Vahvuutta vanhem­muu­teen ‑perhe­ryh­mästä vertais­tukea vauva-arkeen – ”Ryhmässä vauvat ovat päähen­ki­löitä”

Siun sotessa käyn­nistyi Vahvuutta vanhem­muu­teen ‑perhe­ryhmä loppu­vuo­desta. Perhe­ryhmä on tarkoi­tettu vanhem­mille ja heidän vasta­syn­ty­neille vauvoil­lensa. Ryhmässä on mukana viisi perhettä, joista jokaiseen on syntynyt vauva kuuden kuukauden sisällä. Vahvuutta vanhem­muu­teen ‑perhe­ryh­mä­toi­minta pohjautuu Manner­heimin Lasten­suo­je­lu­liiton kehit­tä­mään perhe­ryh­mä­mal­liin, johon on koulu­tettu maakunnan alueella ohjaajia.

Perhe­ryh­mä­toi­minta on ennal­taeh­käi­sevää toimintaa, jolla pyritään tarjoa­maan perheille varhaisen vaiheen tukea. Toiminnan tavoit­teena on tukea lapsen ja vanhemman välistä vuoro­vai­ku­tus­suh­detta. Ryhmä­toi­min­nalla pyritään vahvis­ta­maan vanhem­pien menta­li­saa­tio­kykyä, millä tarkoi­te­taan vanhemman kykyä pohtia lapsen tarpeita ja koke­muksia arjen erilai­sissa tilan­teissa.

– Ryhmä­toi­minnan tavoit­teena on tukea vanhempia ymmär­tä­mään yhä paremmin vauvan tarpeita ja käyt­täy­ty­mistä. Ryhmässä vauvat ovat päähen­ki­löitä ja kerrat toteu­tuvat vauvojen ehdoilla, sosi­aa­lioh­jaaja Mariika Ruippo kertoo.

Vahvuutta vanhem­muu­teen ‑ryhmässä käsi­tel­lään vanhem­pien menta­li­saa­tiota kehit­täviä teemoja, jotka pohjau­tuvat vanhemman ja lapsen koke­musten tutki­mi­seen ja ymmär­tä­mi­seen. Ryhmässä on käsitelty muun muassa vauvaan ja toiseen vanhem­paan kohdis­tuvia odotuksia, omaa vanhem­muutta sekä luon­teen­piir­teitä ja tempe­ra­ment­tie­roja.

– Ryhmässä on luot­ta­muk­sel­linen ilmapiiri, jossa uskaltaa tuoda oman näke­myk­sensä esiin. Jokaista kuun­nel­laan ja kannus­te­taan kertomaan omia ajatuk­siaan, Ruippo kertoo.

– On tärkeää pysähtyä näiden teemojen äärelle ja antaa aikaa vastausten pohti­mi­seen. Jokaisen ryhmä­läisen ajatukset ovat ainut­laa­tuisia eikä näissä teemoissa ole oikeita tai vääriä vastauksia, Joensuun kaupungin varhais­kas­va­tuksen perheoh­jaaja Leena Lappa­lainen pohtii.

Perhe­ryh­mässä pääsee tutus­tu­maan samassa elämän­ti­lan­teessa oleviin vanhem­piin ja keskus­te­le­maan vauvaan, vanhem­muu­teen ja perhe-elämään liit­ty­vistä aiheista. Ryhmä kokoontuu yhteensä kahdeksan kertaa ja pääsään­töi­sesti kahden viikon välein.

– Ryhmä voisi kokoontua useam­minkin! Olen tykännyt Vahvuutta vanhem­muu­teen ryhmä­toi­min­nasta. Tällainen ohjattu toiminta ja keskus­telut toisten vanhem­pien kanssa ovat antoisia, ryhmässä mukana oleva Laura Piironen kertoo.

Vanhem­pien koke­mukset perhe­ryh­mä­toi­min­nasta ovat olleet myön­teisiä. Ryhmässä heränneet ajatukset kannus­tavat pohtimaan omaa toimintaa vanhem­pana ja tarkas­te­le­maan tilan­teita lapsen näkö­kul­masta. Perheet ovat kokeneet saaneensa tukea vanhem­muu­teen ryhmästä. Muiden samassa elämän­ti­lan­teessa olevien vanhem­pien kanssa keskus­telu on koettu erityisen merki­tyk­sel­li­senä.

– Ryhmästä saa vertais­tukea vauvaarjen keskelle. Voin suosi­tella ryhmä­toi­mintaa myös muille pienten vauvojen vanhem­mille, ryhmässä mukana oleva Eveliina Säyne­virta kannustaa.

Uusi Vahvuutta vanhem­muu­teen ‑perhe­ryhmä käyn­nistyy Joen­suussa alku­vuo­desta 2023. Vanhemmat voivat tiedus­tella omasta neuvo­las­taan lisä­tie­toja käyn­nis­ty­vistä ryhmistä.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuva­teksti: Perhe­ryh­mässä vauvat ovat päähen­ki­löitä ja ryhmän tapaa­miset toteu­tuvat vauvojen ehdoilla. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo

Yhteis­työtä yli orga­ni­saa­tio­ra­jojen

Siun soten alueella on kokeiltu toteuttaa perhe­ryh­mä­toi­mintaa niin, että ryhmän toinen ohjaaja on sosiaali- ja tervey­den­huollon ammat­ti­lainen ja toinen varhais­kas­va­tuksen työn­te­kijä. Työpa­riksi sopisi hyvin myös kolmannen sektorin tai seura­kunnan työn­te­kijä. Koke­mukset orga­ni­saa­tio­rajat ylit­tä­västä yhteis­työstä ovat olleet myön­teisiä.

– Olemme kokeneet orga­ni­saa­tio­rajat ylittävän yhteis­työn palkit­se­vana. Kun tehdään tiivistä yhteis­työtä eri toimi­joiden välillä, pystytään suju­voit­ta­maan lapsien ja perheiden tuen saamista, Lappa­lainen kiittelee.  

Perhe­ryh­mä­toi­minta on esimerkki perhe­kes­kus­työstä, jossa lasten, nuorten ja perheiden parissa työs­ken­te­le­vien toimi­joiden yhteisenä päämää­ränä on tukea arkea niin, että perheet saisivat tarvit­se­mansa avun ja tuen varhai­sessa vaiheessa, ennal­taeh­käi­se­västi ja koor­di­noi­dusti.

Pohjois-Karja­lassa perhe­kes­kus­työllä tarkoi­te­taan kaikkea perheille suun­nat­tuja palveluja Siun sotessa, kunnissa sekä kolman­nella ja yksi­tyi­sellä sekto­rilla. Näitä palveluja ovat muun muassa lapsi­per­heiden sosiaali- ja terveys­pal­velut, järjes­töjen toiminta sekä varhais­kas­va­tus­pal­velut.