Siun sote palkit­tiin orga­ni­saa­tiossa tehdyistä kehit­tä­mis­teoista

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote palkit­tiin 4.12.2023 järjes­te­tyssä Tärkeissä töissä ‑gaalassa orga­ni­saa­tiossa tehdyistä kehit­tä­mis­teoista. Siun sotelle myön­net­tiin palkinnot henki­lö­tur­val­li­suus­kou­lu­tusten päivit­tä­mi­sestä ja orga­ni­saa­tion Instagram-tilistä, jolla on luotu posi­tii­vista mieli­kuvaa lapsen saamiseen, raskau­teen ja synny­tyk­seen liittyen.

Siun sotelta palkit­se­misia olivat vastaa­not­ta­massa osaamisen kehit­tä­misen päällikkö Sari Salminen ja työsuo­je­lu­val­tuu­tettu Markus Haukka sekä nais­ten­kes­kuksen apulais­osas­ton­hoi­taja Sanna Vesitie ja kätilö Anna-Lotta Mikkonen.

Henki­lö­tur­val­li­suus­kou­lu­tuk­silla vahvis­te­taan työn­te­ki­jöiden turval­li­suutta

Siun sotessa on suun­ni­tel­mal­li­sesti pyritty vahvis­ta­maan henki­löstön turval­li­suutta työssä. Siun sotessa on uudis­tettu väki­vallan uhkaan varau­tu­misen koulu­tus­mallia niin, että koulu­tukset vastai­sivat mahdol­li­simman hyvin yksi­köiden erilai­siin tarpei­siin. 

– Väki­vallan uhka on vali­tet­ta­vasti läsnä monien sote-työn­te­ki­jöiden arjessa ja se on noussut esille myös henki­lös­tö­ky­selyn vastauk­sissa. Kyse­ly­tu­losten pohjalta panos­timme resurssia koulut­ta­jiin ja näin mahdol­lis­tet­tiin lisä­kou­lu­tuksia henki­lös­tölle. Haluamme tarjota henki­lös­töl­lemme keinoja selviytyä paremmin haas­ta­vista asia­kas­ti­lan­teissa, Haukka kertoo.

Väki­vallan uhkaan varau­tu­misen koulu­tus­malli on jaettu eri koulu­tus­ko­ko­nai­suuk­siin. Koulu­tus­ko­ko­nai­suuksia suosi­tel­laan suori­tet­ta­vaksi yksi­köissä toteu­tet­tuihin uhka- ja väki­val­ta­ti­lan­teiden riskien arvioin­tiin perustuen. Lisäksi yksi­köille tarjotaan turval­li­suus­kou­lut­tajan tukea. Turval­li­suus­kou­lut­taja vastaa kiireel­li­siin yksi­köiden tarpei­siin ja tarjoaa asian­tun­tija-apua yksit­täi­siin haas­ta­viin uhka­ti­lan­tei­siin. 

Koulu­tus­mallin päivit­tä­minen on tukenut esihen­ki­löiden ja työn­te­ki­jöiden työtä. Koulu­tuksia räätä­löi­mällä yksi­köiden tarpeet pystytään huomioi­maan yhä paremmin. Kehit­tä­mis­työn tavoit­teena on vahvistaa henki­löstön osaamista sekä tarjota henki­lös­tölle uusia ja toimi­vampia keinoja kohdata haas­ta­vasti käyt­täy­tyviä asiak­kaita.

– Tämä palkinto on meidän kaikkien yhteinen. Ilman orga­ni­saa­tion sisäisiä koulut­tajia ja heidän ammat­ti­tai­tonsa hyödyn­tä­mistä, tämä ei olisi ollut mahdol­lista. Kiitos kuuluu myös esihen­ki­löille, jotka mahdol­lis­tavat koulu­tuksen henki­lös­töl­leen ja pitävät näin huolta henki­löstön turval­li­suus­osaa­mi­sesta sekä henki­lös­tölle, jotka haluavat ylläpitää ja vahvistaa omaa osaa­mis­taan turval­li­suuden näkö­kul­masta, Salminen kiittelee.

