Liikkuvat suun hoidon palvelut täyden­tävät palve­luita ja lisäävät terveyden edis­tä­mis­työtä Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella

Suun tervey­den­huollon järjes­tämät liikkuvat palvelut vahvis­tavat terveyden edis­tä­mis­työtä Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa. Lisäksi liikkuvat palvelut tuovat palvelut lähelle eri-ikäisiä pohjois­kar­ja­laisia. Palve­lujen tuominen yhä enemmän lähelle maakunnan asukkaita esimer­kiksi liikkuvan kont­ti­ham­mas­hoi­tolan avulla auttaa tavoit­ta­maan myös niitä asia­kas­ryhmiä, joiden on vaikea päästä vastaa­no­tolle. Vastaa­no­tolla tehtävä hoito on laadu­kasta ja vaikut­tavaa, mutta vastaa­no­tolle pääsy ei vält­tä­mättä onnistu esimer­kiksi kulku­yh­teyk­sien tai asiakkaan tervey­den­tilan vuoksi. Palve­luiden saata­vuutta ja saavu­tet­ta­vuutta on paran­nettu esimer­kiksi tekemällä käyntejä ikäih­misten asumi­syk­si­köihin eril­listen kannet­ta­vien hoito­yk­si­köiden avulla.

Suun tervey­den­huol­lossa paino­tamme ja lisäämme terveyden edis­tä­mis­työtä, jossa jalkau­du­taan maakunnan väestön keskuu­teen kaikkiin ikävai­hei­siin neuvo­layh­teis­työstä aina koti­hoi­toon ja hoiva­ko­teihin asti. Pyrimme moniam­ma­til­li­seen yhteis­työhön muun muassa neuvo­loiden, koulujen, oppi­lai­tosten, koti­hoidon ja hoiva­ko­tien kanssa, suun tervey­den­huollon palve­lu­pääl­likkö, johtava yliham­mas­lää­käri Virva Vänttinen kertoo.

Hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­minen sekä ennal­taeh­käi­sevä työ kuuluvat Siun soten stra­te­giaan kiin­teästi. Terveyden edis­tä­minen on keskeisin osa suun tervey­den­huollon toimintaa tarkoit­taen väestön omahoidon ja terveel­listen valin­tojen tukemista sekä yksi­lö­ta­solla että asuk­kaiden arjen ympä­ris­töissä. Kansan­sai­rauk­sista karieksen ja paro­don­tiitin sekä muiden suusai­rauk­sien ennal­taeh­käisy on tehokas keino tukea väestön terveyttä sekä vähentää suun tervey­den­huollon palve­lujen kysyntää tule­vai­suu­dessa.

Kiireel­lisen hoidon tarve kertoo usein sään­nöl­lisen, koko­nais­val­taisen ja ehkäi­sevän hammas­hoidon puut­tu­mi­sesta sekä potilaan heikosta sitou­tu­mi­sesta suun omahoi­toon, Vänttinen kertoo.

Ennal­taeh­käi­sevä työ kohdentuu ensin lapsiin ja ikäih­mi­siin

Ennal­taeh­käi­sevän työn lisää­minen kohden­ne­taan ensin lapsiin ja ikäih­mi­siin. Hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä on tärkein tekijä suun terveyden edis­tä­mi­sessä. Tutki­musten mukaan ohjattu fluo­ri­ham­mas­tah­nalla harjaa­minen ehkäisee tehok­kaasti kariesta päiväkoti-ikäisillä lapsilla. Päiväkoti-ikä on juuri se ikä, jolloin hampaiden harjaa­misen tapa pitää juur­ruttaa lapsiin.

Tästä syystä pyrimme viemään harjaus­koulun varhais­kas­va­tuk­seen koko Pohjois-Karja­lassa. Jo useat kunnat ovat olleet mukana harjaus­koulun toteut­ta­mi­sessa. Varhais­kas­va­tuk­sessa jokainen tilanne, kuten ohjattu hampaiden harjaus on oppimis- ja kasva­tus­ti­lanne, johon kaikilla lapsilla tulee olla yhden­ver­tainen mahdol­li­suus, Vänttinen toteaa.

