Joen­suu­laisen hotellin käyt­tö­veden lisä­näyt­teistä todettu legio­nel­la­bak­tee­reita

Hotelli Scandic Joensuun käyt­tö­veden 30.3. otettujen lisä­näyt­teiden yhdestä näyt­teestä on todettu legio­nel­la­bak­tee­reja raja-arvolla oleva määrä. Legio­nellaa todettiin eri vesi­pis­teestä kuin mistä ensim­mäiset näytteet otettiin.

Alustavat tulokset lisä­näyt­teistä valmis­tuivat 5.4. Näyt­teiden analyysi on kesken ja lopul­liset näyte­vas­taukset saadaan ensi viikolla. Varo­toi­men­pi­teenä kiin­teis­tössä tulee tois­tai­seksi välttää suihkujen käyttöä. Hotellin asiak­kaille ja saman vesi­jär­jes­telmän piirissä oleviin tiloihin on infor­moitu asiasta hotellin ja kiin­teistön omistajan eril­li­sillä tiedot­teilla.

Hotellin yhden huoneen suihkun vedestä todettiin 29.3. raja-arvot ylittävä määrä legio­nel­la­bak­tee­reita. Näytteitä otettiin lisää välit­tö­mästi ensim­mäisten tutki­mus­tu­losten valmis­tuttua tilanteen kartoit­ta­mi­seksi. Näytteet otettiin veden lämpö­tilan noston jälkeen, mutta ennen vesi­pis­teiden juok­sut­ta­mista. Taval­li­sesti lämpö­tilan nosto riittää pienen­tä­mään legio­nel­la­pi­toi­suudet haitat­to­malle tasolle. Lisäksi osa vesi­ka­lus­teista on uusittu.

Näyt­teiden ottoa on jatkettu koko kiin­teis­tössä myös vesi­pis­teiden juok­su­tusten jälkeen. Juok­su­tusten jälkeen 3.4. otettujen näyt­teiden tulokset valmis­tuvat noin viikon kuluttua. Tulosten perus­teella arvioi­daan, ovatko toimen­pi­teet tehonneet. Kiin­teistön vesi­jär­jes­telmän desin­fiointia valmis­tel­laan yhteis­työssä kiin­teistön omistajan kanssa siltä varalta, että tehdyt toimen­pi­teet eivät ole olleet riittäviä.

Alun perin hotellin vedestä otettiin näytteitä Terveyden- ja hyvin­voinnin laitoksen pyynnöstä 21.3.2023, koska yhdellä henki­löllä oli todettu legio­nel­la­tar­tunta hotel­lissa majoit­tu­misen jälkeen. Tietoon ei ole tullut muita hotel­lissa majoit­tu­misen jälkeen legio­nel­loo­siin sairas­tu­neita.

Mikä on legio­nella

Legio­nellat ovat baktee­reja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luon­non­ve­sissä ja maape­rässä. Legio­nel­la­bak­teerit voivat lisääntyä vesi­jär­jes­tel­missä, jos veden lämpötila on 20–45 astetta.

Legio­nel­la­bak­teerit voivat aiheuttaa keuh­ko­kuu­meita, joita kutsutaan legioo­na­lais­tau­deiksi. Vaikka legio­nellat ovat suhteel­lisen yleisiä mikrobeja elinym­pä­ris­tös­sämme, useimmat legio­nel­loille altis­tu­vista eivät koskaan sairastu legio­nel­loo­siin. Sairas­tu­mista ja vakavan taudin riskiä lisäävät perus­sai­raudet, korkea ikä ja tupa­kointi.

Legio­nel­la­bak­teeri ei leviä ihmisestä toiseen, eikä vettä juomalla, vaan se tarttuu vesiae­ro­so­leina hengi­tys­teitse.

Legio­nel­loosin oireita ovat kuiva yskä, kuume, päänsärky, lihaskipu ja henge­nah­distus. Taudin­ku­vaan voi kuulua myös rinta- ja vatsa­kipua. Itämi­saika tartun­nasta ensioi­rei­siin on 2‒10 vrk.

Tervey­den­suo­je­lu­vi­ran­omai­sena toimiva Siun soten ympä­ris­tö­ter­vey­den­huolto jatkaa asian selvit­tä­mistä Terveyden- ja hyvin­voinnin laitoksen, kiin­teistön omistajan sekä kiin­teis­tössä toimivien yrityk­sien kanssa.

Siun sote tiedottaa asiasta seuraavan kerran, kun 3.4. otettujen näyt­teiden tulokset valmis­tuvat.

Lisä­tie­toja legio­nel­la­bak­tee­reista THL:n sivulta:

Mikä on legio­nella?: Legio­nella (thl​.fi)

Legio­nel­la­bak­teerit vesi­jär­jes­tel­missä (thl​.fi)

Lisä­tie­toja:

vs. ympä­ris­tö­ter­vey­den­huollon johtaja Jaana Valkama, [email protected], p. 013 330 8242