Some-tili luo myön­teistä kuvaa lapsen saami­sesta ja tarjoaa näyttöön perus­tuvaa tietoa

Siun soten nais­ten­keskus on vastannut oman kohde­ryh­mänsä tiedon­näl­kään Instagram-tilillä. Siun soten nais­ten­keskus muodostuu synny­tys­osas­tosta, vuodeo­sas­tosta ja polikli­ni­koista.

Synnytä Joen­suussa ‑tilillä tarjotaan ajan­koh­taista ja näyttöön perus­tuvaa tietoa, joka on omiaan myös luomaan myön­teistä kuvaa lapsen saami­sesta, raskau­desta ja synny­tyk­sestä. Nais­ten­keskus on kutsunut asiak­kai­taan osal­lis­tu­maan tilille luotaviin sisäl­töihin, ja tilillä on huol­ta­jien luvalla saatu julkaista runsaasti kuvia esimer­kiksi vasta­syn­ty­neistä vauvoista ja heidän perheis­tään. Kaiken kaikkiaan sosi­aa­lisen median kanava on luonut vuoro­vai­kut­teisen tavan viestiä asiak­kaiden kanssa, ja aihe­ko­ko­nai­suuden esillä pitämistä nais­ten­kes­kuk­sessa aiotaan jatkaa.

– Haluamme tuoda nais­ten­kes­kuksen arkea tutuksi ja viestiä kohden­ne­tusti asia­kas­ryh­mil­lemme. Meillä on ihana työyh­teisö ja henki­lö­kunta, jonka osaamista olemme myös halunneet tuoda tilin kautta esille. Asiakkaat ja perheet ovat lähteneet hienosti somen teke­mi­seen mukaan, Vesitie ja Mikkonen kiit­te­levät. 

Lisäksi sosi­aa­lisen median kautta halutaan välittää myön­teistä työnan­ta­ja­kuvaa Siun sotesta, minkä toivotaan lisäävän esimer­kiksi käti­lö­opis­ke­li­joiden hakeu­tu­mista työhar­joit­te­luun ja sitä kautta töihin Pohjois-Karjalaan.

Tärkeissä töissä ‑gaalassa palkit­tiin hyvin­voin­tia­lueiden ja kunta-alan innos­ta­vimpia kehit­tä­mis­te­koja

Tärkeissä töissä ‑gaala on Kunta- ja hyvin­voin­tia­lue­työ­nan­tajat KT:n ja kunta-alan pääso­pi­ja­jär­jes­töjen toteut­tama tilaisuus, jossa palkitaan hyvin­voin­tia­lueiden ja kunta-alan innos­ta­vimpia kehit­tä­mis­te­koja. 

Tänä vuonna gaalassa palkit­tiin yhteensä 56 kehit­tä­mis­tekoa eri toimia­loilta ja teemoista. Hyvin­voin­tia­lueet ja kuntaor­ga­ni­saa­tiot pystyivät ilmoit­ta­maan kehit­tä­mis­te­ko­jaan Tekojen tori ‑portaa­liin syksyn kampanjan aikana. Kehit­tä­mis­te­koja ilmoi­tet­tiin yhteensä 247 kappa­letta 59 orga­ni­saa­tiosta. 

Kuvaukset Siun soten palki­tuista kehit­tä­mis­teoista löytyvät Tärkeissä töissä ‑ohjelman sivus­tolta:

•    https://​tarkeis​sa​toissa​.fi/​k​a​t​s​o​/​v​a​k​i​v​a​l​l​a​n​-​u​h​k​a​a​n​-​l​i​i​t​t​y​v​i​e​n​-​k​o​u​l​u​t​u​s​t​e​n​-​p​a​ivitys (tarkeis​sa​toissa​.fi)
•    https://​tarkeis​sa​toissa​.fi/​k​a​t​s​o​/​s​o​s​i​a​a​l​i​s​e​n​-​m​e​d​i​a​n​-​t​i​l​i​-​a​t​s​y​n​n​y​t​a​j​o​e​n​s​u​u​s​s​a​-​i​n​s​t​a​g​r​amissa (tarkeis​sa​toissa​.fi)