Influenssa- ja koro­na­ro­ko­tuk­siin valmis­tau­du­taan Pohjois-Karja­lassa (2023)

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote valmis­telee parhail­laan väestön influenssa- ja koro­na­ro­ko­tuksia. Influens­sa­kausi ajoittuu Suomessa yleensä marras­kuun ja huhtikuun väliseen aikaan. Koro­na­vi­rus­ti­lanne on jäte­ve­si­seu­rannan ja sairaa­la­kuor­mi­tuksen perus­teella Pohjois-Karja­lassa tällä hetkellä rauhal­linen, yksit­täisiä tapauksia ja laito­se­pi­de­mioita kuitenkin todetaan.

Siun sote viestii roko­tusten tarkem­mista yksi­tyis­koh­dista ja aika­tau­luista myöhemmin loka­kuussa. Tällä hetkellä influenssa- ja koro­na­te­hos­te­ro­ko­tuk­siin ei voi vielä varata aikaa. Roko­tusai­koja on saata­villa marras­kuun puoli­vä­listä alkaen. Roko­tusajat tulee ensi­si­jai­sesti varata verk­koa­jan­va­rauksen kautta. Asiakas saa halu­tes­saan samalla kertaa sekä influens­sa­ro­kot­teen että koro­na­ro­ko­tusten syys­talven tehos­te­ro­kot­teen, mikäli hän on niihin oikeu­tettu.

Influens­sa­ro­ko­tuksen ja koro­na­ro­kot­teen tehosteen ottaminen on tänäkin vuonna tärkeä muistaa ikänsä tai sairau­tensa takia riski­ryh­miin kuulu­ville. Näin rokot­teiden tuoma suoja vakavia taudin­muo­toja ja jälki­tautia vastaan on parhaim­mil­laan, kun taudit alkavat taas kiertää, infek­tio­y­li­lää­käri Jennifer Sieberns muis­tuttaa.

Influens­sa­ro­ko­tukset

Influenssa on influens­sa­vi­rusten aiheut­tama hengi­tys­tiein­fektio, jonka oireita ovat tyypil­li­sesti korkea kuume, lihas­kivut, päänsärky ja huono­voin­ti­suus. Myös muita hengi­tys­tie­oi­reita sekä vatsa­oi­reita saattaa esiintyä. Parhaan suojan influenssaa vastaan saa rokot­tau­tu­malla. Myös oikealla yskin­tä­tek­nii­kalla ja käsi­hy­gie­nialla voi torjua influenssaa.

Influens­sa­kau­della 2023–2024 rokotteen saavat maksutta:

•    Sosiaali- ja tervey­den­huollon sekä lääke­huollon henki­löstö
•    Raskaana olevat
•    Kaikki 65 vuotta täyt­tä­neet
•    Kaikki 6 kuukauden–6 vuoden ikäiset lapset
•    Sairau­tensa vuoksi riski­ryh­mään kuuluvat: Sairauden tai hoidon vuoksi riski­ryh­mään kuuluvien influens­sa­ro­ko­tukset – THL
•    Vakavalle influens­salle erityisen alttiiden henki­löiden lähipiiri: Alttiiden henki­löiden lähi­piirin influens­sa­ro­ko­tukset – THL
•    Varus­mies­pal­ve­luk­sensa ja vapaa­eh­toisen asepal­ve­luk­sensa aloit­tavat.

Lisäksi tällä kaudella maksut­to­miin influens­sa­ro­ko­tuk­siin ovat lintuinfluens­sa­ti­lan­teen vuoksi oikeu­tet­tuja myös turkis­tar­hoilla ja siipi­karjan parissa työs­ken­te­levät, virkae­läin­lää­kärit, labo­ra­to­rio­työs­ken­te­lijät, jotka ottavat tai käsit­te­levät influens­sa­näyt­teitä tai muut henkilöt, joilla on suuri riski sairastua lintuinfluens­saan esimer­kiksi työnsä vuoksi.

Raskaana olevien asiak­kaiden, neuvo­lai­käisten lasten ja heidän huol­ta­jiensa influens­sa­ro­ko­tukset hoidetaan neuvo­loissa eril­li­sillä roko­tus­ajoilla ja neuvo­la­käyn­tien yhtey­dessä. Jokai­selle rokotusta halua­valle tulee varata oma aika verk­koa­jan­va­rauksen kautta. Nenä­su­mu­te­ro­kote on tarjolla 2–6‑vuotiaille. Roko­tukset aloi­te­taan neuvo­la­vas­taan­ot­tojen yhtey­dessä heti, kun rokotteet ovat saapuneet. Roko­tusai­koja järjes­te­tään myös virka-ajan ulko­puo­lella klo 16–18. Päivä­ko­ti­ro­ko­tuksia järjes­te­tään vain erikseen sovit­tujen yksi­köiden kanssa.