Liik­ku­vien palve­luiden toteut­ta­mi­seen on käytössä useita eri tapoja ja välineitä. Kouluilla ja hoiva­ko­deissa käytetään erilaisia kannet­tavia yksiköitä ja hoito­tuo­leja eli pop up ‑yksiköitä. Näiden käyttö painottuu ennal­taeh­käi­se­vään työhön, kuten tarkas­tuk­siin, pieniin toimen­pi­tei­siin ja omahoidon ohjauk­seen. Pop up ‑hammas­hoi­to­yk­si­kössä suun tutki­mukset tehdään koulun tiloissa. Näin saavu­te­taan kaikki ikäryhmän lapset, lisätään tasa-arvoi­suutta lasten tutki­mus­käy­tän­töihin, eikä huol­ta­jien tarvitse kuljettaa lapsia hammas­tar­kas­tuk­seen kesken päivän. Liikkuvan suun­hoi­to­yk­sikön ensi­si­jaisia kohteita ovat koulut, joista on pitkä matka lähimpään hammas­hoi­to­laan. Tavoit­teena on terveyden edis­tä­minen ja tervey­se­rojen kaven­ta­minen sekä suun tervey­den­huollon palve­lujen vieminen sinne, missä oppilaat ovat.

Ikään­ty­neelle suun terveys on hyvän elämän edellytys. Liik­ku­vien kannet­ta­vien hoito­yk­si­köiden avulla suun tervey­den­huollon suuhy­gie­nistit ja tarvit­taessa myös hammas­lää­kärit tekevät Siun soten hoiva­ko­deissa tarkas­tuksia ja pieniä toimen­pi­teitä. Ikäih­misten suun terveyden edis­tä­mi­sessä tarvitaan yhteis­työtä muun muassa asumi­syk­si­köiden henki­löstön, koti­hoidon työn­te­ki­jöiden, omais­hoi­ta­jien ja omaisten kanssa. Yhä useampi iäkäs ihminen tarvitsee apua hampaiden, protee­sien ja suun puhdis­ta­mi­seen.

Hammas­lää­kä­ri­liitto korostaa, että sairaudet sekä voimien ja kykyjen ehtyminen johtavat avun tarpee­seen suun hoidossa, asuu iäkäs sitten kotona tai asumis­pal­ve­luissa, Virva Vänttinen sanoo.

Liiku­tet­ta­vassa hammas­hoi­to­kon­tissa pidettiin avoimet ovet

Tule­vai­suu­dessa kivi­jal­ka­ham­mas­hoi­to­loita on nykyistä vähemmän, joten palveluja tarjotaan yhä enemmän liik­ku­vien ratkai­sujen avulla. Suun tervey­den­huol­lossa parhaiten toimivat isot hammas­hoi­tolat, joissa on riittävä määrä hoito­huo­neita mahdol­lis­taen rekry­toinnin onnis­tu­misen, ammat­ti­laisten keski­näisen konsul­taa­tio­tuen, suun erikois­hoidon palvelut sekä nyky­ai­kaisen laite­kannan ylläpidon.
Uutena avauksena Siun soten suun tervey­den­huol­lossa on Pyhä­se­lässä otettu koekäyt­töön liiku­tel­tava kont­ti­ham­mas­hoi­tola. Tämä mahdol­listaa kaikkien hammas­hoi­to­toi­men­pi­teiden tekemisen lähi­pal­ve­luna. Kont­ti­hoi­tola on sijoi­tettu tällä hetkellä Pyhäselän nykyisen terveys­a­seman pihalle.

Keski­viik­kona 25.10.2023 kello 9.00–14.00 järjes­tet­tiin Pyhäselän terveys­a­se­malla osoit­teessa Sähkötie 22 koko väestölle suunnatut avoimet ovet, minkä aikana liiku­tet­tavaa hammas­hoi­to­konttia pääsi katsomaan. Esillä oli myös väli­neistö, jolla kouluilla ja asumi­syk­si­köissä tehdään liikkuvaa työtä. Tilai­suu­teen oli mahdol­lista tulla keskus­te­le­maan myös Pyhäselän terveys­a­seman koko­nai­suu­teen liit­ty­vistä asioista. Paikalla oli terveys- ja sairaan­hoi­to­pal­ve­luiden edustajia kello 11.30–12.30 välisenä aikana.

 

Tiedo­tetta on päivi­tetty 31.10.2023 muut­ta­malla avointen ovien osuus mennee­seen aika­muo­toon. Alun perin tiedot­teessa kerrot­tiin tulevista avoimista ovista.