Asiakkaan ääni kuuluu ikäih­misten palve­luissa – asia­kas­ko­ke­musta mitataan toimia­lu­eella katta­vasti

Asia­kas­ko­ke­muksen mittaa­mista on kehitetty ja laajen­nettu Siun soten ikäih­misten palve­luissa aktii­vi­sesti. Syksyllä 2021 käyn­nis­tet­tiin kokeilu, jonka tavoit­teena oli saada tietoa asiakkaan koke­muk­sesta koti­hoidon sekä asumisen palve­luista reaa­liai­kai­sesti läpi vuoden. Aiemmin palau­tetta kerättiin kerran vuodessa.  

Kokeilun alussa Ilomantsin koti­hoidon yksikkö ryhtyi kysymään hyvin aktii­vi­sesti palau­tetta asiak­kail­taan. Palaut­teen kerää­minen toteu­tet­tiin niin, että asiakas tai asukas vastasi palau­te­ky­se­lyyn itse tai henki­löstön avus­ta­mana. Palaut­teen kerää­minen asiak­kailta koettiin tarpeel­li­seksi. Kokeilun aikana henki­löstö osal­listui jatku­vasti kyselyn kehit­tä­mi­seen ja muutoksia tehtiin henki­löstön ideoiden pohjalta. Palau­te­jär­jes­telmä sai kiitosta help­po­käyt­töi­syy­des­tään. Kyselyn täyt­tä­minen vei asiakkaan kanssa vain muutaman minuutin ja sään­nöl­linen käyttö oli helppoa.

Kokei­lusta laajem­paan käyttöön

Vuoden 2022 aikana kokei­lusta on siirretty vaiheit­tain kohti laajempaa käyttöä. Muutamien yksi­köiden sijaan kaikilla Siun soten koti­hoidon, asumis­pal­velun tai ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen asumisen sekä terveys­kes­kus­sai­raalan yksi­köillä on nyt mahdol­li­suus mitata asiak­kaiden kokemusta reaa­liai­kai­sesti läpi vuoden.

Viime vuoden aikana Siun soten ikäih­misten palvelut saivat palau­te­ky­se­lyyn yli 5000 vastausta. Vastauk­sista käy ilmi, että niin asumis­pal­ve­luissa kuin koti­hoi­dos­sakin kohtaa­minen henki­löstön kanssa koetaan ensi­luok­kai­seksi.

- Omasta näkö­vink­ke­listä tulokset näyttävät hyvälle, mikä tuo onnis­tu­misen iloa ja olen erittäin ylpeä omasta henki­löstön työstä, Kiteen hoiva­kodin palve­lue­si­mies Henna Hämä­läinen kertoo.

Kiteen hoiva­kodin henki­löstö on kokenut, että palau­te­ky­selyä on helppo käydä läpi asukkaan kanssa, vaikka ajoittain esimer­kiksi muis­ti­sai­raus voi hanka­loittaa palaut­teen antamista. Hyvä palaute tuo onnis­tu­misen iloa sekä hyvän mielen. Kyselyn toteut­ta­mi­sessa on toinenkin puoli: se on osaltaan myös yksi tapa pysähtyä ja jutus­tella asiakkaan kanssa. Asuk­kaille iloa arkeen tuo myös kyselyn hymy­naa­mojen värit.

Koti­hoidon palvelut koetaan Pohjois-Karja­lassa Suomen keskiar­voista tasoa parem­miksi

Vuosi 2022 oli edis­tyk­sel­linen myös kansal­li­sesti, sillä Terveyden ja hyvin­voinnin laitos (THL) teki ensim­mäisen kansal­lisen vanhus­pal­ve­lujen asia­kas­tyy­ty­väi­syys­tut­ki­muksen. Kyselyyn vastasi koko maasta 42 000 asiakasta. Asiakas sai kyselyn omasta palve­lu­yk­si­kös­tään. Asiak­kaalla oli mahdol­li­suus vastata kyselyyn itse tai läheisen tai hoitajan avus­ta­mana. Kansal­li­sesti tulokset olivat pääosin myön­teisiä, mutta kehi­tet­tä­vääkin riittää. 