Riski­ryh­miin kuuluvat koulu­laiset ja opis­ke­lijat roko­te­taan koulu- ja opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­lossa pääsään­töi­sesti ajan­va­rauk­sella, verk­koa­jan­va­rauksen kautta aikoja on saata­villa marras­kuun puoli­vä­listä alkaen. Koulut ja oppi­lai­tokset tiedot­tavat roko­tus­jär­jes­te­lyistä Wilman kautta loka­kuussa.

Tehos­te­ro­kot­teet koronaan

Covid-19-virus aiheuttaa äkillisen hengi­tys­tiein­fek­tion, ja taudin­kuva voi vaihdella oireet­to­masta taudista vakavaan tautiin. Rokote on paras suoja vakavaa koro­na­tautia vastaan.

Syys­talven tehos­te­ro­ko­tetta tarjotaan:

•    65 vuotta täyt­tä­neille
•    18 vuotta täyt­tä­neille lääke­tie­teel­li­seen riski­ryh­mään kuulu­ville
•    12 vuotta täyt­tä­neille voimak­kaasti immuu­ni­puut­tei­sille: Voimak­kaasti immuu­ni­puut­teisten koro­na­ro­ko­tukset – THL.

Vakavalle influens­salle erityisen alttiiden henki­löiden ja vakavan koro­na­taudin riski­ryh­miin kuuluvan henkilön lähipiiri ei saa koro­na­ro­ko­tetta vaan ainoas­taan influens­sa­ro­kot­teen.

Syys­talven tehos­te­ro­ko­tetta suosi­tel­laan edellä maini­tuille kohde­ryh­mille riip­pu­matta siitä, montako tehos­te­ro­ko­tetta asiakas on saanut tai kuinka monta kertaa hän on sairas­tanut koronan. Ennen tehos­te­ro­ko­tetta on kuitenkin pitänyt saada koro­na­ro­kot­teiden perus­sarja. Edel­li­sestä rokot­teesta ja koro­na­taudin sairas­ta­mi­sesta tulee olla kolme kuukautta aikaa.

Koro­na­ro­kot­teet

Koro­na­ro­kot­teiden perus­sar­jaan kuuluu kaksi roko­tean­nosta, immuu­ni­puut­tei­silla kolme. Lisäksi Terveyden ja hyvin­voinnin laitos (THL) suosit­telee kolmatta roko­tean­nosta kaikille 18 vuotta täyt­tä­neille ja riski­ryh­miin kuulu­ville 12–17-vuotiaille. Yksi sairas­tettu tauti vastaa yhtä roko­tean­nosta, paitsi perus­ter­veille 60–64-vuotiaille suosi­tel­laan kolmatta roko­tean­nosta, vaikka he olisivat sairas­ta­neet koro­na­taudin. Lisä­tie­toja koro­na­ro­kot­teista on THL:n sivuilla: Koro­na­ro­kot­teet – THL.

Pneu­mo­kok­ki­ro­ko­tukset

Pneu­mo­kok­ki­bak­teeri voi aiheuttaa vakavia tauteja, kuten keuh­ko­kuu­meen, aivo­kal­von­tu­leh­duksen tai veren­myr­ky­tyksen. Pneu­mo­kok­ki­bak­teerin aiheut­tamia infek­tioita voidaan torjua rokot­teilla.
Pneu­mo­kok­ki­ro­ko­tuksen voi saada influenssa- ja koro­na­ro­ko­tuksen yhtey­dessä, jos siihen on oikeu­tettu.

Kaikille alle 5‑vuotiaille lapsille tarjotaan maksutta konju­gaat­ti­ro­ko­tetta (Synflorix) osana kansal­lista roko­tus­oh­jelmaa. Heidän lisäkseen kansal­lisen roko­tus­oh­jelman maksu­tonta pneu­mo­kok­ki­kon­ju­gaat­ti­ro­ko­tetta (Prevenar 13) tarjotaan:

•    Kanta­so­lusiir­teen saaneille
•    Alle 75-vuotiaille vaikeaa munuais­sai­rautta sairas­ta­ville
•    65–84-vuotiaille astmaa tai keuh­koah­tau­ma­tautia sairas­ta­ville
•    Alle 75-vuotiaille voimak­kaasti immuu­ni­puut­tei­sille.

Muille paitsi lapsille ja kanta­so­lusiir­teen saaneille riittää yksi annos pneu­mo­kok­ki­ro­ko­tetta.

Lisä­tietoa pneu­mo­kok­ki­ro­kot­teista THL:n sivuilla.