Kuinka johtaa uudis­tu­mista? – Siun sotessa luotiin työväline uudis­tu­misen johta­misen tueksi

Syksyllä 2021 käyn­nis­ty­neen Hyvin­voinva siun­so­te­lainen – kriit­tinen menes­tys­te­kijä ‑hankkeen tavoit­teena oli luoda uudis­tu­misen johta­misen toimin­ta­pe­ri­aate Siun soteen sekä kehittää henki­lös­tö­joh­ta­mista muutok­sissa eri orga­ni­saa­tio­ta­soilla. Uudis­tu­misen johta­mista vahvis­ta­malla pyritään tukemaan ennalta ehkäi­se­västi Siun soten henki­löstön työkykyä ja työhy­vin­vointia.

– Maailma ympä­ril­lämme muuttuu jatku­vasti ja toimin­ta­ta­pojen uudis­ta­mi­sesta on tullut osa jokaisen työtä. Jatkuvan toimin­ta­ta­pojen uudis­ta­misen rinnalla on ensiar­voisen tärkeää tukea sekä johdon että henki­löstön kykyä uudistua, työhy­vin­voin­ti­asian­tun­tija Outi Kuningas pohtii.

Hankkeen aikana luodun toimin­ta­pe­ri­aat­teen ja enna­koi­vien toimin­ta­mal­lien avulla tuetaan suun­ni­tel­mal­lista johta­mista muutos­ti­lan­teessa. Tavoit­teena on lisätä henki­löstön hyvin­vointia jatkuvan muutoksen keskellä ja pitää henki­löstö työky­kyi­senä tuot­ta­vassa ja mielek­käässä työssä.

Onnis­tunut uudistus tehdään yhdessä

Uudis­tu­misen johta­misen toimin­ta­pe­ri­aate luotiin moniam­ma­til­li­sessa yhteis­työssä. Toimin­ta­pe­ri­aat­teen ensim­mäinen versio rakentui työpa­ja­työs­ken­te­lyjen tuotok­sena, johon osal­listui linja­johtoa sekä esihen­ki­löitä terveys­a­se­ma­pal­ve­luista ja henki­lös­tö­pal­ve­luista.

Työpa­jojen aiheina olivat mielekäs tavoite ja moti­vaatio, osaaminen ja kasvu­na­senne sekä uudis­tu­misen rakenteet. Työpa­joissa pohdit­tiin, miten työn­te­kijät akti­voi­daan mukaan muutok­seen, miten moti­vaa­tiota ja uuden oppimisen intoa voidaan vahvistaa ja miten erilaiset rakenteet huomioi­daan onnis­tu­neessa uudis­tuk­sessa.

– Työpa­joissa nousi esiin muun muassa muutoksen merki­tyk­sel­li­syyden vahvis­ta­minen, onnis­tunut viestintä, henki­löstön osal­lis­ta­minen, osaamisen vahvis­ta­minen sekä kuule­minen ja kuulluksi tuleminen uudis­tu­misen johta­mi­sessa, Kuningas avaa työpa­joissa käytyä keskus­telua.

Toimin­ta­pe­ri­aat­teen ensim­mäistä versiota pilo­toi­tiin viidessä eri Siun soten yksikössä. Työpa­jojen ja pilo­toin­tien pohjalta rakentui uudis­tu­misen johta­misen toimin­ta­pe­ri­aate, jonka keskiössä on henki­löstön osal­li­suus uudis­tu­misen edis­tä­mi­sessä.

– Yhteisen pohdinnan tuloksena syntyneen työvä­li­neen tavoit­teena on, että jatkossa uudis­tukset tehdään yhä enemmän yhdessä, Kuningas kertoo.

Uudis­tu­misen johta­misen toimin­ta­pe­ri­aate on ihmisten johta­misen näkö­kulmia huomioiva, oival­lut­tavia kysy­myksiä sisältävä työväline, jonka tarkoi­tuk­sena on tukea esihen­ki­löiden työtä.

– Toimin­ta­pe­ri­aate sisältää oival­lut­tavia kysy­myksiä sekä tarjoaa uusia ajat­te­lu­mal­leja. Toimin­ta­pe­ri­aat­teen tarkoi­tuk­sena on auttaa miet­ti­mään, kuinka ihmisiä tulisi johtaa uudis­tuksen suun­nit­te­lussa ja toteu­tuk­sessa. Kevään aikana tehdään töitä toimin­ta­pe­ri­aat­teen juur­rut­ta­misen parissa, Kuningas kertoo.

Monia­lainen yhteistyö tukena uuden työvä­li­neen raken­ta­mi­sessa

Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus on toiminut hankkeen tärkeänä yhteis­työ­kump­pa­nina. Jatkuvan oppimisen keskuksen suun­nit­te­lijat Arttu Puhakka ja Pauli Kallio ohjasivat uudis­tu­misen johta­misen työvä­li­neen raken­ta­mista työpa­joissa. Työvä­li­neen käyttöä tukemaan luotiin esihen­ki­löille suunnattu, tutkit­tuun tietoon perustuva verkko-opin­to­ko­ko­nai­suus.

– Oli merkit­tävää, että työpa­ja­työs­ken­telyn ohjaa­minen tuli orga­ni­saa­tion ulko­puo­lelta. Usein ulko­puo­linen toimija pystyy antamaan uusia näkö­kulmia asioiden ajat­te­luun, Puhakka pohtii.

– Työpa­joissa työn­te­kijät osal­lis­tuivat aktii­vi­sesti ja saimme paljon mate­ri­aalia uudis­tu­misen johta­misen työvä­li­neen raken­ta­mi­seen, Puhakka jatkaa.

Monia­lainen yhteistyö johti tavoit­teen saavut­ta­mi­seen ja Siun soteen valmistui uudis­tu­misen johta­misen toimin­ta­pe­ri­aate.

– Yhteis­työn parasta antia oli valmis­tunut uudis­tu­misen johta­misen toimin­ta­pe­ri­aate. Toimin­ta­pe­ri­aate on laadittu Siun soten toimin­taym­pä­ris­töön yhdessä siun­so­te­laisten kanssa, Puhakka kertoo.

– Lisäksi toimin­ta­malli on monis­tet­ta­vissa monen­lai­siin tilan­tei­siin ja toimin­taym­pä­ris­töihin, myös muihin orga­ni­saa­tioihin. Esimer­kiksi hank­keelle rahoi­tusta myöntänyt työelä­ke­va­kuut­taja Keva hyödynsi Siun soten ja Itä-Suomen yliopiston yhteis­työn tuloksia oppi­mi­sym­pä­ris­tös­sään, Kuningas jatkaa.

Siun soten ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyö koettiin onnis­tu­neena ja antoisana.

– Hanke­kump­pa­nuus yliopiston kanssa on ollut todella toimivaa. Näen tärkeänä, että työpa­ja­työs­ken­te­lyjen johdannot ja verk­ko­kurs­sien sisällöt perus­tuvat tutkit­tuun tietoon, Kuningas kiittelee.

– Yliopis­tolla on ilo olla mukana oman alueen kehit­tä­mi­sessä. Monia­lai­sesta yhteis­työstä hyötyvät kaikki, Puhakka kiteyttää.