen keskeiset teemat, kuten työt­tö­mien digio­saa­misen kehit­tä­minen, digi­taa­li­suuden hyödyn­tä­minen kuntout­ta­vassa työtoi­min­nassa, palve­lujen uuden­laiset toteu­tus­muodot sekä asiakkaan osal­li­suutta vahvis­tavat mene­telmät edel­lyt­tävät moniam­ma­til­lista yhteis­työtä. Lisäksi tavoit­teena on vahvistaa työelämän ja oppi­lai­toksen yhteis­työtä ja edesauttaa opis­ke­li­joiden kiin­nit­ty­mistä työelä­mään. 

– Asiak­kaiden työ- ja toimin­ta­kyvyn vahvis­ta­minen edel­lyttää moniam­ma­til­lista lähes­ty­mis­tapaa, jota lisätään opis­ke­li­joiden moniam­ma­til­li­sella toimin­nalla. Hankkeen toimin­taan osal­lis­tuvat kaikki Karelian sote-alan koulu­tukset, gero­no­mi­kou­lu­tusta lukuun ottamatta, Karelia- ammat­ti­kor­kea­koulun projek­ti­pääl­likkö, lehtori Katja Sorjonen kertoo.

Hanketta osara­hoittaa Euroopan sosi­aa­li­ra­hasto plus. 

Kuntout­tava työtoi­minta luo edel­ly­tyksiä työl­lis­ty­mi­selle 

Kuntout­tava työtoi­minta on työl­lis­ty­mistä edistävä sosi­aa­li­pal­velu, jonka tavoit­teena on vahvistaa asiakkaan elämän­hal­lintaa, ehkäistä syrjäy­ty­mistä ja luoda edel­ly­tyksiä työl­lis­ty­mi­selle. Toiminta on tarkoi­tettu henki­löille, joiden työt­tö­myys on pitkit­tynyt ja jotka eivät työ- ja toimin­ta­ky­kynsä aset­ta­mien rajoi­tusten vuoksi kykene osal­lis­tu­maan työhön tai julkisiin työvoi­ma­pal­ve­luihin. 

Kuntout­ta­vassa työtoi­min­nassa asiakas pääsee kokei­le­maan erilaisia työteh­täviä ja kehit­tä­mään omaa osaa­mis­taan. Lisäksi työtoi­minta tarjoaa ohjatun ympä­ristön kehittää elämän­hal­lintaa ja omaa hyvin­vointia sekä antaa eväitä opis­ke­luun ja työl­lis­ty­mi­seen.

Työtoi­min­ta­paikka voidaan järjestää asiak­kaalle Siun soten työtoi­min­ta­pa­joilla, sopimalla työtoi­min­ta­pai­kasta ja tehtävien ohjauk­sesta hyvin­voin­tia­lueen tai kuntien toimi­pai­koissa tai osto­pal­ve­luna hankin­ta­jär­jes­telmän palve­lun­tuot­ta­jilta, kuten paikal­lisen järjestön toimin­nassa. Pohjois-Karja­lassa on tällä hetkellä noin 350 kuntout­tavan työtoi­minnan asiakasta yhtä­ai­kai­sesti palve­lussa.