Hyvin­voin­tia­lueen ensi vuoden talous­ar­viossa panos­te­taan laki­sää­tei­siin palve­luihin

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote valmis­telee ensi vuodelle alijää­mäisen talous­ar­vion, mutta tavoit­telee talouden tasa­painoa vuoden 2026 loppuun mennessä.

Hyvin­voin­tia­lueen alue­hal­litus päätti kokouk­ses­saan 13.10.2023 talous­ar­vion valmis­telun peri­aat­teiden muut­ta­mi­sesta sekä talous­ar­vio­ke­hyk­sestä vuodelle 2024.

Talous­ar­viota on valmis­teltu syksyn ajan alue­hal­li­tuksen aiempien linjausten mukai­sesti. Tavoit­teena oli nolla­tulos jo ensi vuonna ja kumu­la­tii­visten alijää­mien katta­minen vuoden 2025 loppuun mennessä. Syyskuun lopulla tarken­tu­neiden valtion rahoi­tus­las­kel­mien ja vaikeu­tu­neen hoitoon- ja palveluun pääsyn takia alue­hal­litus katsoi nyt perus­tel­luksi muuttaa valmis­te­lu­pe­ri­aat­teita, ja panostaa ensi vuoden talous­ar­viossa erityi­sesti laki­sää­tei­siin palve­luihin.

Laki­sää­teisten palve­lujen turvaa­misen arvioi­daan edel­lyt­tävän hyvin­voin­tia­lu­eella yhteensä noin 15 miljoonan euron lisä­pa­nos­tus­ta­pe­rus­ter­vey­den­huollon ja erikois­sai­raan­hoidon hoito­ta­kuuseen, ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­luihin, lapsi­per­he­pal­ve­luihin ja pelas­tus­pal­ve­lujen kehit­tä­mi­seen. Tämän vuoksi hyvin­voin­tia­lueen ensi vuoden talous­arvio valmis­tel­laan 15 miljoonaa euroa alijää­mäi­seksi. Tällä varmis­te­taan muun muassa hoito- ja palve­lu­jo­nojen purka­mista ja muiden laki­sää­teisten velvoit­teiden toteu­tu­mista eri palve­luissa.

Alijää­mäi­seksi tehtävän talous­ar­vion lisäksi hyvin­voin­tia­lu­eella laaditaan ensi vuodeksi noin 10 miljoonan euron suuruinen talouden tavoi­teoh­jelma. Hyvin­voin­tia­lueen toimin­ta­ku­lujen kasvu on tänä vuonna arviolta 7–8 prosentin luokkaa. Kustan­nusten kasvun taustalla on muun muassa palk­ka­har­mo­ni­soinnin ja uusien tehtävien tuomaa kulujen nousua, mutta kustan­nusten kasvu­vauhti on selvästi suurempi kuin minkä valtion rahoitus jatkossa mahdol­listaa. Talouden tavoi­teoh­jel­malla tavoi­tel­laan kustan­nus­ke­hi­tyksen saamista kestä­välle uralle.

Rahoi­tus­lain mukai­sesti hyvin­voin­tia­lueen talous­suun­ni­telman on oltava tasa­pai­nossa tai ylijää­mäinen, ja taseen kertynyt alijäämä tulee kattaa kolmen vuoden kuluessa. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen elokuun tietojen perus­teella laadittu alijää­mäen­nuste kuluvalta vuodelta on 22,5 miljoonaa euroa, mikä on toiseksi pienin verrat­tuna muiden hyvin­voin­tia­lueiden talous­ti­lan­tee­seen. Hyvin­voin­tia­lueiden rahoi­tus­mallin ja siihen sisäl­tyvän siir­ty­mä­ta­sauksen takia kuluva ja ensi vuosi ovat Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eelle erityisen haastavia, mutta niin sanottu jälki­kä­teis­tar­kastus alkaa korjata rahoi­tus­pohjaa vuodesta 2025 alkaen.

Talous­en­nus­teet kertovat, että ensi vuosi tulee olemaan todella hankala kaikilla hyvin­voin­tia­lueilla. Meitä arvioi­daan valtion taholta sekä talouden että toiminnan mitta­reilla, ja siksi meidän pitää juuri nyt laittaa fokus laki­sää­tei­siin tehtäviin ja palve­luihin pääsyn paran­ta­mi­seen, toteaa alue­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Juha Mustonen.

Uskon vahvasti, että saamme toiminnan ja talouden tasa­pai­noon laki­sää­tei­sessä ajassa. Meillä on vastuul­liset päätökset palve­lu­ver­kosta, inves­toin­neista sekä talouden tasa­pai­not­ta­mi­sesta. Lisäksi lainan­ot­to­val­tuus mahdol­listaa vält­tä­mät­tömät inves­toinnit palve­lu­verkon ja toimin­ta­ta­pojen uudis­ta­mi­seen. Suurin haas­teemme on työn­te­ki­jä­pula, arvioi hyvin­voin­tia­lue­joh­taja Kirsi Leivonen.

Hallinnon toimia­lueiden johta­jiksi Ilkka Nauk­ka­rinen ja Ismo Rouvinen

Alue­hal­li­tuk­sessa päätet­tiin myös uusien, hallin­nol­listen toimia­lueiden toimia­lue­joh­ta­jien tehtävien hoita­mi­sesta. Alue­hal­litus päätti muuttaa talous­joh­taja Ismo Rouvisen ja hallin­to­joh­taja Ilkka Nauk­ka­risen viran­toi­mi­tus­vel­vol­li­suutta siten, että talous­joh­tajan tehtävään sisäl­ly­te­tään konser­ni­pal­ve­lujen toimia­lue­joh­tajan tehtävät ja hallin­to­joh­tajan tehtävään hallin­to­pal­ve­lujen toimia­lueen tehtävät. Molempien koko­nais­pal­kaksi määri­tel­tiin muutoksen myötä 10 310,66 €/kk sekä puhe­li­netu.

Johtavien viran­hal­ti­joiden työteh­tä­vien uudel­leen­jär­jes­telyt liittyvät ensi vuoden alussa voimaan tulevaan orga­ni­saa­tio­muu­tok­seen, jossa erilaiset hallinnon ja tuki­pal­ve­lujen tehtävät kootaan nykyisen viiden toimia­lueen sijaan kahdelle toimia­lu­eelle. Toimia­lue­ra­ken­teen tiivis­tä­mi­sestä päätet­tiin alue­hal­li­tuksen syyskuun kokouk­sessa.

Alue­hal­litus päätti kokouk­ses­saan myöntää täyt­tö­luvan myös vastaan­ot­to­pal­ve­lujen palve­lu­joh­tajan viralle. Tämän viran tärkein tavoite on vahvistaa perus­ter­vey­den­huoltoa ja kehittää maakunnan sote-asemien toimintaa. Virka laitetaan ulkoiseen hakuun.

Alue­hal­li­tuksen 13.10.2023 kokous­asia­kirjat löytyvät Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lusta: alue­hal­li­tuksen kokous 13.10.2023.