Alkoiko syyslomalla flunssa tai iskikö ripuli? Vai sattuiko tapaturma? Missä asioissa pitää ottaa yhteyttä terveysasemalle ja milloin puolestaan tulee soittaa Päivystysavun numeroon 116 117? Lisäksi kiireettömissä asioissa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten ammattilaiset tavoittaa myös digitaalisista kanavista. Syysloman poikkeusaukioloajat ovat Siun soten nettisivuilla: www.siunsote.fi/poikkeusaukioloajat.
Päivystyksessä hoidetaan lähtökohtaisesti asiat, jotka eivät voi odottaa seuraavaan päivään, ja muut asiat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemilla. Ennen terveysasemalle saapumista suositellaan ottamaan yhteyttä puhelimitse, sillä moni asia hoituu jo puhelimessa. Terveysasemalla puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi hoidon tarpeen. Hoitaja antaa tarvittavat hoito- ja toimintaohjeet. Siun soten terveysasemien vastaanotolla on käytössä takaisinsoittopalvelu. Terveysasemalle pyydetään jättämään vain yksi takaisinsoittopyyntö.
Jos epäilee henkeä uhkaavaa tilannetta, tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Terveysasemien ollessa suljettuina äkillisissä sairaustapauksissa ja tapaturmissa soitetaan maksuttomaan Päivystysapu 116 117 ‑palveluun. Siun soten Päivystysavussa sairaanhoitaja arvioi tarvetta päivystykselliseen hoitoon ja ohjeistaa tarvittaessa saapumaan yhteispäivystykseen. Jos tilanne ei vaadi välitöntä hoitoa, soittaja ohjataan tarvitun hoidon mukaisesti oikeaan paikkaan. Päivystysapu 116 117 ‑palvelussa ei voida hoitaa kiireettömiä asioita, kuten reseptien uusintaa, laboratoriolähetteitä ja ‑vastauksia sekä ajanvaraukseen liittyviä asioita.
Yhteispäivystykseen tullaan ensisijaisesti numeroihin 112 tai 116 117 soiton ja saatujen ohjeistusten jälkeen. On tärkeää, että ennen yhteispäivystykseen hakeutumista on otettu etukäteen puhelimitse yhteyttä.
Yhteispäivystykseen kuuluvat esimerkiksi aivohalvausoireet, tajunnantason häiriöt, voimakas rintakipu, rytmihäiriöt, hengitysvaikeus, runsaasti vuotava haava, tapaturma, murtuma, voimakas nenäverenvuoto tai vatsakipu, sietämätön äkillinen kipu, voimakas allerginen reaktio tai äkillinen yleistilan lasku. Yöaikaan yhteyttä otetaan asioissa, jotka eivät voi odottaa aamuun, 24/7 akuuttikeskuksen palvelupäällikkö, ylilääkäri Terhi Savolainen ohjeistaa.
Yhteispäivystyksen potilastilanne vaihtelee päivittäin ja tunneittain, mikä voi aiheuttaa ajoittaista palvelun ruuhkautumista. Vastaanotolle pääsyn odotusaika riippuu muista potilaista ja heidän vaivojensa kiireellisyydestä. Yhteispäivystyksessä potilaat hoidetaan aina kiireellisyysjärjestyksessä, ei saapumisjärjestyksessä. Sairaanhoitaja arvioi päivystykseen tulevien potilaiden kiireellisyyden.
Siun soten ammattilaiset tavoittaa eri kanavia pitkin
Siun soten ammattilaisen tavoittaa virka-aikaan myös osoitteessa www.omaolo.fi. Asiakas voi täyttää vaivaan sopivan, esimerkiksi flunssan oirearvion ja toimia palvelusta saatujen ohjeiden mukaan. Ammattilaisen tavoittaa myös Muu yhteydenotto ‑lomakkeen kautta.
Ajan voi varata myös etävastaanotolle Siun soten sähköisen ajanvarauksen kautta luomen ja ihon oireiden arviointiin sekä sairauspoissaoloihin liittyvissä asioissa, kuten hengitystieinfektio, migreeni, ripuli, oksennustauti ja sairaan lapsen hoitovapaatodistus. Digitaalisen sote-keskuksen sairaanhoitaja ottaa yhteyttä sovitulla ajalla. Jos oireet eivät sovellu etähoitoon, sairaanhoitaja ohjaa oikeaan paikkaan. Sähköiseen ajanvaraukseen pääsee osoitteesta https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi/.
Kannattaa muistaa, että useimmissa tilanteissa reseptin uusimispyynnön voi jättää myös sähköisesti Omakanta-palvelun kautta osoitteessa www.kanta.fi.