Yhteis­päi­vys­tyk­sessä on ruuhkaa – kiireet­tö­missä asioissa yhtey­den­otto ensi­si­jai­sesti terveys­a­se­malle tai sähköi­sesti Omaolo-palveluun

Haastava henki­lös­tö­ti­lanne eri Siun soten yksi­köissä näkyy yhteis­päi­vys­tyksen ruuh­kau­tu­mi­sena. Elokuun tilan­netta vaikeuttaa erityi­sesti se, että lääkä­reiden ja hoitajien sijaisina toimineet opis­ke­lijat ovat palanneet opintojen pariin, mutta lomakausi jatkuu edelleen.

Tämä mm. vaikeuttaa poti­laiden siir­tä­mistä yhteis­päi­vys­tyk­sestä jatko­hoi­toon muihin yksi­köihin, joissa henki­lös­tö­ti­lan­teen vuoksi paikkoja on jouduttu väliai­kai­sesti sulkemaan. Potilaat pyritään aina lähtö­koh­tai­sesti sijoit­ta­maan erikois­sai­raan­hoi­dosta jatko­hoi­toon omaan kuntaan tai sen lähelle. Tällä hetkellä potilas voidaan kuitenkin joutua siir­tä­mään väliai­kai­sesti myös kauempana olevaan jatko­hoi­to­paik­kaan.

Yhteis­päi­vys­tyk­sessä voi joutua myös odot­ta­maan normaalia pidempään. Yhteis­päi­vys­tyk­seen tulevat potilaat hoidetaan hoidon kiireel­li­syys­jär­jes­tyk­sessä, mikä tarkoittaa sitä, että välitöntä hoitoa tarvit­sevat hoidetaan aina ensim­mäi­senä.

Ennen yhteis­päi­vys­tyk­seen tuloa on aina soitet­tava ensin Päivys­tysapu 116 117 ‑palveluun. Päivys­ty­savun sairaan­hoi­taja tekee puhe­li­messa hoidon tarpeen arvioinnin sekä antaa tarvit­taessa kotihoito-ohjeita. Jos puheluun ei vastata heti, on tärkeää kuunnella nauhoite loppuun, jotta takai­sin­soit­to­pyynnön jättä­minen onnistuu.

Kiireet­tömät asiat terveys­a­se­malla tai sähköi­sesti Omaolo-palvelun kautta

Yhteis­päi­vys­tyksen ruuhkien helpot­ta­mi­seksi on tärkeää, että kiireet­tömät asiat hoidetaan aina ensi­si­jai­sesti omalla terveys­a­se­malla. Myös Omaolon oirear­vioiden kautta on mahdol­lista saada nopeas­tikin yhteys Siun soten ammat­ti­lai­siin.

Omaolon oirearvio antaa vastausten perus­teella henki­lö­koh­taisen arvion siitä, millaista hoitoa vaiva vaatii ja kuinka kiireel­li­sesti. Jos kotihoito riittää, saa palvelun kautta itsehoito-ohjeet. Jos taas on syytä hakeutua hoitoon, palvelu kertoo, mihin ja miten pian.

Omaolossa on esimer­kiksi Muu yhtey­den­otto ‑lomake. Lomakkeen avulla saa yhteyden tervey­den­huollon ammat­ti­lai­seen. Lomakkeen kautta hoidet­tavia asioita ovat esimer­kiksi kont­rol­li­la­bo­ra­to­rio­ko­keiden lähet­teiden pyytä­minen, labo­ra­to­rio­vas­taukset, lievät allergia-asiat, lääki­tyk­seen liittyvä ohjaus ja neuvonta sekä vanhen­tu­neen reseptin uusiminen.

Lisäksi Omaolossa on useita erilai­siin tilan­tei­siin sopivia oirear­vioita. Osassa oirear­vioissa palveluun tunnis­tau­tu­malla saa suoraan yhteyden Siun soten ammat­ti­lai­seen, osassa palvelu ohjaa soit­ta­maan oikeaan paikkaan. Omaolon oirear­vion voi täyttää seuraa­vissa oireissa: