Asiakkaat ovat ottaneet etäpal­velut hyvin vastaan Siun soten mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luissa

Asiakkaat ovat ottaneet etäpal­velut hyvin vastaan Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luissa. Tämä käy ilmi etäpal­ve­luita käyt­tä­neille suun­na­tusta kyselystä, johon vastasi 438 asiakasta elo–syyskuussa 2022.

Siun soten mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luissa on haluttu tarkas­tella, miten asiakkaat itse kokevat tarjotut etäpal­velut. Jotta etäpal­ve­luista olisi mahdol­li­simman paljon hyötyä, asiak­kaiden tulisi kokea ne hyödyl­li­siksi. Mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­velut on selvit­tänyt asiak­kaiden kokemusta etäpal­ve­luista yhdessä Aalto-yliopiston kanssa osana yliopiston DigiIN- ja NORDe­HEALTH-hankkeita, joissa tutkitaan suoma­laisten ja pohjois­maisten käyt­tä­jien koke­muksia digi­taa­li­sista terveys­pal­ve­luista. Siun sotessa tehdyn tutki­muksen tuloksia käytetään paikal­listen palve­lujen kehit­tä­mi­seen sekä tieteel­li­seen tutki­muk­seen, jossa pyritään selvit­tä­mään asiak­kaiden tarpeita etäpal­ve­luihin liittyen.

Kyse­ly­tu­lok­sista havait­tiin, että asiakkaat suhtau­tuvat etäpal­ve­luihin hyvin. Vakiin­tu­neimpia palve­luita eli etävas­taan­ottoa puhe­li­mitse, mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luiden hoidon merkin­töjen katselua Omakan­nasta ja hoito­koor­di­naat­torin puhe­lin­nu­meroa oli käyttänyt yli kaksi kolman­nesta asiak­kaista, ja heistä yli 75 prosenttia piti näitä palve­luita hyödyl­li­sinä. Harvempi, alle puolet vastaa­jista, oli käyttänyt nettia­jan­va­rausta ja Mielen­ter­veys­talon oirear­vioita, mutta käyt­tä­jistä selvä enemmistö piti näitä hyödyl­li­sinä.

Puhe­lin­vas­taan­ottoa piti hyödyl­li­senä selvä enemmistö eli liki 80 prosenttia palvelua käyt­tä­neistä. Video­vas­taan­ottoa piti hyödyl­li­senä 75 prosenttia palvelua käyt­tä­neistä. Hieman suurempi osuus kaikista vastaa­jista valitsisi kuitenkin puhe­lin­vas­taan­oton mieluummin kuin video­vas­taan­oton.

Muiden vastausten perus­teella tähän saattaa vaikuttaa lait­teiden käytön tottu­mukset. Asiakkaat pitivät vuoro­vai­ku­tusta video­vas­taa­no­tolla hivenen parempana ja kokivat saavansa tarvit­se­maansa apua hiukan paremmin kuin puhe­lin­vas­taa­no­tolla, Aalto-yliopiston tutkija Iiris Hörhammer kertoo.

Teknisiä ongelmia video­vas­taa­no­tolla kohdat­tiin hieman puhe­lin­vas­taan­ottoa enemmän. Vain 19 prosenttia vastaa­jista ei ollut kokenut teknisiä ongelmia video­vas­taa­no­tolla, kun puhe­lin­vas­taa­no­tolla sama osuus oli jopa 68 prosenttia. Etäpal­velut otettiin Siun sotessa laajasti käyttöön koro­na­pan­de­mian aikana, minkä jälkeen etäpal­ve­luissa käytet­tävät työvä­li­neet ja osaaminen ovat kehit­ty­neet.

Siun sotessa video­vas­taan­oton suosion toivotaan jatkossa lisään­tyvän.

Ammat­ti­laisten ja hoidon onnis­tu­misen näkö­kul­masta video­vas­taan­oton edut ovat selvät verrat­tuna puhe­lin­vas­taan­ot­toon. On tärkeää, että video­vas­taan­oton kautta ammat­ti­lainen saa näkö­kon­taktin asiak­kaa­seen. Asiakkaan kannalta nämä ovat niin lähi­pal­ve­luita, että ne tulevat suoraan ihmisen kotiin. Ihmisen ei tarvitse lähteä mihinkään, kun palvelu on känny­kässä, Siun soten mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luiden palve­lu­pääl­likkö, ylilää­käri Johanna Suvanto kertoo.

Mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luissa sairaan­hoi­ta­jana työs­ken­te­levä Heidi Forsström (kuvassa) pitää asiak­kaille lähi­vas­taan­ot­tojen lisäksi video- ja puhe­lin­vas­taan­ot­toja. Hänen mukaansa etäpal­velut madal­tavat kynnystä osal­listua vastaa­no­tolle erityi­sesti silloin jos asiakas jännittää sosi­aa­lisia tilan­teita.

Etävas­taan­otto altistaa sosi­aa­li­sille tilan­teille sellaista asiakasta, jonka on vaikea lähteä kotoaan. On helpompi tulla lähi­vas­taa­no­tolle, kun hoitaja on jo video­vas­taan­oton kautta tullut tutuksi.

Etäpal­ve­luita kehi­te­tään jatku­vasti

Ryhmä­ta­paa­mi­siin verkossa osal­lis­tu­neista jopa liki 60 prosenttia piti tapaa­misia hyödyl­li­sinä. Kyselyn teon jälkeen näitä toimin­ta­ta­poja on kehitetty edelleen. Ryhmä­vas­taan­ot­toja on nykyisin kohden­nettu entistä paremmin sellai­sille asia­kas­ryh­mille, joille palve­luista on nähty olevan hyötyä. Esimer­kiksi neurop­sy­kiat­ri­sista asiak­kaista valtaosa hyötyy ryhmä­vas­taa­no­toista.

Ryhmä­muo­toinen hoito parantaa ja nopeuttaa palve­luiden saavu­tet­ta­vuutta. Ryhmiin liit­ty­mi­sessä kuun­nel­laan asiak­kaiden omaa haluk­kuutta ja kykyä osal­listua. Ryhmiin osal­lis­tu­misen kynnys on pyritty pitämään mahdol­li­simman matalana, ja esimer­kiksi jännit­tä­jien ryhmässä voi ensin osal­listua vain kuun­te­le­malla ja liittyä vasta halu­tes­saan mukaan keskus­te­luun, Johanna Suvanto avaa.

Selvää on, etteivät etäpal­velut sovellu kaikkiin tilan­tei­siin. Täyden­tä­vänä palveluna etäpal­ve­luiden koetaan toimivan hyvin ja säästävän aikaa ja vaivaa.

Digi­taa­listen palve­luiden kohdalla hyödyn ratkaisee usein se, miten palve­luita hyödyn­ne­tään osana hoito­pro­sessia ja kenelle mitäkin palvelua tarjotaan. Aiomme vielä katsoa aineis­tosta, vaih­te­leeko asiakkaan kokema hyöty hänen taus­ta­te­ki­jöi­densä mukaan. Tällaista tietoa tarvitaan, jotta palve­luita voidaan kohdentaa tarkoi­tuk­sen­mu­kai­sesti ja kehittää yhden­ver­tai­siksi, Iiris Hörhammer kertoo.