Kuhina-hanke toi kult­tuu­ri­hy­vin­vointia ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­luihin

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa kult­tuu­ri­hy­vin­vointia pyritään tuomaan lähelle asumis­pal­ve­lujen ikään­ty­neitä asukkaita yhteis­työn avulla. Syksyllä 2023 Pohjois-Karjalan kansan­teat­teri Pokka ja Siun sote toteut­tivat yhteis­työssä Kuhina- eli kult­tuu­ri­hy­vin­vointia ikäih­misten asumis­pal­ve­luissa ‑hankkeen. 

Hankkeen tavoit­teena oli kehittää moniam­ma­til­lista yhteis­työtä taitei­li­joiden ja asumi­syk­si­köiden henki­löstön välillä sekä tarjota kult­tuu­ri­hy­vin­voin­ti­toi­mintaa ikään­ty­neille asuk­kaille. Viisi­kuu­kau­tinen hanke toteu­tet­tiin saman­ai­kai­sesti Noljak­ka­ko­dissa ja Riihi­sär­kässä.

- Hankkeen kautta saimme tuotua kult­tuurin lähem­mäksi asukkaita. Osalla asuk­kaista on vaikeuksia lähteä kult­tuurin pariin esimer­kiksi kaupun­gille. Kulttuuri ja taide kuuluvat kuitenkin ehdot­to­masti myös ikään­ty­neille. Kult­tuu­ri­toi­minta tuo vaihtelua asukkaan arkeen ja vaikuttaa näin myös asukkaan hyvin­voin­tiin, kertoo viri­ke­työn­te­kijä Asta Kämä­räinen Riihi­sär­kästä.

Hankkeen ajan kaksi yhtei­sö­tai­tei­lijaa jalkautui asumi­syk­si­köihin. Taitei­li­joilla oli työpa­ri­naan yksi­köiden viri­ke­työn­te­kijät. Kulttuuri- ja taide­toi­mintaa järjes­tet­tiin sään­nöl­li­sesti kerran viikossa. Toimintaa järjes­tet­tiin sekä ryhmissä että kahden kesken asuk­kaiden kanssa. 

- Ikään­ty­neiden asumi­syk­si­kössä työs­ken­tely oli meille uutta ja mielen­kiin­toista. Samalla se oli myös alussa aika haastavaa. Viri­ke­työn­te­kijät olivat apunamme ja saimme heiltä paljon neuvoja ja vinkkejä juuri ikään­ty­neiden kanssa työs­ken­te­lyyn, sanoo yhtei­sö­tai­tei­lija Sanna Kärk­käinen Pohjois-Karjalan kansan­teat­teri Pokasta.

- Usein ihmiset ovat tottu­mat­tomia vanhusten ja muis­ti­sai­raiden kanssa toimi­mi­sessa, jos heillä ei ole koske­tus­pintaa lähi­pii­rissä. Monia­laisen ja orga­ni­saa­tion ulko­puo­lisen yhteis­työn kehit­tä­mi­seksi on erittäin tärkeää, että esimer­kiksi taitei­li­joilla on mahdol­li­suus tutustua vanhuk­siin ja hoiva­kodin arkeen pitemmän ajan­jakson ajan. Tällä tavoin erilaiset ideat ja mahdol­li­suudet toimin­nalle saavat realis­tisen toteu­tus­pohjan, pohtii viri­ke­työn­te­kijä Hanna Nuutinen Noljak­ka­ko­dista.

Taide osana asuk­kaiden arkea

Yhtei­sö­tai­tei­li­joiden järjes­tä­mässä toimin­nassa hyödyn­net­tiin moni­puo­li­sesti eri taiteen muotoja. Ohjel­massa oli mm. kuva­tai­detta, musiikkia ja teatteria.

- Meillä oli mm. hiili­piir­ros­työ­paja, tans­si­päivä ja taide­retki luontoon. Teimme molem­missa yksi­köissä myös yhtei­sö­runot, joihin asukkaat, omaiset ja henki­löstö saivat tuoda näke­myk­siään ystä­vyy­destä, kertoo yhtei­sö­tai­tei­lija Hannele Turunen Pohjois-Karjalan kansan­teat­teri Pokasta.

Viiden kuukauden ajan yksi­köissä työs­ken­nel­leet taitei­lijat tulivat tutuiksi sekä asuk­kaille että henki­lös­tölle. 

- Taide ja kulttuuri kulkivat hankkeen aikana liuku­valla aika­tau­lulla, sopeutuen Noljak­ka­kodin elämän­ryt­miin, Nuutinen iloitsee.

- Asukkaat tykkä­sivät ja antoivat kult­tuu­ri­tuo­kioista paljon posi­tii­vista palau­tetta. Jokainen tuokio toi asuk­kaalle siinä hetkessä mieli­hyvän. Moni asukas muisteli tuokioita ja tapah­tumia myöhem­minkin iloisena, Kämä­räinen iloitsee.

Hankkeen aikana syntyi myös konkreet­tisia tuotoksia ilah­dut­ta­maan asukkaita myös hankkeen päät­ty­misen jälkeen. Yksi­köiden seinälle valmis­tet­tiin vaneristä puun­rungot, jota voi esimer­kiksi koris­tella asuk­kaiden askar­te­luilla tai hyödyntää joulu­ka­len­terin pohjana. Myös yhdessä asuk­kaiden kanssa tehty sininen pisa­rains­tal­laatio koristaa nyt molempia yksiköitä. 

Kult­tuu­ri­hy­vin­vointi syntyy yhteis­työllä

Taitei­li­joiden ja asumis­pal­ve­lujen henki­löstön yhteistyö oli keskei­sessä roolissa hank­keessa. Yhtei­sö­tai­tei­lijat pitivät henki­lös­tölle myös koulu­tusta taiteen terveys- ja hyvin­voin­ti­vai­ku­tuk­sista. 

- Kult­tuu­ri­tar­jonnan mahdol­lis­ta­mi­seksi tarvitaan sekä oman henki­löstön että ulko­puo­listen toimi­joiden yhteis­työtä. Hanke vahvisti ajatus­tamme siitä, miten tärkeää kulttuuri on ikäih­mi­sille ja olemme nyt rohkeampia myös kokei­le­maan erilaisia juttuja, Kämä­räinen toteaa.

- Taiteen ja kult­tuurin sisällöt voivat olla hyvin hieno­va­raisia läikäh­dyksiä hoiva­kodin ympä­ris­tössä ja arjessa. Tärkeintä olisi saada nämä välit­ty­mään moniais­til­li­sina ja pysyvinä, ja että taide- ja kult­tuu­ri­toi­minta olisi luon­nol­linen osa työyh­teisöä, Nuutinen sanoo.

Siun sotessa pyritään lisäämään asumi­syk­si­köiden kodin­omai­suutta ja tuomaan erilaista vapaa-ajan­toi­mintaa ikään­ty­neiden lähelle. Tästä esimerk­kinä on se, että nykyisin kaikissa Siun soten ikään­ty­neiden asumi­syk­si­köissä työs­ken­telee viri­ke­työn­te­kijä, jonka tehtävänä on tuoda erilaista sisältöä ja toimintaa ikään­ty­neiden arkeen ja luoda yhteis­työ­ver­kos­toja toimin­nalle. 

Kult­tuu­ri­hy­vin­vointia ikäih­misten asumis­pal­ve­luissa ‑hankekin sai alkuna, kun Noljak­ka­kodin viri­ke­työn­te­kijä ehdotti ideaansa Pohjois-Karjalan kansan­teat­te­riin, joka puoles­taan haki toimin­nalle rahoi­tuksen. 

- Olemme hyvin avoimia erilai­sille yhteis­työn muodoille eri toimi­joiden kanssa. Kannattaa olla rohkeasti yhtey­dessä oman paik­ka­kunnan ikään­ty­neiden asumi­syk­sik­köön, jos haluaa tuoda jotain toimintaa asuk­kaiden arjen iloksi. Toive olisi, että yhteis­työ­ver­kos­toja saatai­siin koko maakunnan alueelle, kertoo palve­lu­joh­taja Jenni Halonen ikään­ty­neiden palve­luista.

- Siun sote myöntää järjes­töjen toiminta-avus­tuksia, joilla voidaan toteuttaa esimer­kiksi juuri kult­tuu­ri­hy­vin­voin­tiin liittyvää toimintaa. Avus­tet­tavan toiminnan tulee kuitenkin aina kiin­nittyä sisäl­löl­tään hyvin­voin­tia­lueen tehtäviin eli sosiaali- ja tervey­den­huollon sekä pelas­tus­toi­minnan järjes­tä­mi­seen, kump­pa­nuus­pääl­likkö Maarita Mannelin kertoo.

Järjes­töjen toiminta-avus­tusten haku toteu­te­taan vuosit­tain joulu-tammi­kuussa. Voit lukea lisää Siun soten järjes­töyh­teis­työstä osoit­teesta www​.siunsote​.fi/​j​a​r​j​e​s​t​o​y​h​t​eistyo.