Alai­käisten tupakka- ja niko­tii­ni­tuot­teiden käyttöön tulisi pohjois­kar­ja­laisten mielestä puuttua nykyistä enemmän

Pohjois­kar­ja­laiset toivovat nykyistä enemmän puut­tu­mista alai­käisten tupakka- ja niko­tii­ni­tuot­teiden käyttöön. Asia käy ilmi päih­de­ti­lan­ne­ky­se­lystä, joka toteu­tet­tiin Pohjois-Karja­lassa syksyllä 2023. Kyselystä selvisi myös, että tupa­kointi, nuuskan käyttö sekä sähkö­sa­vuk­keiden käyttö ovat ilmiöitä, joita pohjois­kar­ja­laiset ovat asui­nym­pä­ris­töis­sään eniten havain­neet.

Kyselyllä selvi­tet­tiin pohjois­kar­ja­laisten näke­myksiä päih­teiden, tupakka- ja niko­tii­ni­tuot­teiden sekä raha­pe­lien käytöstä ja mieli­pi­teitä päih­de­hait­tojen vähen­tä­misen keinoista. Kyselyyn vastasi 2642 yli 13-vuotiasta pohjois­kar­ja­laista. Eniten kyselyyn vasta­sivat naiset ja alle 18-vuotiaat nuoret sekä 31–45-vuotiaat aikuiset. 

Koulu­ter­veys­ky­sely vahvistaa käytön yleis­ty­neen

Saman­suun­taisia tuloksia tuli ilmi myös Terveyden ja hyvin­voinnin laitoksen toteut­ta­masta koulu­ter­veys­ky­se­lystä samana vuonna. Koulu­ter­veys­ky­selyn mukaan sähkö­sa­vu­ke­ko­keilut sekä päivit­täinen käyttö ovat monin­ker­tais­tu­neet koulu­laisten ja toisen asteen opis­ke­li­joiden joukossa. 9,5 prosenttia kahdek­sannen ja yhdek­sännen luokan pojista ja 7,1 prosenttia tytöistä ilmoitti käyt­tä­vänsä sähkö­sa­vuk­keita päivit­täin.

Koulu­ter­veys­ky­se­lyssä kysyttiin viime vuonna ensim­mäistä kertaa myös niko­tii­ni­pus­sien käytöstä. Kävi ilmi, että pohjois­kar­ja­lai­sista 8.–9.luokan pojista 12,2 prosenttia ja tytöistä 4,1 prosenttia käyttää niitä silloin tällöin tai päivit­täin. Sekä sähkö­sa­vuk­keiden että niko­tii­ni­pus­sien käyttö on kyselyn mukaan Pohjois-Karja­lassa ylei­sempää kuin valta­kun­nal­li­sesti. Tupa­kointi on hieman vähen­tynyt, mutta on sekin edelleen ylei­sempää Pohjois-Karja­lassa kuin valta­kun­nal­li­sesti.

Tieto ohjaa kehit­tä­mis­toimia

Päih­de­ti­lan­ne­ky­selyn tuloksia hyödyn­ne­tään Pohjois-Karjalan kuntien ja hyvin­voin­tia­lueen ehkäi­sevän päih­de­työn sisällön ja toimien kehit­tä­mi­sessä. Alai­käisten tupakka- ja niko­tii­ni­tuot­teiden käytön ehkäisy on nostettu myös alueel­li­sessa ehkäi­sevän päih­de­työn toimin­ta­suun­ni­tel­massa yhdeksi kehit­tä­mis­koh­teeksi. Käytön ehkäisy on erittäin tärkeää, sillä nikotiini on voima­kasta riip­pu­vuutta aiheut­tava aine, jolla on myös lukuisia terveys­hait­toja.

Viime vuonna on esimer­kiksi pyritty lisäämään nuorten parissa työs­ken­te­le­vien sekä huol­ta­jien tietä­mystä uusista niko­tii­ni­tuot­teista, jotta he tietäi­sivät, millaisia nämä tuotteet ovat ja millaisia ilmiöitä niihin liittyy. Oikea tieto auttaa lapsia ja nuoria kohtaavia aikuisia puut­tu­maan tuot­teiden käyttöön. Seuraa­vaksi on tulossa kehit­tä­mistä tupakka- ja niko­tii­ni­tuot­teiden lopet­ta­misen tukeen nuorille, kertoo ennal­taeh­käi­sevän päih­de­työn asian­tun­tija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eelta – Siun sotesta.

Päih­de­ti­lan­ne­ky­sely toteu­tet­tiin syksyllä 2023 Siun soten, Pohjois-Karjalan Kansan­ter­veyden keskuksen, Pohjois-Karjalan Sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tyksen ja kuntien yhteis­työnä. Yhteis­työn taustalla on joulu­kuussa päättynyt kaksi­vuo­tinen Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karja­lassa ‑hanke, jota rahoit­tivat edellä mainit­tujen tahojen lisäksi Euroopan sosi­aa­li­ra­hasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Päih­de­ti­lan­ne­ky­selyn tulokset pähki­nän­kuo­ressa: