Influens­sae­pi­demia on yhä käynnissä Pohjois-Karja­lassa

 

Influens­sae­pi­demia on edelleen käynnissä Pohjois-Karja­lassa. Valtao­salla sairas­tu­neista on todettu A‑influenssa, mutta myös muutamia B‑influenssatapauksia on alueel­lamme todettu. Influenssa A‑viruksen osalta epidemian huippu on jo ohitettu.

 

Influens­sa­tar­tun­toja on todettu kaikissa Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen kunnissa ja kaike­ni­käi­sillä henki­löillä. Todetut influens­sa­löy­dökset edustavat vain pientä osaa influens­saan sairas­tu­neista, sillä influens­sa­näyt­teitä otetaan ainoas­taan sairaa­la­hoitoa tarvit­se­vilta poti­lailta tai sosiaali- ja tervey­den­huollon yksi­köissä asuvilta, joilla on korkea kuume ja influens­san­kal­tainen taudin­kuva.

Influens­sa­ro­kot­teen voi vielä ottaa. Rokotetta voi tiedus­tella omalta terveys­a­se­malta tai työter­veys­huol­losta.

 

- Influenssan lisäksi hengi­tys­tiein­fek­tio­vi­ruk­sista RSV-infek­tiota on myös liik­keellä kohta­lai­sesti. Nyt kannat­taakin kiin­nittää huomiota hyvään käsi- ja yski­mis­hy­gie­niaan, jotta vältytään sairas­tu­mi­silta, infek­tio­y­li­lää­käri Jennifer Sieberns muis­tuttaa. 

Koro­na­vi­rus­ti­lanne on rauhoit­tunut

Koro­na­vi­rus­ti­lanne on rauhoit­tunut tammikuun aikana huomat­ta­vasti. Varmis­tet­tujen COVID-19-virusin­fek­tioiden määrä on laskenut tasai­sesti. Myös Siun soten yksiöissä koronaan sairas­tu­neita on vähemmän kuin vuoden­vaih­teessa. Viime vuoden vastaa­vaan aikaan verrat­tuna koronaan sairas­ta­vien määrä on vähen­tynyt selvästi.

Koronaa sairas­tavia on kuitenkin edelleen jonkin verran hoiva­ko­deissa sekä perus- ja erikois­sai­raan­hoidon yksi­köissä, vaikka määrä aikai­sem­paan onkin laskenut. Sairaa­la­kuor­mit­ta­vuus on pysynyt alhaisena. Koro­na­ti­lan­teen rauhoit­tu­mi­sesta kertoo myös Kuhasalon puhdis­tamon jäte­ve­si­seu­ranta, jossa koro­na­vi­ruksen RNA-määrä on myös laskenut alku­vuoden aikana. 

Roko­tukset antavat hyvän suojan vakavaa koro­na­vi­rus­tautia vastaan

Koro­na­ro­ko­tukset antavat hyvä suojan vakavalle taudin­muo­dolle. Lisä­tietoa koro­na­ro­ko­tuk­sista löytyy Siun soten verk­ko­si­vulta osoit­teesta www​.siunsote​.fi/​k​o​r​o​n​a​r​o​k​o​tukset.

Tällä hetkellä 1. ja 2. koro­na­ro­ko­tuksia tarjotaan edelleen kaikille 12 vuotta täyt­tä­neille. Kolmea koro­na­ro­ko­tusan­nosta suosi­tel­laan perus­ter­veille yli 18-vuotiaille sekä sairau­tensa vuoksi riski­ryh­mään kuulu­ville 12–17-vuotiaille. 60–64-vuotiaille suosi­tel­laan neljää koro­na­ro­ko­tean­nosta. Sairas­tettu tauti vastaa yhtä koro­na­ro­ko­tean­nosta ja se huomioi­daan rokot­teiden määrässä.

Lisäksi yli 65-vuotiaille, yli 12-vuotiaille voimak­kaasti immuu­ni­puut­tei­sille ja yli 18-vuotiaille sairau­tensa vuoksi riski­ryh­mään kuulu­ville tarjotaan koro­na­ro­kot­teen tehos­te­ro­ko­tetta.

Perus­ter­veille alle 12-vuotiaille koro­na­ro­ko­tusta ei enää suosi­tella. Siun sote tarjoaa THL:n ohjeis­tuksen mukai­sesti jatkossa koro­na­ro­ko­tuksia 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille lapsille, joilla on vakavan koro­na­vi­rus­taudin riski. Alle 12-vuotiaan roko­tus­tar­peen varmistaa aina lääkäri yksi­löl­lisen harkinnan perus­teella. 

Lievää koro­na­vi­rus­tautia voi hoitaa kotona

Useim­miten koro­na­vi­rusin­fek­tiota voi hoitaa kotona, kuten muitakin hengi­tys­tiein­fek­tioita. Lievää koro­na­vi­rusin­fek­tiota hoidetaan samalla tavoin kuin taval­lista flunssaa.

Kotona sairas­tet­ta­vassa koro­na­vi­rusin­fek­tiossa toimitaan kuten taval­lisen flunssan ja nuha­kuu­meen kanssa: arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähen­ty­neet. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Virusin­fek­tioissa tartut­ta­vuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään. Hyvä käsi- ja yski­mis­hy­gienia tulee muistaa.

Riski­ryh­miin kuuluvien kannattaa olla matalalla kynnyk­sellä yhtey­dessä tervey­den­huol­toon, jossa voidaan tarvit­taessa aloittaa lääke­hoito koro­na­vi­rusoi­reiden hoitoon.

 

 

Lisä­tietoa koro­na­vi­ruk­sesta:

Korona – siunsote​.fi

Koro­na­virus SARS-CoV‑2 ja koro­na­vi­rus­tauti COVID-19 – THL