Työky­ky­oh­jel­massa suju­voi­tet­tiin osatyö­ky­kyisen asiakkaan palve­lu­polkua

Siun soten työky­ky­oh­jel­massa on tehty kahden vuoden ajan töitä asiakkaan selkeäm­pien palve­lu­pol­kujen eteen. Vuoden 2021 alussa käyn­nis­ty­neen hankkeen tavoit­teena oli, että asiakkaan työkykyyn liittyvät asiat tunnis­tet­tai­siin varhai­sem­massa vaiheessa, työkyvyn tuen palvelut olisivat saata­villa sosiaali- ja terveys­a­se­milta sekä asiakas pääsisi sujuvasti hänelle sopi­vim­paan palveluun.

Tavoit­teen toteu­tu­mi­seksi kehit­tä­mis­työn keskiössä oli ammat­ti­laisten osaamisen vahvis­ta­minen työkyvyn haas­teiden tunnis­ta­mi­sessa sekä osatyö­ky­kyisten asiak­kaiden kanssa työs­ken­te­le­vien toimi­joiden välisen yhteis­työn tiivis­tä­minen.

Työkyvyn tuki tule­vai­suuden sosiaali- ja terveys­kes­kuk­sissa

Siun soten työky­ky­oh­jelman tavoit­teena oli vahvistaa työkyvyn tuen palvelut osaksi tule­vai­suuden sosiaali- ja terveys­kes­kusten eli sote-keskusten palve­lu­ko­ko­nai­suutta. Kun työkyvyn tuen tarpeet tunnis­te­taan varhai­sessa vaiheessa, voidaan asiak­kaalle tarjota oikea-aikai­sesti hänen tarvit­se­maansa tukea ja ehkäistä työt­tö­myyden pitkit­ty­mistä.

– Usein terveys­a­sema on ensim­mäinen paikka, minne asiakas ottaa yhteyttä. Olisi tärkeää, että heti ensi­kon­tak­tissa voitai­siin huomioida myös asiakkaan työkyky, projek­ti­pääl­likkö Ulla Tiainen pohtii.

Työky­ky­hank­keessa pilo­toi­tiin työky­ky­koor­di­naat­to­ri­toi­mintaa kahdek­sal­la­toista terveys­a­se­malla. Työky­ky­koor­di­naat­torin tehtävänä on toimia asiakkaan koor­di­noi­vana henkilönä monista toimi­joista muodos­tu­vassa verkos­tossa ja ohjata asiakasta palve­lu­polun eri vaiheissa. Työky­ky­koor­di­naat­torin palveluja kohden­ne­taan pääsään­töi­sesti työelämän ulko­puo­lella oleville osatyö­ky­kyi­sille, joilla on työkyvyn haastetta tai työkyvyn tuen tarvetta.

– Palaut­teiden mukaan työky­ky­koor­di­naat­to­reiden arvo terveys­a­se­malla on merkit­tävä, sillä asian­tun­temus työky­ky­pro­ses­siin liittyen terveys­a­se­milla oli aiemmin koettu puut­teel­li­seksi. Lisäksi toiminnan arvioi­tiin lyhen­tävän työky­ky­asiak­kaan lääkä­riaikaa puolella, kun työky­ky­koor­di­naat­tori voi koostaa asiak­kaasta tarvit­tavat esitiedot lääkä­rille, Tiainen kertoo.

Työky­ky­koor­di­naat­to­ri­toi­mintaa koor­di­noi­tiin Siun soten työky­ky­oh­jel­masta ja Joensuun kaupungin työl­li­syys­pal­ve­luiden hallin­noi­masta Topakka-hank­keesta, jossa myös Siun sote on osal­li­sena. Hankkeen päät­tyessä työky­ky­koor­di­naat­to­ri­toi­minta jatkuu Topakka-hankkeen kautta Niini­vaaran, Ranta­kylän, Siilaisen, Enon, Pyhäselän, Liperin, Outo­kummun, Tohma­järven ja Kiteen terveys­a­se­milla vuoden 2023 ajan sekä toiminnan kehit­tä­mistä ja juur­rut­ta­mista jatketaan yhteis­työssä kuntien kanssa.

Työkyvyn tuen tiimi asiakkaan tukena

Siun soten työky­ky­oh­jelman tavoit­teena oli selkiyttää ja yhte­näistää palve­lu­pol­kuja koko Pohjois-Karjalan alueella yhteis­työssä alueen muiden toimi­joiden kanssa. Palve­lu­pol­kujen suju­voit­ta­mi­seksi kehi­tet­tiin työkyvyn tuen tiimien toimintaa, joita Pohjois-Karjalan alueella toimii tällä hetkellä yhteensä 17.

Monia­lainen työkyvyn tuen tiimi arvioi asiakkaan työkyvyn tuen palve­lu­tar­peet ja järjestää asiak­kaalle hänen tarvit­se­mansa palvelut. Työkyvyn tuen tiimissä on mukana Kelan, TE-toimiston, työi­käisten sosi­aa­li­pal­ve­lujen sekä tervey­den­huollon edustajat. Mukana voi olla myös asiakkaan verkos­tosta muita työn­te­ki­jöitä.

– Kun asiakkaan ympärillä olevat toimijat istuvat saman pöydän ääreen ja tekevät yhteis­työtä keskenään, asiakkaan palve­lu­po­lusta tulee huomat­ta­vasti selkeämpi. Yhteistyö säästää sekä asiakkaan että ammat­ti­laisen aikaa, Tiainen kertoo.

– Palvelu voi sopia työi­käi­selle asiak­kaalle, jos asiak­kaalla on tarve monia­lai­selle tuelle, taustalla on useita työt­tö­myys­jak­soja, ei ole selkeää tietoa, miksi asiakas ei ole työl­lis­tynyt tai asiakkaan koko­nais­ti­lanne on jumiu­tunut eikä yksit­täi­sistä palve­luista ole löytynyt ratkaisua tilanteen edis­tä­mi­seksi. Tiimiin voi ohjata asiak­kaita matalalla kynnyk­sellä, sillä palveluun pääsy ei edellytä tiettyä työt­tö­myy­saikaa, Tiainen jatkaa.

Työky­ky­oh­jelman aikana tiimien toimintaa kehi­tet­tiin yhteis­työssä tervey­den­huollon, sosi­aa­li­pal­ve­luiden, Kelan, TE-palve­luiden ja kuntien työl­li­syys­pal­ve­luiden kanssa. Työkyvyn tuen tiimit jatkavat toimin­taansa työky­ky­oh­jelman jälkeen ja koor­di­noin­nista vastaa Siun soten työ- ja toimin­ta­kyvyn osaa­mis­keskus.

Osaamista vahvis­ta­malla ja yhteistä ymmär­rystä luomalla yhden­mu­kai­sempaa palvelua

Ammat­ti­laisten osaamisen vahvis­ta­minen oli keskei­sessä roolissa kehit­tä­mis­työssä. Tavoit­teena oli, että ammat­ti­lai­silla on osaamista tunnistaa työkyvyn haas­tei­siin liittyviä tekijöitä sekä edistää asiakkaan työhön paluuta ja kestävään työl­lis­ty­mis­rat­kai­suun pääse­mistä. Koulu­tusten, työpa­jojen ja webi­naa­rien avulla saatiin vahvis­tettua eri tahojen yhteistä näkemystä ja yhden­mu­kais­tettua asiak­kaiden saamaa palvelua.

Yksi esimerkki osaamisen ja yhteisen ymmär­ryksen vahvis­ta­mi­sesta oli työhön­val­men­nuksen työpa­ja­sarja. Siun soten työky­ky­oh­jelma kutsui Pohjois-Karjalan alueen työhön­val­men­nus­pal­ve­luita toteut­tavia tahoja mukaan työpa­ja­sar­jaan, jonka tavoit­teena oli kartoittaa, koota ja kuvata eri toimi­joiden työhön­val­men­nus­pal­ve­lujen sisältöä. Toiminnan tarkoi­tuk­sena oli jakaa tietoa eri työhön­val­men­nus­pal­ve­luista, verkos­toitua ja selkeyttää asiak­kaiden ohjau­tu­mista asiakkaan kannalta oikeaan työhön­val­men­nus­pal­ve­luun.

– Hankkeen tavoit­teiden toteu­tu­misen mahdol­lis­tivat Pohjois-Karjalan alueen toimijat osal­lis­tu­malla aktii­vi­sesti yhdessä tehtävään kehit­tä­mis­työhön. Erilaisten työpa­jojen ja keskus­te­lujen myötä yhteistyö toimi­joiden välillä on lisään­tynyt ja sen myötä asiakkaan palve­lu­polku suju­voi­tunut, Tiainen kiittelee.

– Toimi­joiden kanssa tehdyn yhteis­työn lisäksi asiak­kaita osal­lis­tet­tiin mukaan kehit­tä­mis­työhön läpi hankeajan. Asiakkaat ovat olleet mukana muun muassa asia­kas­raa­tien, palaut­teen sekä koke­mus­asian­tun­ti­juuden muodossa, Tiainen muis­tuttaa.

Siun soten työky­ky­oh­jelma päättyi 31.12.2022 ja hanke täytti hanke­suun­ni­tel­massa asetetut tavoit­teet. Työky­ky­oh­jelma oli osa halli­tuksen työl­li­syys­toi­mien koko­nai­suutta ja hanketta rahoitti sosiaali- ja terveys­mi­nis­teriö. Opera­tii­vi­sesta toimeen­pa­nosta vastasi Terveyden ja hyvin­voinnin laitos (THL).