Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun soten kolmas osavuosikatsaus on valmistunut ja julkaistu aluehallituksen 2.11.2023 kokouksen esityslistalla Dynasty-tietopalvelussa.
Hyvinvointialueella on kuluvan vuoden ajan toteutettu 26 miljoonan euron suuruista talouden tavoiteohjelmaa. Tämän hetken arvioiden perusteella tavoitteesta on toteutumassa 98 prosenttia. Hyvinvointialueen tulosennusteessa ennakoidaan, että tavoitteeseen tullaan pääsemään täysimääräisesti vuoden loppuun mennessä.
Talouden tavoiteohjelmasta huolimatta hyvinvointialueen tuloksen ennakoidaan päätyvän tänä vuonna 21 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Tulosennuste on parantunut 1,5 miljoonaa euroa edellisestä osavuosikatsauksesta. Muutokseen vaikuttaa valtion rahoituksen kertaerän kasvu.
Hyvinvointialueen tavoitteena on palvelujen saatavuuden, saavutettavuuden ja oikea-aikaisuuden paraneminen. Tätä arvioidaan kuukausittain lakisääteisten hoito- ja palveluaikojen kokonaistasolla vuoteen 2022 verrattuna. Kokonaisuudessaan hoito- ja palveluajat ovat parantuneet viime vuoteen verrattuna. Lakisääteisten palvelujen määräaikojen saavuttamisessa on silti merkittäviä haasteita, ja hyvinvointialue panostaakin ensi vuoden talousarviossaan 15 miljoonaa euroa palvelujen lakisääteisyyden saavuttamiseen.
Tavoitteena on myös henkilöstön pitovoiman ja työkykyisten päivien lisääminen vuoden 2022 tasoon verrattuna. Myös molemmat näistä mittareista osoittavat oikeaan suuntaan, sillä henkilöstön lähtövaihtuvuus (7,2 %) on tavoitteen mukaisesti alle kymmenen prosenttia ja sairauspoissaolot ovat vähentyneet 14 prosenttia edellisestä vuodesta.
Palkkaharmonisointi jatkuu tämän ja ensi vuoden aikana
Palkkaharmonisointi etenee hyvinvointialueella. Paraikaa selvitetään henkilöstöryhmiä, joihin palkkaharmonisointi ja takautuvasti maksettavat palkkasaatavat kohdistuvat. Palkkaharmonisoinnin kohdentuminen ja aikataulut täsmentyvät loppuvuoden 2023 aikana, ja niistä viestitään tarkemmin, kun tieto on täsmentynyt.
Palkkaharmonisointi nostaa jatkossa hyvinvointialueen palkkakustannuksia vuositasolla keskimäärin 15 miljoonaa euroa.
Pelastusjohtajan virantoimitusvelvollisuuteen ja toimialuejohtajien palkkaukseen esitetään tarkistuksia
Aluehallituksen päätettävänä on 2.11. pelastusjohtajan virantoimitusvelvollisuuden muuttaminen ja kokonaispalkan tarkistaminen sekä ikääntyneiden palvelujen ja perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialuejohtajien kokonaispalkan tarkistaminen. Esitykset liittyvät Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen organisaatiorakenteen ja johtamisjärjestelmän tarkasteluun, jonka seurauksena toimialueiden määrä vähenee kymmenestä seitsemään ensi vuoden alusta alkaen.
Pelastuslaitos on tällä hetkellä yksi hyvinvointialueen toimialueista, joka ensi vuoden alusta alkaen vastaa myös hyvinvointialueen kokonaisturvallisuudesta ja varautumisesta. Aluehallitukselle esitetään, että uuden pelastuslaitos ja turvallisuuspalvelut ‑toimialueen johtajaksi nimetään virantoimitusvelvollisuutta muuttamalla pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.
Organisaatiorakenteen ja johtamisjärjestelmän tarkastelun yhteydessä on tehty toimialuejohtajien tehtävien ja vastuiden kokonaisarviointi. Aluehallitukselle esitetään, että pelastusjohtajan, perhe- ja sosiaalipalvelujen sekä ikääntyneiden palvelujen toimialuejohtajien kokonaispalkkaus tarkistetaan tämän kokonaisarvioinnin perusteella samalle tasolle, 8600 euroon/kk ja puhelinetu.
Hyvinvointialueen toimialueita ovat vuoden 2024 alusta alkaen terveys- ja sairaanhoitopalvelut, ikääntyneiden palvelut, perhe- ja sosiaalipalvelut, pelastuslaitos ja turvallisuuspalvelut, ympäristöterveydenhuolto, konsernipalvelut ja hallintopalvelut.