Lasten ja nuorten ADHD-hoito- ja palve­lu­ketju käyttöön Siun sotessa – hoito­ket­julla tukea asiakkaan ja ammat­ti­laisen arkeen

Siun sote on laatinut lasten ja nuorten ADHD-hoito- ja palve­lu­ketjun, jolla tavoi­tel­laan yhte­näi­sempiä ADHD:n hoito­käy­tän­teitä Pohjois-Karjalaan. Hoito- ja palve­lu­ketju löytyy verk­ko­si­vuil­tamme: ADHD- hoito- ja palve­lu­ketju.

ADHD on aktii­vi­suuden ja tark­kaa­vuuden häiriö, jonka keskeisiä oireita ovat yliak­tii­vi­suus, impul­sii­vi­suus ja haasteet tark­kaa­vuuden sääte­lyssä. Oireet voivat painottua eri tavoin yksilöstä ja hänen elämän­vai­hees­taan riippuen. Hoito- ja palve­lu­ketjun tavoit­teena on kannustaa ongelmien ennal­taeh­käi­syyn ja tuki­toi­mien mahdol­li­simman varhai­seen aloit­ta­mi­seen.

Ketju sisältää omat osiot sekä sosiaali- ja tervey­den­huollon ammat­ti­lai­sille että Pohjois-Karjalan asuk­kaille. Asuk­kaille suun­na­tussa osiossa on luotet­tavaa ja ajan­ta­saista tietoa ADHD:stä sekä sen tutki­muk­sista ja hoidosta. Lisäksi hoito­ketju tarjoaa vinkkejä suju­vam­paan arkeen. Tieto on koottu selkeästi esitet­tyyn ja helposti ymmär­ret­tä­vään muotoon.

– Neurop­sy­kiat­riset oireet voivat parhaim­mil­laan kääntyä vahvuu­deksi, kun arkea pystytään tukemaan oikealla tavalla. Asiak­kaille suunnattu hoito­ketjun osio auttaa ymmär­tä­mään ADHD-oireh­dintaa sekä tarjoaa vinkkejä arkeen, projek­ti­asian­tun­tija Liisa Karvonen kertoo.

ADHD-hoito- ja palve­lu­ketju tukee lasten ja nuorten kanssa toimivia ammat­ti­laisia ADHD:n tunnis­ta­mi­sessa ja tuki­toi­mien järjes­tä­mi­sessä. Hoito- ja palve­lu­ketju selkiyttää paikal­lista työnjakoa sekä vahvistaa tiedon­kulkua hoitoon osal­lis­tu­vien ammat­ti­laisten välillä.

– ADHD-hoito- ja palve­lu­ketjun avulla varmis­te­taan, että koului­käisten ADHD-diag­nos­tiikka eli mittaukset ja tutki­mukset, jotka auttavat diag­noosin teossa voivat tapahtua perus­ter­vey­den­huol­lossa, kuten koulu­ter­vey­den­huol­lossa. Lisäksi ketju ohjeistaa oikea-aikaiseen erikois­sai­raan­hoi­toon lähet­tä­mi­seen, LT, lasten­tau­tien ja neona­to­lo­gian erikois­lää­käri Mari Lukka­rinen kertoo.

– Hoito- ja palve­lu­ketju antaa tukea hoito­lin­jojen valintaan. On hyvä, että tarvit­tava tieto muun muassa tutki­muk­siin, tukiin, kuntou­tuk­seen, etuuksiin ja lääki­tyk­seen liittyen löytyy kootusti yhdestä paikasta, Lukka­rinen jatkaa.

Hoito­ket­ju­työtä on edistetty Siun soten Tule­vai­suuden sosiaali- ja terveys­kes­kus­hank­keessa. ADHD-hoito- ja palve­lu­ketjua on ollut laati­massa moniam­ma­til­linen joukko ammat­ti­laisia. Myös asiakkaat ovat päässeet kommen­toi­maan heille suunnatun osion mate­ri­aa­leja.

– Hoito­ket­ju­työtä on tehty tiiviissä yhteis­työssä eri alojen ammat­ti­laisten kanssa ympäri maakuntaa. Laaja-alaisen tiedon saami­seksi ja toimin­ta­ta­pojen yhte­näis­tä­mi­seksi on järjes­tetty muun muassa työpa­ja­työs­ken­telyä, Karvonen kuvaa.

– Hoito- ja palve­lu­ket­jujen laati­minen vaatii hyvin laaja-alaista tutus­tu­mista aiheeseen, tiedon etsintää ja yhteen­vetoa, tietojen peilausta eri ammat­ti­ryh­mien välillä sekä eri paik­ka­kun­tien käytän­teiden selvit­tä­mistä. Työ on moni­puo­lista ja siinä pääsee etsimään ratkai­suja omassa työssä ilmen­nei­siin haas­tei­siin, Lukka­rinen täydentää.

Siun sotessa on valmis­teilla myös aikuisten ADHD-hoito- ja palve­lu­ketju, joka on tavoit­teena julkaista kevään 2023 aikana.

Alueel­liset hoito- ja palve­lu­ketjut täyden­tävät valta­kun­nal­lisia suosi­tuksia. Ne turvaavat hoidon tarkoi­tuk­sen­mu­kai­suutta, suju­vuutta ja turval­li­suutta. Hoito- ja palve­lu­ketjut perus­tuvat kansal­li­siin Käypä­hoito ‑suosi­tuk­siin ja näyttöön perus­tu­vaan lääke­tie­tee­seen. Kaikki Siun sotessa laaditut hoito- ja palve­lu­ketjut löytyvät Siun soten verk­ko­si­vuilta: www​.siunsote​.fi/​a​l​u​e​e​l​l​i​s​e​t​-​h​o​i​t​o​ketjut.