Siun soten yhteisen tilan­ne­kes­kuksen asia­kas­oh­jaaja tukee ikään­ty­neitä äkil­li­sissä tilan­teissa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten yhteinen tilan­ne­keskus aloitti toimin­tansa huhti­kuussa 2023. Tilan­ne­keskus perus­tet­tiin paran­ta­maan Siun soten eri palve­lujen ammat­ti­laisten yhteis­työtä ja siten nopeut­ta­maan sekä suju­voit­ta­maan hyvin­voin­tia­lueen asuk­kaiden avun saantia.

Tilan­ne­kes­kuksen toimintaa on kehitetty vaiheit­tain kuluvan vuoden aikana. Toiminnan käyn­nis­ty­mi­sestä alkaen yhtei­sissä tiloissa on työs­ken­nellyt pelas­tus­lai­toksen, ensi­hoidon sekä sosiaali- ja krii­si­päi­vys­tyksen ammat­ti­laisia. Elokuussa tilan­ne­kes­kuk­sessa työnsä aloitti ikään­ty­neiden asia­kas­oh­jaaja. Alku­vuo­desta resurssia lisätään niin, että ikään­ty­neiden asia­kas­oh­jaajia on jatkossa kaksi ja sosi­aa­lioh­jaajia yksi. 

Asia­kas­oh­jaaja tukee ikään­ty­neiden palve­lujen järjes­tä­mistä yllättäen tai nopeasti ratkais­ta­vissa tilan­teissa. Työtä tehdään yhteis­työssä muiden tilan­ne­kes­kuksen ja toimia­lueiden ammat­ti­laisten kanssa. Erityi­sesti tarvetta kiireel­li­selle asia­kas­oh­jauk­selle on iltaisin ja viikon­lop­puisin.

- Työssäni tilanteet tulevat usein yllättäen. Esimer­kiksi, jos omais­hoi­taja sairastuu viikon­lop­puna eikä omais­hoi­det­tava pärjää itse­näi­sesti kotona, ryhdyn selvit­te­le­mään tuki­toimia omais­hoi­det­ta­valle. Selvitän ensim­mäi­senä, että onko omais­hoi­det­ta­valla koti­hoidon asiak­kuutta ja millaista tukea asiakas tarvitsee pärjä­täk­seen kotona, kertoo ikään­ty­neiden asia­kas­oh­jaaja Eija Putro Siun soten tilan­ne­kes­kuk­sesta.

- Toisinaan palve­lu­tar­peen arvioin­nissa selviää, että omais­hoi­det­tava pärjää kotona koti­hoidon tai tuki­pal­ve­luiden avulla esimer­kiksi saamalla turva­pu­he­limen tai ateria­pal­ve­luita. Aina kotona pärjää­minen ei kuiten­kaan onnistu palve­lui­den­kaan turvin, silloin alan järjes­tellä ikään­ty­neelle tila­päistä palvelua esimer­kiksi asumi­syk­si­köstä, Putro jatkaa.

Tiivistä yhteis­työtä eri ammat­ti­laisten kanssa

Ikään­ty­neiden asia­kas­oh­jaaja työs­ken­telee tilan­ne­kes­kuk­sessa tiiviissä yhteis­työssä eri alojen ammat­ti­laisten kanssa. Erityisen tiivistä yhteistyö on sosiaali- ja krii­si­päi­vys­tyksen kanssa. Suurin osa asia­kas­oh­jaajan työteh­tä­vistä tulee juuri sosiaali- ja krii­si­päi­vys­tyk­seen ilmoi­tet­tujen tapausten kautta.

- Sosi­aa­li­päi­vys­täjän vastaa­no­tettua ikään­ty­neen kiireel­listä sosi­aa­li­pal­velun tarvetta ja järjes­tä­mistä koskevan tehtävän, aloittaa hän yhteis­työn asia­kas­oh­jaajan kanssa. Työn­te­kijät sopivat keski­näi­sestä työn­jaosta, minkä jälkeen asiakkaan tilanne kartoi­te­taan, arvioi­daan kiireel­listen sosi­aa­li­huollon tuki­toi­mien tarve ja tehdään tarvit­tavat järjes­telyt sekä päätökset, kertoo johtava sosi­aa­li­työn­te­kijä Jaana Väyrynen sosiaali- ja krii­si­päi­vys­tyk­sestä.

- Asiakkaan tilanteen kartoitus ja järjes­telyt saattavat vaatia useita yhtey­den­ot­toja esimer­kiksi asiak­kaalle, asiakaan läheis­ver­kos­tolle sekä palve­lu­ver­koston sisällä. Tarvit­taessa sosi­aa­li­päi­vys­täjän ja asia­kas­oh­jaajan on mahdol­lista myös ”jalkautua” asiakkaan luokse, mikäli he arvoivat tilanteen edel­lyt­tävän sitä, Väyrynen jatkaa.

Asia­kas­oh­jaaja tukee osaltaan myös ikään­ty­neiden kotiut­ta­mista etenkin iltaisin ja viikon­lop­puisin. Sairaa­lasta kotiutuva ikään­tynyt voi tarvita tukea kotona pärjää­mi­seen, jolloin asia­kas­ohjaa voi selvittää erilaisia tuki­toimia arjen tueksi.  

- Kotiu­tusta voidaan nopeuttaa usein tekno­lo­gian ja muiden tuki­pal­ve­lujen avulla. Esimer­kiksi turva- tai kuva­pu­helin voi tuoda turval­li­suutta kotiu­tu­misen jälkeen, Putro kertoo.

Syksyn aikana ikään­ty­neiden asia­kas­oh­jaa­jalla on ollut kaikkiaan reilu 200 tehtävää.  

- Olen viihtynyt todella hyvin tässä tehtä­vässä. Päivät ovat erittäin vaih­te­levia. Työ vaatii monen­laista osaamista, nopeaa reagointia ja tiivistä yhteis­työtä ammat­ti­laisten kanssa. Koen, että tilan­ne­kes­kuksen moniam­ma­til­li­suus varmistaa sen, että asuk­kaiden tilan­teita katsotaan koko­nai­suu­tena ja tämä parantaa palvelun laatua, Putro pohtii.