Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue on inves­toi­massa tällä vuosi­kym­me­nellä yli 100 miljoonaa euroa palve­lu­verk­koon

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten inves­toin­ti­suun­ni­tel­massa vuosille 2024–2027 palve­lu­verkko alkaa muuttua suun­ni­tel­masta konkre­tiaksi. Hyvin­voin­tialue suun­nit­telee seuraavan neljän vuoden ajalle yhteensä yli 230 miljoonan euron inves­toin­teja, joilla mahdol­lis­te­taan palve­lu­verkon ja palve­lujen tuotan­to­ta­pojen uudis­ta­minen tulevina vuosina.

Merkit­tä­vimpiä yksit­täisiä inves­toin­ti­koh­teita ovat arviolta noin 35 miljoonaa euroa kustan­tava asiakas- ja poti­las­tie­to­jär­jes­telmän uusiminen sekä noin 30 miljoonan euron inves­tointi sosiaali- ja terveys­pal­ve­lu­kes­kuk­seen Joen­suussa. Sosiaali- ja terveys­pal­ve­lu­keskus palvelisi laajaa väestöä Joensuun kanta­kau­pun­gissa ja lähia­lueilla sekä koko maakuntaa muun muassa digi­taa­lisen sote-keskuksen palve­luina, ja sen toteu­tus­vaih­toeh­tojen suun­nit­telun on määrä käyn­nistyä ensi vuonna.

Suun­ni­tel­missa on myös muun muassa uusi laajan palvelun sosiaali- ja terveys­a­sema Nurmek­seen, kaksi ikäih­misten asumis­pal­ve­lu­yk­sikköä Joensuun lähia­lu­eelle sekä liik­ku­vien lähi­pal­ve­lujen tarvit­semaa kalustoa ja toimi­ti­loja. Näiden inves­toin­tien suun­nit­telua ollaan aloit­ta­massa jo ensi vuonna.

Inves­toin­ti­suun­ni­tel­massa on varattu useita miljoonia euroja vuosit­tain myös olemassa olevien tilojen perus­pa­ran­nuk­siin sekä laite- ja kalus­to­han­kin­toihin. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella on tällä hetkellä käytös­sään yli 350 raken­nusta, joista keskus­sai­raalan alueen kiin­teistöt hyvin­voin­tialue omistaa itse ja muissa tiloissa Siun sote toimii vuokra­lai­sena.

Lainan­ot­to­val­tuus ratkaisee suun­ni­telman toteu­tu­misen

Hyvin­voin­tia­lueen inves­toin­ti­suun­ni­telma on laadittu neljälle vuodelle. Näistä vuosi 2024 on sitova ja loput ohjeel­lisia. Hyvin­voin­tia­lue­lain mukai­sesti suun­ni­telmaa päivi­te­tään vuosit­tain ja sen toteut­ta­minen riippuu hyvin­voin­tia­lueen vuosit­tain saamasta lainan­ot­to­val­tuu­desta.

Siun sote sai ainoana hyvin­voin­tia­lu­eena lainan­ot­to­val­tuutta vuodelle 2024, mikä mahdol­listaa palve­lu­verkon kannalta keskei­sim­pien inves­toin­tien aloit­ta­misen jo ensi vuonna. Siun soten vuoden 2024 lainan­ot­to­val­tuus on 139 miljoonaa euroa. Lainan­ot­to­val­tuu­desta ollaan käyt­tä­mässä noin 137 miljoonaa euroa, josta 66 % on tulossa käyttöön jo ensi vuonna.

– Inves­toin­ti­suun­ni­tel­massa kuvatut hankinnat ovat isoja, useamman vuoden pituisia projek­teja. Siksi niiden toteut­ta­mis­takin on suun­ni­tel­massa jaettu useamman vuoden ajalle. Esimer­kiksi asiakas- ja poti­las­tie­to­jär­jes­telmän uudis­ta­minen tulee olemaan arviolta noin viiden vuoden mittainen työ kaikkine vaihei­neen. On tärkeää, että pääsi­simme aloit­ta­maan mahdol­li­simman nopeasti, kertoo talous­joh­taja Ismo Rouvinen.

Inves­toin­ti­suun­ni­telman jatkon toteu­tu­minen riippuu siitä, millaisen lainan­ot­to­val­tuuden Siun sote saa tulevina vuosina. Vuodelle 2025 ei odoteta lainan­ot­to­val­tuutta, mutta vuosina 2026 ja 2027 sitä arvioi­daan jälleen olevan käytet­tä­vissä vahvis­tu­vien vuosi­kat­teiden myötä.

– Hyvin­voin­tia­lueiden rahoi­tuksen siir­ty­mä­ta­saus ei kohtele meitä hyvin, ja siksi lähi­vuo­sien talouden tasa­pai­not­ta­mi­sessa on meillä työtä. Kun onnis­tumme tässä ja rahoi­tus­ti­lanne helpottuu vuodesta 2026 alkaen, odotamme että inves­toin­ti­suun­ni­telman loppu­vuo­detkin päästään viemään konkre­tiaan, toteaa Rouvinen.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen inves­toin­ti­suun­ni­telma on julkaistu alue­hal­li­tuksen 21.9. kokouksen esityslistalla.Investointisuunnitelmasta päättää alue­val­tuusto, ja sen hyväksyy valtio­va­rain­mi­nis­teriö.