Vammais­pal­velun sosi­aa­li­työssä ja sosi­aa­lioh­jauk­sessa otetaan käyttöön tiimityön malli

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten vammais­pal­ve­luissa otetaan käyttöön uusi tiimityön malli helmikuun alusta alkaen. Jatkossa vammais­pal­ve­lujen sosi­aa­li­työssä ja sosi­aa­lioh­jauk­sessa asiakkaan tukena on hänen ikänsä mukai­sesti joko lasten ja nuorten tiimi tai aikuisten tiimi. Tiimityön mallin tavoit­teena on suju­voittaa ja kehittää palveluja asiak­kaiden kannalta toimi­vam­miksi. 

Vammais­pal­ve­lujen sosi­aa­lityö ja ‑ohjaus edistää ja tukee vammaisen henkilön mahdol­li­suuksia omatoi­mi­seen elämään. Sosi­aa­li­työn­te­ki­jöistä ja sosi­aa­lioh­jaa­jista koostuvat tiimit tarjoavat asiak­kaille vahvempaa osaamista asiakkaan palve­lujen suun­nit­te­luun ja toteut­ta­mi­seen. Tiimin ammat­ti­laiset tekevät yhteis­työtä asiakkaan palve­lu­tar­peen mukai­sesti ja voivat tarvit­taessa konsul­toida muita ammat­ti­laisia. Tiimi­työs­ken­telyn myötä asiakas voidaan kohdata yhä koko­nais­val­tai­semmin.

– Tiimi­työs­ken­tely edistää asiak­kaiden yhden­ver­taista kohtelua, palve­lujen oikea-aikaista kohden­tu­mista ja varmistaa palve­lujen saata­vuuden henki­löstön vaih­tuessa tai pois­sao­lojen aikana. Tiimityön mallia lähdet­tiin kehit­tä­mään henki­lös­tömme toiveesta. Henki­lös­tömme toi esiin, että tiimi­työs­ken­tely suju­voit­taisi sekä asiak­kai­demme palve­lu­pol­kuja että ammat­ti­lais­temme työtä, palve­lu­pääl­likkö Kristiina Räsänen kertoo. 

Lasten ja nuorten sekä aikuisten tiimit vastaavat jo asiak­kuu­dessa olevien asiak­kaiden palve­lujen toteut­ta­mi­sesta. Lasten ja nuorten tiimiin ohjautuu alle 20-vuotiaat asiakkaat ja aikuisten tiimiin puoles­taan yli 20-vuotiaat asiakkaat. Uusien asiak­kaiden palve­lu­tar­peen arvioin­nista vastaa jatkos­sakin maakun­nal­li­sesti toimiva palve­lu­tar­peen arvioinnin tiimi.

Muutok­sella ei ole vaiku­tusta asiakkaan yhtey­den­ot­to­ka­na­viin, vaan asiakas voi edelleen olla palve­lui­hinsa liittyen yhtey­dessä hänelle nimettyyn omatyön­te­ki­jäänsä. Mikäli tiimityön malliin siir­ty­misen myötä asiakkaan omatyön­te­kijä vaihtuu, asiak­kaalle ilmoi­te­taan siitä henki­lö­koh­tai­sesti. Erityisen tuen asiakkaan palve­lujen koko­nai­suu­desta vastaa aina sosi­aa­li­työn­te­kijä ja muiden asiak­kaiden osalta sosi­aa­lioh­jaaja.

Vammais­pal­ve­lujen tiimityön mallilla valmis­tau­du­taan uuden vammais­pal­ve­lu­lain voimaan­tu­loon. Laki tulisi korvaa­maan nykyisen vammais­pal­ve­lu­lain ja kehi­tys­vam­ma­lain. Moniam­ma­til­li­sessa tiimi­työs­ken­te­lyssä kiin­ni­te­tään erityistä huomiota lasten, nuorten sekä erityistä tukea tarvit­se­vien henki­löiden koko­nais­ti­lan­teen arvioi­mi­seen ja päätök­sen­te­koon.

– Lain muut­tuessa tiimi­malli vahvistaa moniam­ma­til­li­suutta ja erityis­osaa­mista. Uudessa vammais­pal­ve­lu­laissa vammais­so­si­aa­li­työn tehtävänä on esimer­kiksi selvittää lapsen mieli­pi­dettä hänelle merki­tyk­sel­li­sistä asioista sekä arvioida lapsen etua. Työn­te­ki­jällä tulee olla tällöin riit­tä­västi mahdol­li­suuksia perehtyä lapsen ja perheen tilan­tee­seen sekä tehdä moniam­ma­til­lista yhteis­työtä, Räsänen kertoo.