Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen palve­lu­verkkoa uudis­te­taan palve­lu­tarve edellä

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella on käynnissä palve­lustra­te­gian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman laati­mistyö. Tarkoi­tuk­sena on laatia suun­ni­telma, joka vastaa asuk­kaiden muut­tu­viin palve­lu­tar­pei­siin ja ohjaa sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen järjes­tä­mistä maakun­nassa pitkälle 2030-luvulle.

Palve­lustra­te­giassa määri­tel­lään tavoit­teet ja reunaehdot, palve­lu­verk­ko­suun­ni­telma puoles­taan konkre­tisoi nämä tavoit­teet. Valmista on määrä olla kesäkuun loppuun mennessä.

– Nyt on käynnissä valmis­te­lu­vaihe ja päätöksiä tehdään kesä­kuussa alue­val­tuus­tossa, kertoo Siun soten muutos­joh­taja Elina Felin.

– Valmis­te­lu­työssä tuotetaan nyt erilaisia skenaa­rioita ja malleja, joissa huomioi­daan muun muassa maakunnan väes­tö­ke­hitys, henki­löstön saatavuus sekä kustan­nus­vai­kut­ta­vuus. Näitä tullaan käsit­te­le­mään ja arvioi­maan kevään aikana laajasti eri toimie­li­missä, henki­löstön kanssa sekä julki­sella lausun­to­kier­rok­sella ennen päätök­sen­tekoa, Felin jatkaa.

Muutokset itse palve­lu­verk­koon eivät toteudu kerta­hei­tolla, vaan palve­lujen kehit­tä­mistä tehdään pidem­mällä aika­vä­lillä. Palve­lustra­te­gian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman aikajänne on 15 vuotta, mille aika­vä­lille konkreet­tiset toimen­pi­teet ajoit­tuvat.

Palve­lustra­te­gian ja palve­lu­verkon uudis­ta­mi­sella vastataan siihen, miten Pohjois-Karja­lassa järjes­te­tään väestön tarpeita vastaavat ja lakiin perus­tuvat sosiaali- ja tervey­den­huollon palvelut hyvin­voin­tia­lu­eella käytössä olevilla resurs­seilla. Sosiaali- ja tervey­den­huoltoa vaivaava työvoi­ma­pula on kansal­linen ongelma, johon ei ole näkyvissä helpo­tusta tule­vai­suu­dessa ikäluok­kien pienen­tyessä.

– Tässä haetaan tasa­painoa kasvavan palve­lu­tar­peen ja käytet­tä­vissä olevien voima­va­rojen välille. Tavoit­teena on saada hyvin­voin­tia­lueen palve­lu­tuo­tanto talou­del­li­sesti ja toimin­nal­li­sesti kestä­välle pohjalle vuoden 2025 loppuun mennessä, kertoo Siun soten hyvin­voin­tia­lue­joh­taja Kirsi Leivonen.

Valmis­telun taustalla on muun muassa laaja asukas- ja henki­lös­tö­ky­se­lyjen aineisto. Kyselyjen perus­teella asiak­kaiden kaikkein selkein odotus on yhtey­den­saannin helpot­tu­minen sekä palve­luihin pääsyn ja saata­vuuden paran­tu­minen. Palve­lustra­te­gian rungoksi onkin nostettu ajat­te­lu­tapa, jossa perin­teisten puhe­lin­pal­ve­lujen ja toimi­pai­koissa asioinnin rinnalla ovat sähköiset palvelut ja omatoi­minen asiointi. Valmis­teilla olevassa, tule­vai­suus­lau­ta­kunnan ja alue­hal­li­tuksen eväs­tyk­siin pohjau­tu­vassa mallissa sosiaali- ja terveys­a­se­mien perus­pal­ve­lu­va­li­koima olisi yhte­näinen, mutta alueen väestön tarpeiden perus­teella muita palveluja voitai­siin tuottaa joko sote-asemalla, liik­ku­vina palve­luina, koti­käyn­teinä tai sähköi­sinä palve­luina.

– Tämä on uusi tapa ajatella, sillä joidenkin palve­lujen tuot­ta­misen tapa voi jatkossa olla erilainen eri puolilla maakuntaa. Sama palvelu voi jossain toteutua sosiaali- ja terveys­a­se­malla, jossain toisaalla koti­käyn­nillä. Yhden­ver­tai­suutta ei mitata seinien määrällä, vaan sillä, että palvelu vastaa väestön tarpeita ja on saata­villa sekä saavu­tet­ta­vissa, Elina Felin taus­toittaa valmis­telun lähtö­kohtia.

Palve­lustra­te­gian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman valmis­telu alkoi käytän­nössä vuoden alussa. Viran­hal­ti­ja­val­mis­telua tehdään kahdessa projek­ti­ryh­mässä, joiden jäsenet edustavat kaikkia Siun soten toimia­lueita ja henki­löstöä. Valmis­telua ohjaa hyvin­voin­tia­lueen tule­vai­suus­lau­ta­kunta. Valmis­telun taustalla on laaja tiedon­keruu sekä henki­löstön ja asuk­kaiden osal­li­suus­kier­rok­silta saatu laaja aineisto.

– Uudis­tu­minen on vält­tä­mät­tö­myys, kun katsoo väes­tö­en­nus­teita, henki­löstön eläköi­ty­mistä ja palve­lu­tar­vetta. Yksi hyvin­voin­tia­lueen arvoista on avara­kat­sei­suus, ja juuri sitähän tässä tarvitaan, jotta saamme maakunnan madon­luvut kään­nettyä uudistus- ja elin­voi­maksi, Kirsi Leivonen pohtii.

Palve­lustra­te­gian ja palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman keskeiset päivä­määrät pähki­nän­kuo­ressa

Valmis­telun taus­ta­ma­te­ri­aali ja tarkempi kuvaus valmis­telun lähtö­koh­dista, proses­sista ja etene­mi­sestä tule­vai­suus­lau­ta­kunnan 13.12.2022 kokous­asia­kir­joissa: http://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/VateJulk/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2022100104–6. Tausta-aineis­tossa on laaja katsaus maakunnan väes­tö­en­nus­tei­siin, sosiaali- ja tervey­den­huollon käytössä olevien kiin­teis­töjen tilaan sekä pohjois­kar­ja­laisten palve­lu­tar­pee­seen.

Aiempi tiedote aiheesta: 16.12.2022 Tule­vai­suus­lau­ta­kunta liik­keelle hyvin­voin­tia­lueen palve­lustra­tegia- ja palve­lu­verk­ko­työssä – ”Kaikkien osal­lis­tu­mi­sella saamme parhaan loppu­tu­loksen”