”Näitä laitteita pitää vain rohkeasti räplätä” – Kitee­läinen Kari Parkkonen kannustaa tutus­tu­maan rohkeasti tekno­lo­giaan

Kitee­läinen Kari Parkkonen on jo tottunut tekno­lo­gian käyttäjä. Parkkonen kertoo, että hän on pitkälti itse oppinut. Toisinaan oppia on kertynyt niin sanotusti kantapään kautta.

− Ensim­mäisen koske­tuk­seni tieto­ko­nei­siin sain entisessä kaup­paop­pi­kou­lussa. Sain kaikki koneet jumiin, koska minulla ei ollut mitään kokemusta koneista sitä ennen. Koneet saatiin kyllä lopulta toimimaan. Minulta kysyt­tiinkin, että voisinko tulla heille tekemään virheitä, joita opis­ke­lijat sitten voisivat korjata, Parkkonen naurahtaa.

Kokemus ei selväs­ti­kään jättänyt Park­ko­selle arkuutta tekno­lo­giaa kohtaan ‑päin­vas­toin. Nykyisin Parkkonen käyttää päivit­täin useampaa tekno­lo­gista laitetta. Inter­netin käyttö puhe­li­mella ja table­tilla on jo arki­päivää. 

− Monta vuotta olen jo hoitanut asioita netissä. Tytär on toisinaan apuna hake­musten ja pank­ki­asioiden kanssa. Vähän varmis­ta­massa asioita. On se näppärää, kun puhe­li­mella ja table­tilla voi näitä asioita hoitaa, Parkkonen toteaa.

Viral­listen asioiden lisäksi Parkkonen käyttää inter­netiä myös yhtey­den­pi­toon ja harras­tus­toi­mintaa.

− Face­boo­kissa olen myös. Sieltä saa helposti tietoa esimer­kiksi talkoista ja voi pitää yhteyttä kave­reihin. What­sap­pilla pidän myös paljon yhteyttä. Sillä tulee soitettua myös video­pu­he­luita.  Urheilua ja muita tv-ohjelmia tulee myös katsottua tabletin kautta, Parkkonen kertoo.

Kännykkä kädessä ja tablet-laite pöydällä.

Tekno­lo­giasta turvaa arkeen

Puhelimen ja tabletin lisäksi Park­ko­sella on käytössä turva­pu­helin ja lääkean­nos­te­lu­ro­botti. Uuden tekno­lo­gian ottaminen oli luon­nol­lista eikä niiden käytön opettelu arve­lut­tanut.

− Suosit­telen kyllä vastaavia laitteita, nämä ovat help­po­käyt­töisiä ja lisäävät turval­li­suutta. Lääke­ro­botti esimer­kiksi ohjaa ihan puheella ottamaan lääkkeet. Oikeat lääkkeet tulevat aina oikeaan aikaan. Ainostaan päivällä, jos on menoa, niin lääke voi jäädä ottamatta. Vaan kyllä tämän avulla muistaa lääkkeet paremmin ottaa.

Lääkean­nos­te­lu­ro­botti antaa ottaa lääkkeen tuntia ennen tai jälkeen asetetun lääk­keen­ot­toajan. Jos lääkettä ei tänä aikana oteta, menee käyt­tä­mätön lääke takaisin lait­tee­seen. Jos lääke jää ottamatta, lähtee asiasta ilmoitus koti­hoi­toon ja ammat­ti­lainen on yhtey­dessä asiak­kaa­seen. 

Myös turva­pu­he­linta Parkkonen pitää tarpeel­li­sena ja help­po­käyt­töi­senä. 

− Kerran olen turva­pu­he­linta tarvinnut kaatues­sani. Kyllä se on hyödyl­linen laite ja luo turval­li­suutta.

Lääkeannostelurobotti tuolilla pöydän takana

Rohkeutta tekno­lo­gian kokeiluun

Parkkonen on aina ollut rohkea kokei­le­maan uutta ja ottamaan itse asioista selvää. Tähän hän kannustaa myös heitä, jotka eivät ole vielä tottu­neita tekno­lo­gian käyttäjiä.

− Toki uuden oppiminen vaatii uskal­lusta. Näitä laitteita pitää vain rohkeasti räplätä. Joskus asioita pitää oppia kanta­päänkin kautta, mutta halu­tes­saan myös opastusta ja apua löytyy, Parkkonen sanoo.

Siun soten turva­lait­teiden käyttö opas­te­taan aina henki­lö­koh­tai­sesti. Jos ongelmia ilmenee, niin aina voi kysyä apua.