IPS – Sijoita ja valmenna ‑kehit­tä­mis­hank­keessa edis­tet­tiin mielen­ter­veys­häi­riöitä sairas­ta­vien työl­lis­ty­mistä

Siun soten IPS – Sijoita ja valmenna ‑kehit­tä­mis­hank­keessa on tehty töitä mielen­ter­veys­kun­tou­tu­jien työl­lis­ty­misen eteen. Alku­vuo­desta 2021 käyn­nis­ty­neen hankkeen tavoit­teena oli luoda IPS-mallin käyt­töö­no­tolle edel­ly­tykset Siun sotessa, tunnistaa toimin­ta­mal­lista hyötyvät asiakkaat ja työnan­tajat, järjestää toimin­ta­mallin mukaista työhön­val­men­nus­työtä sekä arvioida mallin toimi­vuutta.

IPS-työhön­val­mennus on vahva tuetun työl­lis­ty­misen malli, jossa valmen­ne­taan työi­käisiä mielen­ter­veyden häiriöihin sairas­tu­neita henki­löitä työelä­mään osana psykiat­rista hoitoa ja kuntou­tusta. Mallin tavoit­teena on edistää mielen­ter­veys­häi­riöitä sairas­ta­vien henki­löiden työl­lis­ty­mistä palk­ka­työ­suh­tee­seen. Pilo­toin­nista saatujen hyvien koke­musten myötä mallia jatketaan osana Siun soten mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lujen toimintaa ainakin tämän vuoden loppuun saakka.

– IPS-malli täyttää paikkansa mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luissa, koska asiak­kaiden työl­lis­ty­misen kysyntä on jatku­vasti kasvanut. IPS-mallin myötä ammat­ti­laiset osaavat ohjata asiak­kaita yhä paremmin työl­lis­ty­misen polulle, mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lujen ylilää­käri Johanna Suvanto kiittelee.

Siun soten IPS – Sijoita ja valmenna ‑kehit­tä­mis­hanke päättyi 30.6.2023. Hanketta rahoitti sosiaali- ja terveys­mi­nis­teriö sekä toiminnan koor­di­noin­nista vastasi Terveyden ja hyvin­voinnin laitos (THL).

IPS-mallin pilo­toin­nista myön­teisiä koke­muksia

Hankkeen aikana IPS-mallia pilo­toi­tiin Joensuun kanta­kau­pungin alueella ja Lieksassa. Työhön­val­men­nusta tarjot­tiin 18–40-vuotiaille mielen­ter­veys­häi­riöitä sairas­ta­ville henki­löille. Pilotin aikana työhön­val­men­nuk­sella pyrittiin edis­tä­mään ensi­si­jai­sesti skit­so­fre­niaa, masen­nusta tai kaksi­suun­taista mielia­la­häi­riötä sairas­ta­vien työl­lis­ty­mistä. Hankkeen päät­tyessä ikä- ja diag­noo­si­ra­jaukset poistuvat, eli IPS-mallin mukaista työhön­val­men­nusta voidaan tarjota mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lujen asiak­kaalle, jolla on vahvan tuen työhön­val­men­nuksen tarve.

IPS-mallin mukai­sessa työhön­val­men­nuk­sessa työhön­val­men­taja etsii yhdessä asiakkaan kanssa työpaikan, joka vastaa asiakkaan voima­va­roja ja mielen­kiinnon kohteita. Työhön­val­men­taja tukee myös työnan­tajaa esimer­kiksi työnkuvan räätä­löin­nissä sekä asiakkaan että työnan­tajan tarpeita vastaa­viksi. Lisäksi asiakkaan tukena on psykiat­rinen hoitotaho ja työhön­val­men­tajat tekevät tiivistä yhteis­työtä hoito­tiimin kanssa. Yhteis­työn tuloksena asiakas saa aidosti yksi­löl­listä, tilan­tee­seensa sovel­tuvaa tukea, joka jatkuu myös työsuh­teen aikana.

– IPS-mallin avulla mielen­ter­veys­häi­riöitä sairas­tavat ihmiset pääsevät töihin tai koulu­tus­po­luille aiempaa nopeammin ja suju­vammin, työhön­val­men­taja Heini Nöjd-Saas­ta­moinen kertoo.

– Työhön­val­men­taja tukee asiakasta juuri niissä asioissa, joihin asiakas kokee tarvit­se­vansa yksi­löl­listä tukea. Nämä asiat voivat liittyä esimer­kiksi etuuksiin tai vero­asioiden hoita­mi­seen, Nöjd-Saas­ta­moinen jatkaa.

Mielekäs ja soveltuva työ tukee mielen­ter­veys­häi­riöitä sairas­ta­vien hyvin­vointia ja kuntou­tu­mista. Hankkeen aikana on saatu työl­lis­ty­mään useita asiak­kaita työhön­val­men­nuksen tuella.

– Työhön­val­men­nuksen parasta antia on asiakkaan itse­tunnon kasvat­ta­minen. Asiakas voi aluksi ajatella, ettei ole kykenevä työhön sairau­tensa takia. Onnis­tu­misten kautta asiakas alkaa itsekin huomata mahdol­li­suu­tensa ja vahvuu­tensa työelä­mässä, Nöjd-Saas­ta­moinen kertoo.

Työhön­val­men­tajan ja asiakkaan omahoi­tajan työpa­ri­työs­ken­tely ja tiivis yhteistyö ovat tärkeässä roolissa, jotta asiakas voidaan huomioida koko­nais­val­tai­sesti. IPS-työhön­val­men­ta­jalla on osaamista sekä asia­kas­ryh­mästä ja työhön­val­men­nuk­sesta että työl­lis­ty­mistä tukevasta palve­lu­ver­kos­tosta.

– Yhteis­työssä voidaan varmistaa, että asiakkaan työl­lis­ty­minen etenee hänen hoito- ja kuntou­tu­mis­pol­kunsa rinnalla. Tämän mahdol­listaa yhtei­sesti sovitut toimin­ta­tavat ja sujuva tiedon­vaihto erityi­sesti asiakkaan muutos­ti­lan­teissa, Nöjd-Saas­ta­moinen korostaa.

Valta­kun­nal­li­sella arvioin­nilla seurataan IPS-mallin laatua – Siun sotessa toteu­tettu työhön­val­mennus laadu­kasta

THL ja Kuntou­tus­säätiö arvioivat sään­nöl­li­sesti IPS-mallin mukaisen työhön­val­men­nuksen tulok­sel­li­suutta ja vaikut­ta­vuutta 25 laatu­kri­teerin avulla.

Siun soten IPS-mallin mukaista työhön­val­men­nusta arvioi­tiin edellisen kerran maalis­kuussa 2023. Laatuar­vioin­nissa tarkas­tel­tiin Siun soten työhön­val­men­nuksen laatua eli sitä, noudat­taako palvelu tuetun työl­lis­ty­misen työhön­val­men­nuksen peri­aat­teita.

Siun soten IPS-mallin koko­nais­pis­te­mää­räksi arvioi­tiin 113/125. Arvioinnin tulos osoittaa, että palvelu on laadu­kasta ja työhön­val­men­nusta toteu­te­taan Siun soten alueella laatu­kri­tee­rien mukai­sesti. Työhön­val­men­nuksen laatu ja palve­lulla saavu­tetut tulokset perus­te­levat palvelun tarpeel­li­suutta myös tule­vai­suu­dessa.