Etäpal­velut moni­puo­lis­tavat päivä­toi­minnan sisältöjä vammais­pal­ve­luissa

Siun soten vammais­pal­ve­lujen päivä­toi­min­nassa on kehitetty etätoi­mintaa reilun kahden vuoden ajan. Etätoi­minta käyn­nis­tet­tiin koro­na­pan­de­mian myötä, kun toimin­ta­kes­kukset joudut­tiin hetkel­li­sesti sulkemaan. Etätoi­min­nalla pyrittiin tuomaan päivä­ai­kanen toiminta asiakkaan luo kotiym­pä­ris­töön. Päivä­ai­kaisen toiminnan etäpal­velut nousivat suureen suosioon asiak­kaiden keskuu­dessa ja toiminta juur­ru­tet­tiin osaksi päivä­toi­minnan palveluja.

– Koro­na­pan­demia haastoi meidät ajat­te­le­maan uudella tavalla. Otimme valtavan digi­loikan toimintaa käyn­nis­täessä. Se kannatti, sillä toimin­nasta tuli todella suosittua, työ- ja päivä­toi­minnan ohjaaja Saara Tuomi kertoo.

Päivä­ai­kaisen toiminnan etäpal­velut ovat ryhmä­muo­toista toimintaa digi­lait­teen väli­tyk­sellä. Etäpal­ve­luihin kuuluu avoin ja suljettu toiminta. Avoin etäpäi­vä­toi­minta on nimensä mukai­sesti kaikille avointa ja ohjelmaa järjes­te­tään koko toimin­ta­kauden ajan viikoit­tain. Avoimen toiminnan rinnalla järjes­te­tään suljet­tuja ryhmiä ja kursseja, jotka kokoon­tuvat tietyn teeman parissa. Suljet­tuihin etäpal­ve­luihin kuuluu myös etätyö­hön­val­men­nusta työhön liit­ty­vien kurssien ja vertais­tu­ki­ryh­mä­toi­minnan muodossa.

– Päivä­ai­kaisen toiminnan etäpal­velut sisäl­tävät saman­laisia asioita, mitä päivä­toi­min­nassa tehdään. Toiminta voi olla esimer­kiksi liikuntaa, musiikkia, askar­telua tai uutisten lukua. Uutis­ten­lu­ku­tuo­kiot ovat olleet erityisen tärkeitä nyt, kun on paljon huolta herät­täviä uutisia, työ- ja päivä­toi­minnan ohjaaja Leena Koljonen-Sorsa kertoo.

– Olemme kehit­tä­neet toimintaa jatku­vasti. Ensin juur­ru­timme kaikille avoimen etätoi­minnan pysyväksi toimin­naksi. Tämän jälkeen lähdimme kehit­tä­mään kurssi- ja ryhmä­muo­toista toimintaa. Huoma­simme, että asiak­kaita kiinnosti tietyt teemat, kuten digi­taidot, ensiapu tai seksu­aa­li­suus. Lähdimme raken­ta­maan kursseja näiden teemojen ympärille, Koljonen-Sorsa jatkaa.

Etäpäi­vä­toi­minnan tarjonta ja sisältö suun­ni­tel­laan yhdessä asiak­kaiden kanssa. Asiak­kaiden toiveita kartoi­te­taan sään­nöl­li­sesti muun muassa kyse­lyillä. Lisäksi sisältöä ohjaavat asiak­kailta saadut palaut­teet, joita kysytään jokaisen etäryhmän ja ‑kurssin päät­tyessä.

Etätoi­minta tavoittaa jo koko Siun soten alueen työ- ja päivä­toi­min­tayk­siköt ja toimin­taan osal­listuu satoja asiak­kaita viikossa. Seuraa­vaksi toimintaa laajen­ne­taan vammais­pal­ve­lujen asumi­syk­si­köihin.

– Asiakkaat ovat olleet tyyty­väisiä etätoi­min­taan ja tykänneet erityi­sesti siitä, että pääsevät etäyh­teyk­sien myötä tapaamaan tutta­viaan myös muista toimin­ta­kes­kuk­sista, Koljonen-Sorsa kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuva­teksti: Päivä­ai­kaisen toiminnan etäpal­velut ovat saavut­ta­neet suuren suosion asiak­kaiden keskuu­dessa. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo.

Yhdessä sovitut käytän­teet selkeyt­tävät toimintaa – ”Meillä ei kokous­teta pöydän alla”

Päivä­ai­kaisen toiminnan etäpal­velut tukevat asiakasta itse­näi­sessä elämässä ja vuoro­vai­ku­tuk­sessa. Kokoon­tuvat ryhmät ovat pääsään­töi­sesti pien­ryhmiä, joissa jokainen asiakas tulee huomioi­duksi.

