Tilan­ne­keskus suju­voittaa asiakkaan palve­lujen saata­vuutta ja tehostaa ammat­ti­laisten yhteis­työtä

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen yhteinen tilan­ne­keskus aloittaa toimin­tansa 3.4.2023. Tilan­ne­kes­kuksen keskei­sim­pänä tavoit­teena on parantaa Siun soten eri toimia­lojen ammat­ti­laisten yhteis­työtä ja siten nopeuttaa sekä suju­voittaa hyvin­voin­tia­lueen asuk­kaiden avun saantia.​

Tilan­ne­keskus tukee ammat­ti­laisia työssään ja parantaa tiedon kulkua eri toimi­joiden välillä. Tavoit­teena on, että tule­vai­suu­dessa tilan­ne­keskus koordinoi sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen, pelas­tus­lai­toksen sekä ympä­ris­tö­ter­vey­den­huollon tilan­ne­kuvia koko maakunnan alueella niin työn­te­ki­jöiden kuin johdonkin tarpei­siin.

Keskuk­seen ei ole asia­kas­pal­ve­lu­nu­meroa, vaan yhtey­de­notot tulevat lähes aina ammat­ti­laisten kautta. Poik­keuk­sena tästä on sosiaali- ja krii­si­päi­vys­tyksen asiak­kaille suunnattu puhe­lin­pal­velu. Asiak­kaiden palve­lu­nu­mero pysyy ennallaan.

- Esimerk­kinä tilan­ne­kes­kuksen toimin­nasta voisi olla sellainen tilanne, jossa ensihoito kuljettaa omais­hoi­tajan jatko­hoi­toon ja omais­hoi­det­tava tarvitsee apua. Omais­hoi­to­per­heen tilanne käsi­tel­lään tilan­ne­kes­kuk­sessa moniam­ma­til­li­sesti mm. sosiaali- ja krii­si­päi­vys­tyksen työn­te­ki­jöiden kanssa. Omais­hoi­det­ta­valle järjes­te­tään tarvit­tavat palvelut kuten asumis­pal­ve­lu­paikka omais­hoi­tajan sairas­tu­misen ajaksi, projek­ti­asian­tun­tija Heikki Kärki kertoo.

Yhteinen tila mahdol­listaa monia­laisen asia­kas­läh­töisen työs­ken­telyn

Toiminnan käyn­nis­tyessä pääpaino on yhtei­sessä tilassa työs­ken­te­lyssä ja monia­lai­sessa yhteis­työssä eri viran­omaisten kesken. Hyvin­voin­tia­lueen yhteinen tilan­ne­keskus sijaitsee fyysi­sesti Nolja­kassa entisissä hätä­kes­kuksen tiloissa. Tilan­ne­keskus toimii ympä­ri­vuo­ro­kau­ti­sesti viikon jokaisena päivänä. Tilan­ne­kes­kuksen toivotaan lisäävän työhön suju­vuutta etenkin iltaisin ja viikon­lop­puisin.

Ensi vaiheessa huhtikuun alussa tilan­ne­kes­kuk­seen siirtyy työs­ken­te­le­mään päivys­tävä palo­mes­tari, ensi­hoidon kent­tä­joh­taja ja kaksi muuta ensi­hoidon työn­te­kijää sekä sosiaali- ja krii­si­päi­vystys. Sosiaali- ja krii­si­päi­vys­tyk­sellä on yhteensä 12 työn­te­kijää, jotka työs­ken­te­levät ympä­ri­vuo­ro­kau­ti­sesti.

- Tilan­ne­kes­kuksen tila­rat­kaisut ja uusi näyt­tö­tek­niikka mahdol­lis­tavat muun muassa yhteis­teh­tä­vien seurannan sekä hallinnan. Saamme näkymän yhtei­sestä tilan­ne­ku­vasta isolle näytölle. Resurs­sien käyttö ja tilan­ne­joh­ta­minen moni­vi­ran­omais­teh­tä­vissä tehostuu, sanoo ensi­hoidon kent­tä­joh­taja Jyrki Jaaranen.

- Jatkamme sosiaali- ja krii­si­päi­vys­tyksen päivit­täistä toimintaa yhtei­sissä tilan­ne­kes­kuksen tiloissa, joka tuo synergiaa ja näin opimme tuntemaan toistemme työtä ja tarpeita paremmin sekä työs­ken­te­le­mään moniam­ma­til­li­sesti ja asia­kas­läh­töi­sesti. Tämä myös mahdol­listaa toiminnan yhteisen kehit­tä­misen jatkossa, kertoo palve­lu­joh­taja Tuuli Ollila perhe- ja sosi­aa­li­pal­ve­luista.

Uutena toimin­tana tilan­ne­kes­kuk­sessa aloittaa puhe­li­messa tehtävä ensi­hoidon kiireet­tö­mien tehtävien hoidon tarpeen arviointi. Hätä­keskus välittää tilan­ne­kes­kuk­seen kiireet­tömiä ensi­hoi­to­teh­täviä. Tilan­ne­kes­kuk­sessa työs­ken­te­levä sairaan­hoi­taja soittaa asiak­kaalle ja kartoittaa avun­tar­peen sekä järjestää asiak­kaalle tarvit­taessa avun ja hoidon. Toimin­nalla tuetaan resurs­sien tarkoi­tuksen mukaista käyttöä.

Parhail­laan tilan­ne­kes­kuk­sessa käyn­nis­te­tään rekry­tointia myös ikäih­misten palve­lujen ammat­ti­laisen osalta, erityi­sesti osaamista tarvitaan asiakkaan kotiut­ta­mi­seen ja palve­lu­tar­peen arvioin­tiin.

- Hyvin­voin­tia­lu­eemme väestö ikääntyy ja ikäih­miset asuvat usein kotona ilman palve­luita, tai ovat koti­hoidon- tai omais­hoi­don­pal­ve­luiden piirissä. Ikäih­mi­sille tulee paljon tarpeita, jotka vaativat moniam­ma­til­lista yhteis­työtä iäkkään tilanteen selvit­tä­mi­seksi akuutisti. Usein tarvit­tavat palvelut ovat muuta kuin tervey­den­huollon palve­luita. Esimer­kiksi tarvetta voi tulla akuutisti tila­päi­selle asumis­pai­kalle tai kotona asumista tukeville palve­luille, kertoo palve­lu­joh­taja Hannele Komu ikäih­misten palve­luista.

Myös terveys- ja sairaa­la­pal­velut ovat nimenneet työn­te­kijän suun­nit­te­le­maan toimia­lueen palve­luita osana tilan­ne­kes­kuksen toimintaa.

Tilan­ne­kes­kuksen toiminnan kehit­tä­minen jatkuu

Tilan­ne­kes­kuksen toimin­ta­mallia on valmis­teltu ja raken­nettu yhteis­työssä Siun soten ammat­ti­laisten kanssa. Valmis­te­lu­työtä on viety eteenpäin monia­lai­sessa kehit­tä­mis­työ­ryh­mässä.

Toimin­ta­mallin tukena ovat olleet konkreet­tiset asia­kas­ta­paukset, joita tilan­ne­keskus voisi jatkossa hoitaa.

- Tilan­ne­kes­kuksen toiminnan kehit­tä­misen jatkuu edelleen. Toimintaa kehi­tet­tään jatkos­sakin kette­rästi saatujen koke­musten ja esille nousevien tarpeiden mukaan, Kärki sanoo.