Moni­pal­ve­luauton kokeilut saivat kiitosta asiak­kailta – myös kehit­tä­mis­koh­teita nousi esille mahdol­lista jatko­käyttöä ajatellen

Siun sote kokeili syksyllä 2022 uuden­laista tapaa tuottaa terveys­pal­ve­luja liikkuvan yksikön avulla. Kokeilua varten vuokrat­tiin auto kahdeksi neljän viikon jaksoksi. Ensim­mäi­sellä jaksolla auton sisätilat muokat­tiin koulu­laisten hammas­hoidon vastaan­ot­to­ti­laksi ja toisella jaksolla auto varus­tel­tiin sairaan­hoi­tajan vastaa­no­toksi.

Kahden erilaisen kokeilun avulla saatiin moni­puo­lista tietoa moni­pal­ve­luauton mahdol­li­suuk­sista ja haas­teista. Moni­pal­ve­luau­tossa asioi kokei­lujen aikana yhteensä reilut 400 asiakasta. Kokei­lujen aikana palau­tetta kerättiin sekä asiak­kailta että työn­te­ki­jöiltä.

Kyse­lyiden perus­teella lähes kaikki moni­pal­ve­luau­tossa asioi­neista halusi asioida jatkos­sakin autossa. Asiakkaat kokivat palvelun vaivat­to­maksi. Auton hyvinä puolina mainit­tiin asioinnin nopeus ja helppous. Koulu­laisten hammas­tar­kas­tuk­sissa erityi­sesti lasten vanhemmat kokivat, että palvelu helpotti asiointia. Vanhemman ei tarvinnut lähteä kuljet­ta­maan lasta kesken työpäivän, vaan lapsi pystyi käymään tarkas­tuk­sessa itse­näi­sesti.

Myös moni­pal­ve­luau­tossa työs­ken­nel­leet sairaan­hoi­tajat antoivat kokei­lusta posi­tii­vista palau­tetta. Sairaan­hoi­tajat kokivat autossa työs­ken­telyn mielek­käänä ja työer­go­nomia autossa koettiin hyvänä. Kokei­lussa mukana olleet sairaan­hoi­tajat haluai­sivat myös jatkossa työs­ken­nellä autossa.

Moni­pal­ve­luau­tossa työs­ken­te­ly­tila on rajal­linen, mikä näkyi erityi­sesti hammas­hoi­dossa, jossa autossa työs­ken­teli kaksi ammat­ti­laista. Suuhy­gie­nistit kokivat tilan ahtaaksi, mikä heikensi työer­go­no­miaa. Työvä­li­neille kaivat­tiin myös lisää lasku­tilaa.

- Kokei­lujen perus­teella auton tila toimi hyvin sairaan­hoi­tajan vastaa­no­tolla, kun autossa työs­ken­teli vain yksi henkilö, kertoo projek­ti­suun­nit­te­lija Jonna Konttinen Tule­vai­suuden sote­keskus ‑hank­keesta.

Kokei­luilla onnis­tut­tiin nostamaan esille myös kehit­tä­mis­kohtia

Yksi kokei­lujen tärkein asia oli selvittää, miten moni­pal­ve­luauto voisi osaltaan tukea ja tehostaa Siun soten palve­lujen saata­vuutta ja saavu­tet­ta­vuutta. Tärkeää on myös huomioida moni­pal­ve­luauton kannat­ta­vuus palve­lujen järjes­tä­mi­sestä.

Kokeilun aikana moni­pal­ve­luauto kulki erilai­sissa kohteissa, pääpaino oli kuitenkin kunta­kes­kusten ulko­puo­lella. Pitkät väli­matkat ja talviset tiet nostivat esille reit­ti­va­lin­tojen suun­nit­telun tärkeyden. Kokeilun aikana moni­pal­ve­luauto siirtyi lähes päivit­täin uuteen paikkaan. Auton liik­keistä tiedot­ta­minen korostui, kun kyse ei ollut vielä tutusta toimin­nasta.

- Palvelun tavoit­ta­vuuden, ajan­va­rauksen ja hoidon jatku­vuuden kannalta olisi tärkeää, että moni­pal­ve­luauto kulkisi sään­nöl­li­sesti samaa reittiä. Näin auton aikataulu tulisi tutuksi asuk­kaille ja ajan­va­rausta voisi suun­ni­tella sään­nöl­liset aika­taulun mukaan. Toki tämä riippuu myös siitä, että mitä palve­luita autossa tarjotaan. Voihan autoa käyttää myös erilai­siin yksit­täi­siin tilai­suuk­siin, kuten vaikka influens­sa­ro­ko­tuk­siin, Konttinen pohtii moni­pal­ve­luauton mahdol­li­suuksia.

Kokei­lujen aikana saatiin myös arvokasta kokemusta hyvin käytännön lähei­sistä asioista. Esimer­kiksi tiestön kunto oli paikoin huonoa ja auraa­ma­tonta. Talvella myös odotus­ti­lojen merkitys korostui.

- Autoon ei mahdu asiak­kaita odot­ta­maan, joten pysäh­dys­paikka pitää miettiä niin, että siinä on vieressä odotus­tila. Oli hyvä, että ensim­mäinen kokei­lumme oli syksyllä ja toinen talvella, jolloin saimme hyvin laajan kuvan toiminnan mahdol­li­suuk­sista ja kehi­tys­tar­peista, Konttinen sanoo.

Moni­pal­ve­luauton jatkoa selvi­te­tään

Siun sote on saanut kokei­lujen kautta arvokasta tietoa moni­pal­ve­luau­tosta liik­ku­vien palve­lujen tuot­ta­mi­sessa. Saatujen kokemusta purkua jatketaan. Samalla tehdään myös laskelmia ja selvi­tyksiä siitä, onko moni­pal­ve­luauton käyttö kannat­tavaa ja tarpeel­li­sesta jatkuvana palveluna.

- Siun sotessa on parhail­laan käynnissä palve­lustra­tegia- ja palve­lu­verk­kotyö. Työssä keskiössä on palve­lu­tuo­tannon tasa­pai­not­ta­minen ja stra­te­giamme mukai­sesti palve­lujen saata­vuuden ja saavu­tet­ta­vuuden paran­ta­minen sekä oikea-aikaisuus. Moni­pal­ve­luauto on yksi palvelu, jonka toimi­vuutta mietimme osana hyvin laajaa koko Siun soten palve­lustra­te­giaa ja palve­lu­verkkoa, kehit­tä­mis­joh­taja Heli Aalto kertoo.

Palve­lustra­te­gia­työtä tehdään yhteis­työssä alue­hal­li­tuksen, alue­val­tuuston, hyvin­voin­tia­lueen lauta­kun­tien ja vaikut­ta­mis­toi­mie­li­mien sekä Siun soten henki­löstön ja eri sidos­ryh­mien kanssa. Valmis­te­lu­työtä tehdään kevään aikana. Päätök­sen­te­koon palve­lustra­tegia ja palve­lu­verk­ko­tu­levat kesä­kuussa 2023.