Hyvin­voin­tia­lueen järjes­tö­avus­tuk­sissa uutta ja vanhaa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten vuoden 2024 järjes­tö­avus­tusten perus­kri­teerit pysyvät ennallaan, mutta uutena avus­tus­muo­tona mukaan tulevat vuosit­tain vaihtuvat teema-avus­tukset.

Siun soten hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­misen lauta­kunta päätti vuoden 2024 järjes­töjen toiminta-avus­tuksia, kump­pa­nuuksia ja yhteis­työ­so­pi­muksia koske­vasta avus­tus­oh­jeesta kokouk­ses­saan 12.10.2023.

Teema-avus­tuk­silla halutaan ensi vuonna tukea lasten, nuorten ja perheiden hyvin­vointia

Hyvin­voin­tia­lueen järjes­tö­avus­tuksia myön­net­tiin ensim­mäisen kerran viime vuonna. Siun sote myönsi silloin toiminta-avus­tuksia 85 eri järjes­tölle yhteensä 200 000 euron edestä. Hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­misen lauta­kunta esittää avus­tusten määrä­rahan pitämistä ennallaan myös ensi vuonna. Lauta­kunta päätti samalla, että määrä­ra­hasta 10 prosenttia kohdis­te­taan ensi vuonna ilmiö­poh­jai­siin teema-avus­tuk­siin.

Teema-avus­tusten ideana on tukea järjes­töjen mahdol­li­suuksia vastata toimin­nas­saan pohjois­kar­ja­laisia kosket­ta­viin ajan­koh­tai­siin tai äkil­li­siin ilmiöihin. Ensi vuoden teemaksi lauta­kunta valitsi lasten, nuorten ja perheiden tukemisen. Teema-avus­tus­tenkin tulee täyttää avus­tusten perus­kri­teerit, mutta niiden tulee lisäksi liittyä kiusaa­misen sekä lasten ja nuorten väki­vallan ehkäisyyn, lasten ja perheiden terveiden elin­ta­pojen tuke­mi­seen tai vanhem­muuden ja perheiden tuke­mi­seen.

– Lauta­kun­nassa näimme tärkeänä, että pystymme kohden­ta­maan avus­tuksia myös ajan­koh­tai­siin ja muut­tu­viin ilmiöihin. Toivomme, että tämä antaa järjes­töille mahdol­li­suuden lähteä pohtimaan myös jotain ihan uutta toimin­taansa, perus­telee lauta­kunnan puheen­joh­taja Virve Mikkonen.

Kun järjes­töjen toiminta-avus­tusten hakuaika tulee olemaan joulu–tammikuussa, avautuu teema-avus­tusten haku huhtikuun alussa. Hakuai­koja porras­ta­malla halutaan antaa järjes­töille lisää pohdinta-aikaa sekä väljyyttä myös oman toimin­tansa suun­nit­te­luun.

Avus­tukset on tarkoi­tettu hyvin­voin­tia­lueen tehtä­vä­kent­tään liit­ty­vään järjes­tö­työhön

Hyvin­voin­tialue tukee avus­tuk­sil­laan järjes­töjen tekemää työtä, joka liittyy hyvin­voin­tia­lueen tehtä­vä­kent­tään eli sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen sekä pelas­tus­toi­minnan järjes­tä­mi­seen. Nämä perus­kri­teerit pysyvät ennallaan myös ensi vuoden avus­tusten haussa.

Avus­tet­tava toiminta voi olla esimer­kiksi eri ikäisten arjen ja toimin­ta­kyvyn tukemista, kult­tuu­ri­hy­vin­voin­ti­työtä, mielenterveys‑, päihde- ja krii­si­työtä tai turval­li­suu­teen ja varau­tu­mi­seen liittyvää työtä. Avus­tuksia voidaan myöntää myös sairaus­ryh­miin, sairauk­sien ehkäisyyn ja vammai­suu­teen liit­ty­vään toimin­taan sekä sota­ve­te­raa­nien ja ‑inva­li­dien toimin­ta­kyvyn tuke­mi­seen.

– Hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­misen sisäl­tö­aluei­siin nostet­tiin uusina digituki sekä lähi­suh­de­vä­ki­vallan ehkäi­se­minen. Digituki on meillä Pohjois­Kar­ja­lassa erityisen tärkeä asia osal­li­suuden edis­tä­mi­sessä, kun sähköisen asioinnin määrä kasvaa myös sosiaali- ja terveys­pal­ve­luissa. Lähi­suh­de­vä­ki­valta puoles­taan on tärkeä teema siksi, että meillä on hyvin vähän järjes­töjä, jotka toimivat sen ehkäi­se­misen parissa, lauta­kunnan esit­te­li­jänä toimiva kehit­tä­mis­joh­taja Heli Aalto toteaa.

Hyvin­voin­tia­lueen järjes­tö­avus­tuksia voivat hakea kaikki Pohjois-Karjalaan rekis­te­röi­ty­neet järjestöt, kuin myös maakun­ta­rajat ylittävät järjestöt. Ehtona on se, että Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen tukema toiminta kohdentuu pohjois­kar­ja­lai­siin ja toteutuu Pohjois-Karja­lassa.

Säätiöt ja voittoa tavoit­te­le­mat­tomat osuus­kunnat eivät voi avus­tuksia kuiten­kaan hakea, sillä hyvin­voin­tia­lueen hallin­to­sääntö ei tätä mahdol­lista. Lauta­kunta kävi keskus­telua myös tästä aiheesta, lauta­kunnan jäsenten saamien yhtey­den­ot­tojen takia:

– Arvos­tamme lauta­kun­nassa kaikkien toimi­joiden tekemää työtä yhtä lailla, mutta hallin­to­sääntö antaa meille selvät reunaehdot avus­tuk­sissa. Tulee myös muistaa, että hyvin­voin­tia­lu­eella on monia muitakin yhteis­työ­muo­toja kuin avus­tukset, mikä mahdol­listaa erilaiset kump­pa­nuudet myös säätiöiden ja osuus­kun­tien kanssa, lauta­kunnan puheen­joh­taja Mikkonen toteaa.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen järjes­tö­avus­tus­haun aika­taulut pähki­nän­kuo­ressa