– Harjoit­te­lemme etäryh­missä erilaisia vuoro­vai­ku­tus­tai­toja, esimer­kiksi oman vuoron odot­ta­mista ja puheen­vuoron pyytä­mistä, Tuomi kertoo.

Etätoi­min­nassa tulee sopia yhdessä toimin­ta­ta­voista, jotta palvelu toimisi parhaalla mahdol­li­sella tavalla. Päivä­ai­kaisen toiminnan etäpal­ve­luissa on muun muassa sovittu, että kamerat ja mikro­fonit pidetään auki.

– Olemme sopineet käytän­teistä yhdessä ja ne toimivat lois­ta­vasti. Nauramme usein asiak­kaiden kanssa, että meillä ei kokous­teta pöydän alla. Tarkoi­tamme tällä sitä, että kaikki käyttävät kameraa ja pitävät mikkiä auki. Meille on tärkeää, että näemme ja kuulemme toinen toisemme, Koljonen-Sorsa kertoo.

Asiakkaat osal­lis­tuvat etätoi­min­taan pääosin omilta lait­teil­taan ja omista kodeis­taan. Etätoi­minta mahdol­listaa osal­lis­tu­misen ympäri maakuntaa ja palvelee myös asiak­kaita, jotka eivät fyysi­sistä tai psyyk­ki­sistä syistä kykene tulemaan toimin­ta­kes­kuk­siin.

– On ihanaa, että olemme etätoi­min­nalla tavoit­ta­neet nämä ihmiset. Saavu­tet­ta­vuus on huomat­ta­vasti parempi, kun voimme mahdol­listaa osal­lis­tu­misen omasta kodista, Koljonen-Sorsa iloitsee.

Etätoi­minnan suurena hyötynä on toiminnan moni­puo­li­suus.

– Asiakas voi mielen­kiinnon kohtei­densa mukaan valita, millai­seen toimin­taan osal­listuu ja toivoa itseä kiin­nos­tavia kurs­si­si­säl­töjä. Asiak­kaiden toiveista olemme järjes­tä­neet muun muassa koti­sii­vous­kurssin, jossa harjoi­tel­laan kodin siivoa­mista kotoa löyty­villä väli­neillä, Koljonen-Sorsa kertoo.

– Panos­tamme toiminnan laatuun. Tavoit­tee­namme on, että saisimme tarjottua asiak­kaille yhä enemmän heidän toivei­densa mukaan laadit­tuja kursseja, Tuomi täydentää.

Oman intohimon myötä vertai­soh­jaa­jaksi

Kurssien ohjauk­seen osal­lis­tuvat työ- ja päivä­toi­minnan ohjaajien lisäksi asiakkaat itse. Yksi vertai­soh­jaa­ijsta on Anniina Hirvonen, joka ohjaa viikoit­tain etäpäi­vä­toi­min­nassa reggaen alalajina tunnettua dancehall-tanssia.

– Olen harras­tanut tanssia vuosia ja minulla on paljon kokemusta tans­si­jana. Olen oppinut vuosien varrella paljon ja nyt pääsen jakamaan oppimaani myös muille, Hirvonen kertoo.

Vertai­soh­jaaja suun­nit­telee ja rakentaa etätuo­kion sisällön sekä vastaa tunnin ohjaa­mi­sesta. Työ- ja päivä­toi­minnan ohjaaja on tarvit­taessa vertai­soh­jaajan tukena.

– Ohjaa­minen on minulle mieluista tekemistä. Otan tunnit rennosti eikä ohjaa­minen jännitä. Olen myös oppinut ottamaan vastaan palau­tetta tunneis­tani, sillä haluan myös itse kehittyä ohjaajana, Hirvonen kertoo.

– Tunnille osal­lis­tu­jilla voi olla esimer­kiksi esteitä omassa elämässä. Silloin täytyy soveltaa ja keksiä helpo­tet­tuja versioita tans­si­liik­keistä. Esimer­kiksi tuoli­tanssi on koettu toimi­vaksi, Hirvonen pohtii.

Kuka tahansa voi halu­tes­saan toimia vertai­soh­jaa­jana. Tuntien sisällöt raken­tuvat vertai­soh­jaajan taitojen ja kiin­nos­tuksen kohteiden mukai­sesti.

– Vertai­soh­jaa­jana toimi­minen lähtee liik­keelle into­hi­mosta. Rakastan tans­si­mista ja sen ohjaa­minen on vienyt sydämeni, Hirvonen kertoo hymyillen.

– Kannus­tamme asiak­kai­tamme ohjaamaan etätoi­mintaa. Koke­mukset vertai­soh­jauk­sesta ovat olleet erittäin myön­teisiä, Tuomi tiivistää.

Kuva­teksti: Vertai­soh­jaaja Anniina Hirvonen ohjaa­massa dancehall-tanssia. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo.