Pohjois­kar­ja­laiset osal­lis­tuivat seulon­toihin yhtä aktii­vi­sesti kuin muualla Suomessa, ainoas­taan kohdun­kaulan syövän seulon­noissa käynnit vähenivät

Viime vuonna pohjois­kar­ja­laiset osal­lis­tuivat vapaa­eh­toi­siin ja maksut­to­miin seulon­toihin pääosin yhtä aktii­vi­sesti kuin muualla maassa. Suolis­to­syövän ja rinta­syövän seulon­noissa osal­lis­tu­minen oli valta­kunnan tasolla. Sen sijaan kohdun­kaulan syövän seulon­toihin maakun­nassa osal­lis­tut­tiin muuta maata harvemmin. Raskaana olevat hyödyn­sivät raskauden ajan seulonnat aktii­vi­sesti.

Seulon­tojen tavoit­teena on löytää ja hoitaa sairaudet mahdol­li­simman varhai­sessa vaiheessa. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa järjes­te­tään valta­kun­nal­lisen seulon­taoh­jelman mukai­sesti rinta­syövän, suolis­to­syövän ja kohdun­kaulan syövän seulonnat sekä raskauden aikaiset seulonnat.

Kohdun­kaulan syövän seulon­noissa käyminen on vähen­tynyt

Kohdun­kaulan syövän seulonnat toteu­tuivat Pohjois-Karja­lassa vuonna 2022 heikommin kuin edel­li­senä vuonna. Kutsu­tuista asuk­kaista 65 prosenttia käytti viime vuonna seulon­ta­mah­dol­li­suutta, kun edel­lis­vuonna seulon­toihin osal­listui 78 prosenttia kutsun saaneista. Kansal­li­sesti osal­lis­tu­mis­pro­sentti on 70.

Seulon­toihin kutsu­mista on uudis­tettu, eikä asuk­kaille enää lähetetä valmiita aikoja vaan ohjeet ajan varaa­mi­seen itse. Muutoksen on osaltaan arvioitu vaikut­ta­neen osal­lis­tu­mi­sak­tii­vi­suu­teen.

Toisaalta asiakkaat tulevat nyt paikalle, kun ovat itse varanneet sopivan ajan. Seulon­ta­käyn­nille saapu­matta jättä­neiden asiak­kaiden määrä väheni, eikä ammat­ti­laisen työpa­nosta jäänyt käyt­tä­mättä, neuvola‑, koulu- ja opis­ke­lu­ter­vey­den­huollon vs. palve­lu­pääl­likkö Anita Lindevall kertoo.

Tänä vuonna kutsut­tavia on enemmän kuin viime vuonna, ja kutsut­ta­vien listalla ovat vuosina 1993, 1988, 1983, 1978, 1973, 1968, 1963 ja 1958 syntyneet. Näinä vuosina syntyneet voivat varata seulon­taan ajan, vaikka eivät olisi vielä kirjettä saaneet. Aikoja on osalla paik­ka­kun­nista tarjolla myös kesällä.

Kannus­tamme hyödyn­tä­mään tämän maksut­toman etuuden ja osal­lis­tu­maan seulon­taan. Solu­muu­tokset eivät vält­tä­mättä pitkään aikaan aiheuta mitään oireita, joten näytteen avulla löydämme pienetkin solu­muu­tokset ja voimme hoitaa ne ajoissa, Lindevall muis­tuttaa.

Naiset osal­lis­tuvat miehiä innok­kaammin suolis­to­syövän seulon­toihin

Seulonta-asetuksen muutoksen myötä suolis­to­syövän seulonta käyn­nistyi viime vuonna. Seulon­toihin kutsutut ovat saaneet kotiinsa näyt­teen­otto-ohjeen, näyt­teen­ot­to­vä­li­neet, palau­tus­kuoren ja esitie­to­lo­mak­keen.

Tähän mennessä 77 prosenttia seulon­toihin kutsu­tuista pohjois­kar­ja­lai­sista on palaut­tanut ulos­te­näyt­teen analy­soi­ta­vaksi, mikä vastaa täsmäl­leen kansal­lista keskiarvoa. Suolis­to­syövän seulon­toihin on osal­lis­tunut kutsu­tuista naisista 81 prosenttia ja miehistä 72 prosenttia.

Suolis­to­syöpä on miehillä liki kaksi kertaa yleisempi kuin naisilla, joten on harmil­lista, että miehet osal­lis­tuvat seulon­toihin naisia vähemmän. Ennuste on sitä parempi, mitä aiemmin syöpä löytyy, vatsa­kes­kuksen ylilää­käri Mikko Heikura muis­tuttaa.

Vuoden 2022 seulon­toihin kutsut­ta­vien listoilla ovat olleet 60–68-vuotiaat eli vuosina 1954, 1956, 1958, 1960, 1962 syntyneet. Kuluvan vuoden aikana kutsun seulon­toihin tulevat saamaan 60–70-vuotiaat eli vuosina 1953, 1955, 1957, 1959, 1961 ja 1963 syntyneet. Seuraavat kutsu­kir­jeet lähe­te­tään elokuussa.

Kotona tehtä­vällä testillä etsitään piilevää verta ulos­teesta. Jos seulon­taan osal­lis­tu­neen ulos­te­näyt­teestä ei löydy verta, hän saa kutsun uuteen seulon­taan kahden vuoden kuluttua. Jos näyt­teestä löytyy verta, henkilö ohjataan jatko­tut­ki­muk­siin eli ensi­si­jai­sesti paksusuolen tähys­tyk­seen. Tähän mennessä tähystys on tehty 250 henki­lölle, joista 17:llä on todettu suolis­to­syöpä.

Suolis­to­syövän seulonta poikkeaa muista seulon­noista siinä, että sen yhtey­dessä voidaan tehdä syöpää ennal­taeh­käi­sevä toimen­pide.

Tähys­tyksen yhtey­dessä voidaan tehdä polyyp­pien eli lima­kal­vo­muu­tosten poisto. Se pienentää paksusuo­len­syövän riskiä 90 prosenttia, Heikura korostaa.

Rinta­syö­pä­seu­lon­toihin osal­listui 84 prosenttia kutsu­tuista vuonna 2022

Vuonna 2022 kutsun saaneista pohjois­kar­ja­lai­sista 84 prosenttia osal­listui rinta­syö­pä­seu­lon­taan eli mammo­gra­fia­tut­ki­muk­seen. Valta­kun­nal­li­sesti seulon­taan osal­listuu yli 80 prosenttia kutsu­tuista. Muun maan aktii­vi­suus­ta­sosta jäätiin vain Juuassa, Outo­kum­mussa, Rääk­ky­lässä ja Tohma­jär­vellä.

Seulon­taan osal­lis­tu­minen vähentää rinta­syö­pä­kuol­lei­suutta:

Seulonta ei maksa asuk­kaalle muuta kuin vaivan saapua seulon­ta­mam­mo­gra­fiaan. Seulonnan tärkein hyöty on rinta­syö­västä johtuvien kuolemien vähe­ne­minen. Seulonnan avulla pyritään havait­se­maan rinta­syöpä mahdol­li­simman varhain, koska tällöin hoitoen­nuste on hyvä. Kun rinta­syöpä todetaan varhain, se lisää myös mahdol­li­suuksia rinnan sääs­tä­viin leik­kauk­siin ja kevyem­piin hoitoihin, kuvan­ta­mis­kes­kuksen palve­lu­pääl­likkö Satu Rantala kertoo.

Viime vuonna seulon­ta­tut­ki­muk­seen osal­listui yhteensä 9414 pohjois­kar­ja­laista. Seulon­taan osal­lis­tu­neista hieman alle kolme prosenttia on kutsuttu jatko­tut­ki­muk­siin, ja heistä noin 20 prosen­tilla on löytynyt rinta­syöpä – mikä on valta­kun­nal­lista tasoa.

Kutsuja rinta­syö­pä­seu­lon­toihin lähe­te­tään pitkin vuotta. Kuluvan vuoden aikana kutsun tulevat saamaan asukkaat, jotka ovat syntyneet vuosina 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971 ja 1973.

Raskauden aikaiset seulonnat kiin­nos­tavat laajasti

Hyvin­voin­tialue tarjoaa raskaana oleville varhais­ras­kauden yleisen ultra­ää­ni­tut­ki­muksen raskaus­vii­koilla 11–14. Siihen on mahdol­lista liittää kromo­so­mi­poik­kea­vuuk­sien seulon­taan liittyvä niska­tur­vo­tuksen mittaus ja raskaana olevalta otettava verinäyte. Lisäksi tarjolla on raken­neult­ra­ää­ni­tut­kimus raskaus­vii­koilla 18–22. Seulon­ta­tut­ki­musten perus­teella odot­ta­jalle tarjotaan tarvit­taessa mahdol­li­suutta osal­listua jatko­tut­ki­muk­siin.

Raskaana olevat ovat osal­lis­tu­neet tarjolla oleviin seulon­toihin aktii­vi­sesti. Viime vuonna Pohjois-Karja­lassa 98 prosenttia odot­ta­jista osal­listui raken­neult­ra­ää­ni­tut­ki­muk­seen sekä yli 90 prosenttia sikiön niska­tur­vo­tuksen mittauk­seen tai yhdis­tel­mä­seu­lon­taan eli niska­tur­vo­tuksen mittauksen ja veri­ko­keen perus­teella tehtävään kromo­so­mi­poik­kea­vuuk­sien riski­las­ken­taan.

Ihmiset ovat erittäin kiin­nos­tu­neita, että kaikki on hyvin ja osal­lis­tuvat seulon­toihin varsin hyvin, nais­ten­kes­kuksen ylilää­käri Kaisu Hara kertoo.

Raskauden aikaisen seulonnan tavoit­teena on parantaa sikiön ja lapsen hoito­mah­dol­li­suuksia ja siten vähentää syntyvien lasten sairas­ta­vuutta ja imeväis­kuol­lei­suutta. Maksuton ja vapaa­eh­toinen seulonta on tarjolla kaikille raskaana oleville. Seulon­noista kerrotaan äitiys­neu­volan ensi­käyn­nillä.