Asiakas voi varata sairaus­pois­sao­loihin liit­ty­vissä asioissa ajan Siun soten sähköisen ajan­va­rauksen kautta

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa on laajen­nettu sähköisen ajan­va­rauksen käyttöä. Asiakas voi tästä eteenpäin varata ajan sähköisen ajan­va­rauksen kautta luomen ja ihon oireiden arvioin­tiin sekä sairaus­pois­sao­loihin liit­ty­vissä asioissa, kuten hengi­tys­tiein­fektio, migreeni, ripuli, oksen­nus­tauti ja sairaan lapsen hoito­va­paa­to­distus.

Sähköi­sestä ajan­va­rauk­sesta asiakas voi varata itselleen sopi­vimman ajan, ja digi­taa­lisen sote-keskuksen sairaan­hoi­tajat ottavat yhteyttä asiak­kaa­seen sovitulla ajalla. Jos asiakkaan asia vaatii lääkärin konsul­taa­tiota, se on mahdol­lista hoitaa digi­taa­li­sessa sote-keskuk­sessa. Asiakkaan asia hoidetaan etäkäyn­tinä. Jos asiakkaan oireet eivät sovellu etähoi­toon, asiakas ohjataan oikeaan paikkaan.

Näin varaat ajan:

1.    Siirry osoit­tee­seen: verk​koa​jan​va​rauspth​.siunsote​.fi
2.    Valitse palve­lu­luokka: “Hoitajan vastaan­otto” ja palvelu: ”Todistus sairaus­pois­saoloa tai hoito­va­paata varten/luomen, ihon oireen arvio”
3.    Etsi sopiva aika Digi­so­te­kes­kuksen vastaa­no­toilta
4.    Tunnis­taudu ja kirjoita pyydetyt esitiedot ajan­va­rausta varten.

Digi­taa­lisen sote-keskuksen palvelut täyden­tyvät vaiheit­tain

Digi­taa­li­sessa sote-keskuk­sessa tarjotaan asiak­kaille uusia palve­luita vaiheit­tain. Tällä hetkellä digi­taa­li­sessa sote-keskuk­sessa käsi­tel­lään Omaolo-palvelun kautta tulleita oirear­vioita. Sähköisen ajan­va­rauksen kautta digi­taa­li­sesta sote-keskuk­sesta voi pyytää arviota ihon oireesta, hyön­teisen pistosta ja punkin puremasta sekä TBE-roko­te­re­septiä. Lisäksi sinne voi varata ajan sairaus­pois­sao­loihin ja hoito­va­paa­to­dis­tuk­siin liit­ty­vissä asioissa.

Digi­taa­lisen sote-keskuksen kehit­tä­minen ja toiminnan käyn­nis­tä­minen on osa Tule­vai­suuden sosiaali- ja terveys­keskus ‑hanketta. Toiminta siirtyy hank­keesta osaksi Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen normaalia toimintaa vuoden 2024 alussa. Syksyn aikana toimin­ta­mal­leja edelleen raken­ne­taan ja kokeil­laan muun muassa etäkäyn­tejä eri ammat­ti­laisten pitäminä.

Digi­taa­linen sote-keskus on keski­tetty digi­taa­linen palvelu, jossa tullaan ensi­vai­heessa tarjoa­maan perus­tason sosiaali- ja terveys­pal­ve­luita moniam­ma­til­li­sesti. Lähi­tu­le­vai­suuden suun­ni­tel­mana on, että asiakas voi reaa­liai­kai­sesti asioida digi­taa­li­sessa sote-keskuk­sessa muun muassa chat-keskus­telun kautta.

Tavoit­teena on tarjota tasa­ver­tainen ja paikasta riip­pu­maton hoitoon ja palveluun pääsy koko hyvin­voin­tia­lueen asuk­kaille. Digi­taa­lisen sote-keskuksen yksi päämää­ristä on helpottaa kivi­jal­ka­pal­ve­luihin kohdis­tuvaa kuor­mi­tusta, kun osa asioin­neista voidaan hoitaa osittain tai kokonaan digi­taa­li­sesti. Asiakasta palve­levat sosiaali- ja tervey­den­huollon ammat­ti­laiset, kuten kivi­jal­ka­pal­ve­luissa, mutta asiointi tapahtuu digi­taa­lisia välineitä käyttäen.