Hei vanhemmat, miten jaksatte? – Siun sote kerää vanhem­pien ajatuksia jaksa­mi­sesta ja perheille suun­na­tusta tuesta

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote kutsuu alueen vanhempia osal­lis­tu­maan Polis-keskus­te­luun, jonka teemana on vanhem­pien jaksa­minen ja perheille suunnattu tuki. Kyselyn tavoit­teena on saada tietoa siitä, miten vanhemmat löytävät tuen äärelle ja millai­sena he kokevat perheille suunnatun tuen. Kyse­ly­tu­loksia hyödyn­ne­tään perheille suun­nat­tujen palve­lujen yhteis­ke­hit­tä­mi­sessä kuntien, järjes­töjen ja seura­kun­tien kanssa.

Polis-alustalla osal­lis­tujat voivat nimet­tö­mästi ilmaista, mitä mieltä he ovat alustalla esite­tyistä väit­teistä. Vanhem­mille suun­na­tussa kyselyssä väitteet ottavat kantaa muun muassa siihen, tuntuuko vanhem­muus suorit­ta­mi­selta, onko jaksa­mi­sesta puhuminen vaikeaa ja tietä­vätkö vanhemmat, mistä voi hakea apua perheen mahdol­li­siin haas­tei­siin. Alustan väitteet on luotu yhteis­työssä perhe­kes­kus­ver­koston toimi­joiden kanssa. 

Osal­lis­tujat voivat myös itse lisätä Polis-kyse­ly­alus­talle uusia väitteitä. Siun soten työn­te­kijät mode­roivat kommen­tointia. Mode­roin­nilla varmis­te­taan, ettei alustalle eksy sopi­mat­tomia väitteitä ja keskus­telu pysyy osal­lis­tu­jille turval­li­sena.

Kysely vanhem­pien jaksa­mi­sesta ja perheille suun­na­tusta tuesta on avoinna 3.12.2023 saakka. Pääset siir­ty­mään kyse­ly­alus­talle verk­ko­si­vu­jemme kautta: Kyselyt – siunsote​.fi.

Polis-alusta mahdol­listaa maakunnan asuk­kaisen osal­lis­tu­misen kehit­tä­mis­työhön

Polis on avoimeen lähde­koo­diin perustuva kyse­ly­alusta, joka mahdol­listaa suurten ryhmien osal­lis­tu­misen mieli­pi­teiden ja ajatusten vaihtoon tietyn teeman ympärillä. Polis-alusta tuottaa reaa­liai­kai­sesti tietoa siitä, mistä osal­lis­tujat ovat saman­mie­lisiä ja missä mieli­pi­teissä löytyy eroa­vai­suuksia. Polis-alustan tavoit­teena on toimia helppona ja vaikut­ta­vana osal­lis­tu­misen keinona.

Kyselyn järjes­täjät muotoi­levat alustalle pohja­väit­teitä valit­se­mas­taan aiheesta. Osal­lis­tujat ilmai­sevat mieli­pi­teensä väit­tei­siin äänes­tä­mällä ’samaa mieltä’, ’eri mieltä’ tai ohit­ta­malla väitteen. Osal­lis­tujat voivat viedä keskus­telua eteenpäin myös muotoi­le­malla alustalle uusia väitteitä äänes­tet­tä­väksi. Kyselyn edetessä alusta tuo yhä paremmin esille niitä väitteitä, joista osal­lis­tujat ovat samaa mieltä ja rakentaa näin osal­lis­tu­jien yhteistä näkemystä aiheesta.

Uuden­lai­sella Polis-alustalla järjes­te­tään vuoro­vai­kut­teisia kyselyjä pohjois­kar­ja­lai­sille nuorille ja lapsi­per­heille eri teemoista vuosien 2023–2024 aikana. Polis-alustaa testataan osana Sitran rahoit­tamaa Kohti vaikut­tavaa asukas­osal­li­suutta ‑hanketta.

Ilmiö­työ­pa­joista perheiden parissa työs­ken­te­le­vien ammat­ti­laisten ääni kuuluviin

Polis-kyselyn kanssa saman­ai­kai­sesti järjes­tet­tiin ilmiö­työ­paja vanhem­muuden ja perheiden tuesta. Ilmiö­työ­paja oli suunnattu kaikille perheiden kanssa työs­ken­te­le­ville hyvin­voin­tia­lueen, kuntien, järjes­töjen ja seura­kun­tien työn­te­ki­jöille.

Ilmiö­työ­paja koostui ammat­ti­laisten alus­tuk­sista ja työpa­ja­työs­ken­te­lystä. Alus­tuk­sissa käsi­tel­tiin vanhem­muuden ja perheiden ajan­koh­taisia ilmiöitä eri näkö­kul­mista. Työpa­ja­työs­ken­te­lyssä syven­nyt­tiin yhteis­toi­mi­juu­teen ja arjen ilmiöiden juuri­syihin sekä mietit­tiin konkreet­tisia ratkai­suja toimi­joiden välisen yhteis­työn edis­tä­mi­seksi. 

Polis-kyselyn tulok­sista ja ilmiö­työ­pa­joissa nous­seista toimen­pide-ehdo­tuk­sista koos­te­taan yhteen­veto, joka viedään tiedoksi hyvin­voin­tia­lueen osal­li­suus­va­lio­kun­nalle, hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­misen lauta­kun­nalle sekä lapsi- ja perhe­asian­neu­vos­tolle.