RAI-väli­neiden käyt­töön­otto laajenee vammais­pal­ve­luissa

Siun soten vammais­pal­ve­luissa laajen­ne­taan toimin­ta­kyvyn ja palve­lu­tar­peen arvioin­ti­jär­jes­telmän eli RAI-järjes­telmän käyttöä. Vammais­pal­ve­lujen sosi­aa­li­työssä ja sosi­aa­lioh­jauk­sessa on otettu käyttöön RAI CHA ‑väline palve­lu­tar­peen arvioinnin ja asia­kas­oh­jauksen tueksi.

RAI-järjes­telmä on stan­dar­doitu tiedon­ke­ruun ja havain­noinnin väli­neistö, joka on tarkoi­tettu esimer­kiksi vammais­pal­velun asiakkaan palve­lu­tar­peen arvioin­tiin sekä hoito‑, kuntoutus- ja palve­lusuun­ni­telman laati­mi­seen. Järjes­telmä perustuu kansain­vä­li­seen interRAI-järjes­tel­mään, jonka käyt­tö­oi­keuksia Suomessa hallinnoi Terveyden ja hyvin­voinnin laitos (THL).

– RAI-arvioin­nista saatavaa tietoa käytetään asia­kas­ta­solla asiakkaan toimin­ta­kyvyn parempaan kartoit­ta­mi­seen, seuran­taan, palve­lu­tar­peen arvioin­tiin ja palve­lujen oikeaan kohden­ta­mi­seen. Vammais­pal­ve­luissa RAI-arvioin­nista saatua tietoa hyödyn­ne­tään toiminnan suun­nit­te­luun, laadun­hal­lin­taan sekä resurs­sien sijoit­ta­mi­seen, vammais­pal­ve­lujen palve­lu­pääl­likkö Kristiina Räsänen kertoo.

Vammais­pal­ve­lujen sosi­aa­li­työssä RAI-arvioin­teja tehdään tarpee­seen perustuen. Arvioin­teja tehdään aluksi uusille asiak­kaille, kun heidän palve­lun­tar­vet­taan arvioi­daan ensim­mäistä kertaa. RAI-arvioin­tiin osal­listuu arvioinnin tekijä sekä asiakas voinnin ja mahdol­li­suuk­sien mukaan. Arvioin­tiin voi osal­listua myös asiakkaan omaisia tai muita läheisiä henki­löitä. Asiakas voi kuitenkin päättää, haluaako hän muita mukaan arvioin­tiin tai halu­tes­saan kiel­täytyä arvioin­nista.

RAI-järjes­telmä on kattava ja yhden­mu­kainen arvioin­ti­jär­jes­telmä, jolla varmis­te­taan, että asiak­kaalta kysytään palve­lu­tar­vetta arvioi­taessa samat asiat, samalla tavalla. Arviointi koostuu kysy­mys­pat­te­ris­tosta, jonka vastausten pohjalta ammat­ti­laisen käyttöön tulee erilaisia toimin­ta­kykyä kuvaavia mitta­reita päätök­sen­teon tueksi. Myös muiden toimi­joiden, kuten yksi­tyisten palve­lun­tuot­ta­jien, tekemiä RAI-arvioin­teja on mahdol­lista hyödyntää päätök­sen­teon ja päivit­täisen työn tukena.

– Pääasia on, ettei tehdä pääl­lek­käistä työtä, vaan hyödyn­ne­tään mahdol­lisia olemassa olevia arvioin­teja. RAI-arviointi antaa asiak­kaasta hyödyl­listä tietoa. Matka on kuitenkin vielä pitkä, että osaamme hyödyntää arvioin­teja parhaalla mahdol­li­sella tavalla, palve­lusuun­nit­te­lija Sami Tolonen pohtii.

Siun soten kehi­tys­vam­maisten asumis­pal­ve­luissa on aiemmin otettu porras­te­tusti käyttöön RAI ID ‑arvioin­ti­jär­jes­telmä. Asumis­pal­ve­luissa RAI-tiedon pohjalta raken­ne­taan palve­lua­lue­ta­soisia laatu­ta­voit­teita sekä välineet niiden seuran­taan. Tavoit­teena on, että RAI-tieto­poh­jaisia laatu­ta­voi­tetta viedään yksi­köiden omaval­von­ta­suun­ni­tel­miin ja hyödyn­ne­tään yksi­köiden toiminnan kehit­tä­mi­sessä.

Siun soten ikäih­misten palve­luissa on myös menossa RAI-järjes­telmän laaja käyt­töön­otto. Laki velvoittaa hyvin­voin­tia­lueita ja palve­lun­tuot­tajia ottamaan RAI-järjes­telmän käyttöön ikäih­misten palve­luissa huhti­kuuhun 2023 mennessä. Vammais­pal­ve­luissa RAI-järjes­telmän käyttö ei perustu laki­sää­tei­seen velvoit­tee­seen.