Kansal­li­seen kyselyyn saatiin vastauksia Pohjois-Karjalan alueelta yli 1200. Kyselyssä oli mukana sekä Siun soten että yksi­tyisen palve­lu­tuot­tajan palve­luita. Vastausten perus­teella koti­hoidon palvelut koetaan Pohjois-Karja­lassa koko Suomen keskiar­voista tasoa parempina.

Ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen palve­lua­su­misen palve­luiden saama tulos jää puoles­taan hieman koko maan keskiarvoa heikom­maksi. Vertai­luar­vona käytet­tiin NPS-lukua (netto­suo­sit­te­luin­deksi, Net Promoter Score) sekä vastauk­sista laskettua keskiarvoa.

Kansal­lisen kyselyn tulok­sissa koti­hoidon asiakkaat Siun soten alueella tuovat esiin erityi­sesti hoitajien ystä­väl­li­syyden. Vastaajat kokevat, että he luottavat hoita­jiinsa. Ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen palve­lua­su­misen vastaa­jien kokemus turval­li­suu­desta sekä ammat­ti­laisten ystä­väl­li­syy­destä on hyvä. Kyselyn tulok­sissa tulee esiin toive ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen asumisen yksi­löl­lisen virkis­tys­toi­minnan kehit­tä­mi­sestä.

Tarkemmin kyselyn tuloksiin voi tutustua THL:n julkai­sussa: Parhaimmat asia­kas­ar­viot saaneet vanhus­pal­ve­lujen yksiköt vuonna 2022

Asia­kas­ko­ke­mus­tie­dosta hyötyvät myös asiakkaat

Loppu­vuo­desta 2022 palau­tetta kysyttiin ikäih­misten palve­luissa myös palve­luse­te­lia­siak­kaita. Palve­lun­tuot­tajat jakoivat palve­lun­käyt­tä­jille kyse­ly­lo­mak­keita, joihin saatiin noin kuukauden aikana 150 vastausta: palve­luse­te­lillä tuotetun koti­hoi­to­pal­velun asiak­kailta saatiin 46 ja palve­luse­te­lillä tuotetun palve­lua­su­misen asuk­kailta 104 vastausta. Vastaajat olivat eri palve­lun­tuot­ta­jien asiak­kaita ympäri Pohjois-Karjalaa. Kyselyn kartoi­tet­tiin asiak­kaiden koke­muksia palve­luse­telin käytöstä. Vastausten valossa myös palve­luse­te­lillä tuotet­tuihin palve­luihin ollaan pääsään­töi­sesti tyyty­väisiä.

Viime vuoden aikana moni­ka­na­vai­sesti saatu tieto ikäih­misten palve­luista on tuottanut Siun sotelle arvokasta tietoa asiak­kai­demme koke­muk­sesta. Samalla tärkeäksi elemen­tiksi on noussut kansal­li­sesti yhte­ne­vien asia­kas­pa­lau­te­tiedon väit­tä­mien käyttö. Niiden avulla on mahdol­lista saada tule­vai­suu­dessa tietoa sekä hyvin­voin­tia­lueiden kansal­li­seen että alueel­li­seen seuran­taan. Samalla kun tieto tukee palve­luiden kehit­tä­mistä, hyötyvät myös asiakkaat tiedosta. Tiedon avulla asiakkaat voivat seurata ja arvioida käyt­tä­miensä palve­lujen laatua. Myös henki­löstö saa arvokasta ja näkyvää tietoa hyvin tehdystä työstä.

Alkaneena vuonna Siun sotessa tavoit­teena on tiedottaa hyvin­voin­tia­lueen asukkaita entistä näky­vämmin asia­kas­ko­ke­muk­sesta.