Pelas­tus­lai­toksen sammu­tus­ve­si­suun­ni­telma hyväk­syt­tiin

Pohjois-Karjalan pelas­tus­laitos on laatinut sammu­tus­ve­si­suun­ni­telman yhdessä Pohjois-Karjalan kuntien ja vesi­lai­tosten kanssa. Sammu­tus­ve­si­suun­ni­tel­massa esitetään ratkaisut sammu­tus­veden hankin­nalle ja toimit­ta­mi­selle pelas­tus­toi­minnan tarpei­siin.

Sammu­tus­ve­si­suun­ni­telma on laadit­tava siten, että sammu­tus­veden hankinta ja toimit­ta­minen vastaavat pelas­tus­toimen palve­lu­ta­so­pää­tök­sessä määri­tel­tyjä onnet­to­muusuhkia ja palve­lu­ta­so­pää­töksen riski­ruu­tuja. Pääsään­tönä voidaan pitää nelos­tason riski­ruu­duissa, että aktii­vi­sesti hoide­tulle palo­pos­ti­ver­kos­tolle ei ole tarvetta. Tällöin pelas­tus­laitos hoitaa sammu­tus­veden ottamisen säiliö­vuo­roa­jona esimer­kiksi luon­non­ve­si­läh­teistä. Kolmannen ja toisen riski­ruudun kohdalla, kaupun­kien osissa tai vastaa­villa alueilla palo­pos­tien tai palo­ve­sia­se­mien kunnos­sa­pidon tarve arvioi­daan pelas­tus­vi­ran­omaisen kanssa. Tavoit­teena on, että riittävä tuot­toisia palo­ve­sia­semia on 500- 1500 metrin päässä toisis­taan. Riskeihin perustuen yhteen riski­ruu­tuun sijoi­tet­tai­siin yhdestä kahteen hyvä­tuot­toista palo­ve­sia­semaa.

Ensim­mäisen riski­ruudun kohdalla sekä kemikaali- ja muissa erityis­koh­teissa palo­pos­tien on oltava riittävän hyvä­tuot­toisia (yli 60 litraa sekun­nissa). Vesia­se­mien tulee olla helposti käyt­töö­no­tet­tavia ja sään­nöl­li­sesti yllä­pi­det­tyjä. Lisäksi palo­ve­sia­se­mien tulee olla sijoi­tet­tuna riittävän lähekkäin, ettei pelas­tus­lai­toksen letku­vedon pituus asemalta pelas­tusyk­sik­köön ylitä 400 metriä. 

Palo­ve­sia­semat ovat turva­pis­teitä

Pelas­tus­lain 30 §:n mukai­sesti kunnan tulee huolehtia alueel­laan sammu­tus­veden hankin­nasta pelas­tus­lai­toksen tarpei­siin suun­ni­tel­massa määri­tel­lyllä tavalla. Kunnan tulee ottaa sammu­tus­veden hankinta huomioon vesi­huol­to­suun­nit­te­lussa.  Kunnan vastuulla olevaan sammu­tus­veden hankin­taan kuuluu lisäksi velvol­li­suus huolehtia sammu­tus­ve­si­suun­ni­tel­massa määri­tel­tä­vistä sammu­tus­veden otto­pai­koista ja luon­non­ve­si­läh­teistä.

- Uudis­te­tussa sammu­tus­ve­si­suun­ni­tel­massa on aiempaa tarkemmin määri­telty sammu­tus­veden saata­vuuden vaati­mukset, joiden on tarkoitus tukea ja järke­vöittää kuntien vesi­huol­to­tek­nistä suun­nit­telua, olemassa olevien järjes­tel­mien kunnos­sa­pitoa ja järjes­tel­mien uudis­tusta. Määrit­telyt perus­tuvat pelas­tus­toimen riski­ruu­tuai­neis­toon ja ruudun alueella arvioi­tuun sammu­tus­ve­si­tar­pee­seen, kertoo pelas­tus­pääl­likkö Ville-Petteri Pulkkinen Pohjois-Karjalan pelas­tus­lai­tok­selta. 

Esimer­kiksi pari vuotta sitten tapah­tu­neessa suksi­voi­de­teh­taan palossa Joen­suussa sammu­tus­ve­si­jär­jes­telmä ei ollut riittävän helposti käyt­töö­no­tet­ta­vissa pitkän väli­matkan vuoksi.

- Tuli­pa­lojen sammut­ta­mi­sessa henkilö- ja kalus­to­re­surs­sien lisäksi tarvitaan myös runsaasti sammu­tus­vettä, mikä tuli esille suksi­voi­de­teh­taan tuli­pa­lossa kuin useissa suur­pa­loissa myös aiem­minkin. Pelas­tus­lai­toksen oma veden­kul­je­tus­kyky on turvat­tava kalus­to­han­kin­tojen avulla ja lisäksi on kehi­tet­tävä riski­koh­teiden sammu­tus­ve­si­jär­jes­telmiä yhteis­työssä kuntien vesi­huollon kanssa. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten alue­val­tuusto hyväksyi nyt joulukuun kokouk­ses­saan (12.12.2023) pelas­tus­toimen palve­lu­ta­so­pää­töksen, jonka mukaan pelas­tus­toimen päätoi­mista resurssia lisätään tulevina vuosina välit­tö­mään lähtö­val­miu­teen päivys­tä­ville pelas­tus­a­se­mille. Lisäksi edelleen tarvitaan vapaalta häly­tet­tävää pää- ja sivu­toi­mista pelas­tus­hen­ki­löstöä, mikä edel­lyttää häly­tys­kor­vaus­kan­nus­ti­mien kehit­tä­mistä. Näillä toimen­pi­teillä ja sammu­tus­ve­si­suun­nit­telun avulla pyritään vahvis­ta­maan pelas­tus­lai­toksen suuron­net­to­muus­val­miutta, pelas­tus­joh­taja Markus Viita­niemi tuumaa.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunta pyysi lausun­toja kunnilta sammu­tus­ve­si­huol­to­suun­ni­telman luon­nok­sesta elokuun 2023 loppuun mennessä ja hyväksyi suun­ni­telman kokouk­ses­saan 14.12.2023. 

Sammu­tus­ve­si­suun­ni­telman hyväksyy aikanaan hyvin­voin­tia­lueen alue­val­tuusto.