Mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luissa aloi­te­taan uuden­lainen ryhmä­muo­toinen hoito

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote käyn­nistää mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luissa uuden­laisen ryhmissä toteu­tet­tavan hoidon. Koko maakunnan alueella toimiva palvelu järjes­te­tään etänä. Ensim­mäiset ryhmät käyn­nis­tyvät viikolla 43.

Uusi palvelu täydentää mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lujen hoito­va­li­koimaa. Maakun­nal­listen ryhmien avulla paran­ne­taan hoidon saavu­tet­ta­vuutta koko Siun soten alueella. Ryhmiä tulee olemaan tarjolla sään­nöl­li­sesti, ja ne sovel­tuvat erityi­sesti ensi­vai­heen hoidoksi. Ryhmään sovel­tu­vien osalta palvelu voi korvata yksi­lö­vas­taan­oton.

Olemme saaneet jo kokemusta ryhmä­muo­toisen hoidon vaikut­ta­vuu­desta myös etäpal­ve­luna. Etänä palvelua pystytään tarjoa­maan tasa­puo­li­sesti eri puolille maakuntaa. Tavoit­teena on myös helpottaa hoitoon pääsyä, toteaa sairaan­hoi­taja Tiina Nenonen mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luista.

Ryhmä­muo­toi­seen hoitoon ammat­ti­laisen arvion kautta

Maakun­nal­li­siin ryhmiin ohjau­du­taan mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lujen ammat­ti­lai­sar­vion kautta. Arvion tekee joko mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lujen hoito­koor­di­naat­tori tai vastaan­oton työn­te­kijä yhdessä asiakkaan kanssa.
Maakun­nal­listen ryhmien suun­nit­te­lusta, kehit­tä­mi­sestä ja ohjaa­mi­sesta vastaa siihen rekry­toitu työpari sairaan­hoi­taja Tiina Nenonen ja psykologi Sari Mikkonen.

Ryhmä­muo­toinen hoito on tutki­tusti vaikut­tavaa hoitoa ja tarjoaa ammat­ti­laisen tiedon­vä­lit­tä­misen ja ohjauksen lisäksi vertais­tukea, mikä on myös tutki­tusti toipu­mista edistävää.

Ryhmä­muo­toinen hoito sopii sinulle, jos oireilusi on lievää tai keski­vai­keaa, olet kiin­nos­tunut ryhmä­muo­toi­sesta hoidosta ja pystyt olemaan ryhmässä osal­lis­tuen ja toisia kuun­nellen. Lisäksi etäryh­mien kohdalla tarvitset riittävät digi­taidot ja välineet. Jos koet, että ryhmä­muo­toi­sesta hoidosta voisi olla sinulle hyötyä, ole rohkeasti yhtey­dessä mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luihin. Ryhmien tavoit­teena on, että tukea saa mahdol­li­simman varhai­sessa vaiheessa, Nenonen sanoo.

Ensim­mäiset ryhmät ahdis­tu­nei­suuden ja masen­tu­nei­suuden hoitoon

Ensim­mäi­senä toimin­tansa aloit­tavat ryhmät ahdis­tu­nei­suuden ja masen­tu­nei­suuden hoitoon. Ryhmät käyn­nis­tyvät loka­kuussa. Ne ovat määrä­mit­taisia ja kokoon­tuvat 1–2 viikon välein kuusi kertaa, minkä lisäksi on seuran­ta­käynti 4–6 viikon kuluttua. Ryhmä­va­li­koimaa on tarkoitus laajentaa jatkossa.

Keskeistä masen­nuksen onnis­tu­neessa hoidossa on masen­nuksen varhainen tunnis­ta­minen ja asiakkaan oireisiin sovel­tuvan hoito­muodon löytä­minen. Näin voimme edistää masen­nuk­sesta toipu­mista, toimin­ta­kykyä ja vähentää sairauden uusiu­tu­mista. Ahdis­tu­nei­suuden lievit­ty­minen puoles­taan kohentaa asiakkaan elämän­laatua ja edistää osal­li­suutta yhteis­kun­nassa, Nenonen sanoo.

Yhtey­den­ot­to­reit­tejä maakun­nal­li­seen ryhmä­muo­toi­seen hoitoon hakeu­tu­valle:

Maailman mielen­ter­veys­päivää vietetään tiistaina 10.10.2023. Päivään voi osal­listua esimer­kiksi näyt­tä­mällä vihreää valoa, kuten valai­se­malla raken­nuksia, ikkunoita tai itselle tärkeitä esineitä. Siun sote osal­listuu mielen­ter­veys­päi­vään valai­se­malla vihreällä valolla Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalan K‑talon ulko­por­taikon 10.10. kello 18 alkaen.