Sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen riit­tä­vyys sekä arjen toimin­ta­kyvyn ylläpito koettiin tärkeim­miksi keinoiksi edistää ikään­ty­neen terveyttä ja hyvin­vointia

Siun sote toteutti tammikuun lopussa verk­ko­ky­selyn ikään­ty­neiden hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­mi­seen liittyen. Kyselyllä halutiin kuulla Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen asuk­kaiden näke­myksiä aiheesta. 

Kaksi viikkoa avoinna olleeseen verk­ko­ky­se­lyyn saatiin kaikkiaan 266 vastausta. Kyselyyn vastan­neista noin puolet oli 65–74-vuotiaita. Vastauksia saatiin kaikista hyvin­voin­tia­lueen kunnista. 

Kyselyn vastaa­jien mielestä selvästi tärkein keino edistää ikään­ty­neiden terveyttä ja hyvin­vointia on riittävät sosiaali- ja terveys­pal­velut. Liki puolet vastaa­jista piti tätä kaikkein tärkeim­pänä keinona. Seuraa­vaksi tärkeim­mäksi keinoksi nimettiin arjen toimin­ta­kyvyn yllä­pi­tä­minen, jonka kaikkein tärkeim­mäksi keinoksi laittoi noin 20 prosenttia vastaa­jista ja toisiksi tärkeim­mäksi reilut 35 prosenttia. 

Turval­linen asumi­sym­pä­ristö, yksi­näi­syyden vähen­tä­minen, yhtei­söl­li­syyden ja osal­li­suuden lisää­minen, elin­ta­paoh­jaus sekä tapa­tur­mien ehkäisy koettiin seuraa­vaksi tärkeim­miksi. Listalla vähiten tärkeiksi vastaajat kokivat digi- ja tekno­lo­giao­saa­misen lisää­misen sekä päih­de­hait­tojen ehkäisyn.

Listalla mainit­tujen keinojen lisäksi vastaajat nostivat esille myös muita tärkeitä asioita, joita tulisi huomioida ikään­ty­neiden terveyden ja hyvin­voinnin edis­tä­mi­sessä. Näitä olivat mm. ennal­taeh­käi­sevä toiminta, riittävät tera­pia­pal­velut, myön­tei­sempi suhtau­tu­minen ikäih­mi­siin, sosi­aa­liset kohtaa­miset, talou­del­linen turva ja harras­tus­mah­dol­li­suudet.

Tukea, turvaa ja elämä­niloa

Siun soten stra­te­giassa hyvin­voin­tia­lueen tarkoi­tuk­seksi on kirjattu: ”Hyvää elämää ja elämä­niloa Pohjois-Karja­lassa: tukea, turvaa ja hyvin­vointia”. Stra­te­gian hengessä verk­ko­ky­se­lyssä haluttiin myös selvittää, mitkä asiat vastaa­jille tuottavat tukea, turvaa ja elämä­niloa. Kysy­myk­seen ei ollut valmiita vaih­toeh­toja, vaan asiaa selvi­tet­tiin avoimella kysy­myk­sellä. 

Useam­massa vastauk­sessa toistui samoja asioista. Monelle vastaa­jalle tukea, turvaa ja elämä­niloa toivat ystävät, läheiset, perhe, terveys, liikunta ja harras­tukset, omatoi­mi­suus, sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen saatavuus ja saavu­tet­ta­vuus, lähi­pal­velut, koti, luonto, talou­del­linen turva sekä avun saaminen tarvit­taessa.  Lisäksi vastauk­sissa mainit­tiin useamman kerran myös liik­ku­mi­seen ja kulke­mi­seen liittyvät asiat, kuten asioin­ti­kyydit.

Kyselyssä nousi myös useamman kerran esille ikään­ty­neiden neuvo­la­toi­minta. Ajatus ikään­ty­neille suun­na­tusta neuvo­lasta nousi esille sekä hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­misen keinona että asiana, joka toisia tukea, turvaa ja elämä­niloa. Ikäih­misten neuvolaa on toivottu myös Siun sotelle tehdyssä valtuus­toa­loit­teessa.

Hyvin­voin­tia­lu­eella on jo tällä hetkellä toimin­nassa geriat­risen osaa­mis­kes­kuksen Ikäneu­vola-toiminta, joka on suunnattu yli 65-vuotiaille itse­näi­sesti kotona asuville ihmisille. Toiminnan tavoit­teena on ikään­ty­vien hyvin­voinnin, terveyden ja terveel­listen elin­ta­pojen sekä toimin­ta­kyvyn edis­tä­minen, sairauk­sien ja tapa­tur­mien ennal­taeh­käisy ja varhaisen tuen tarjoa­minen.

Ikäneu­volan terveys­ta­paa­miset pitävät sisällään sähköiset terveys- ja hyvin­voin­ti­tar­kas­tukset sekä terveys­ta­paa­misen, joka voidaan toteuttaa sekä lähi‑, puhelin- että etäta­paa­mi­sena, asiakkaan toiveiden mukai­sesti. 

- Ikäih­miset ovat nyt nostaneet esille myös mata­lamman kynnyksen Ikäneu­vola-toimintaa ja tätä olemme valmis­te­le­massa ennal­taeh­käisyn, terveyden ja sosi­aa­lisen hyvin­voinnin tuke­mi­seksi, kertoo palve­lu­joh­taja Hannele Komu Siun soten ikäih­misten palve­luista.

Siun sotessa on käytössä myös Hei ikäih­minen, mitä siulle kuuluu ‑toimin­ta­malli. Toimin­ta­mallin tavoit­teena on kannustaa ikään­ty­neitä ottamaan yhteyttä, mikäli omassa elämän­ti­lan­teessa on huole­nai­heita, yksi­näi­syyttä tai turvat­to­muuden koke­muksia. Lisä­tietoa toimin­ta­mal­lista voit lukea Siun soten verk­ko­si­vuilta: Hei ikäih­minen, mitä siulle kuuluu ‑toimin­ta­malli kannustaa ottamaan yhteyttä matalalla kynnyk­sellä – Ajan­koh­taista – siunsote​.fi

Arvokasta tietoa toimin­ta­suun­ni­telmaa varten

Verk­ko­ky­selyn vastauksia hyödyn­ne­tään hyvin­voin­tia­lu­eella valmis­tel­ta­vassa ikään­ty­neen väestön hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­misen toimin­ta­suun­ni­tel­massa.

- Kiitämme kaikkia vastaajia. Saimme vastauk­sista arvokasta tietoa suun­ni­telman tueksi. Verk­ko­ky­sely oli yksi tapa kuulla asuk­kaiden ajatuksia. Kyselyn lisäksi osal­lis­tamme laajasti eri toimi­joita suun­ni­telman tekoon. Luonnosta käsi­tel­lään muiden muassa osal­li­suus­lau­ta­kun­nassa ja vanhus­neu­vos­tossa. Lopulta suun­ni­telma etenee alue­val­tuuston hyväk­syt­tä­väksi, Komu kertoo.

Toimin­ta­suun­ni­telmaa työs­te­tään kevään ajan. Tavoit­teena on, että suun­ni­telma tulee alue­val­tuuston käsit­te­lyyn touko­kuussa.