Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Yhdessä tehden vaikuttavimmat palvelut – järjestö- ja vapaaehtoistoiminta on tärkeä osa ikääntyneiden palveluja
Karjalan Karaoke Klubi laulatti ja tanssitti syyskuun alussa Noljakkakodin asukkaita karaoke- ja tanssi-iltapäivässä. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
Karjalan Karaoke Klubi laulatti ja tanssitti syyskuun alussa Noljakkakodin asukkaita karaoke- ja tanssi-iltapäivässä. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
11.10.2023

Yhdessä tehden vaikuttavimmat palvelut – järjestö- ja vapaaehtoistoiminta on tärkeä osa ikääntyneiden palveluja

Siun soten ikääntyneiden asumispalveluissa pyritään aktiivisesti tukemaan asukkaiden oman näköistä elämää. Yhteisöllisessä asumisessa ja ympärivuokautisessa palveluasumisessa asukkaat asuvat omissa kodeissaan. Asukkaan tarvitsemat palvelut järjestetään hänen tarpeensa mukaisesti, mutta samalla korostetaan asukkaan mahdollisuutta elää omaa elämäänsä.

Asumisyksikössä oman kotinsa ympärillä asukkailla on myös naapurit ja henkilökunta, jotka luovat yhteisön. Tärkeä osa yhteisöä ovat myös vapaaehtoiset.

Ikääntyneiden liikkuminen voi olla jo vaikeaa eikä kulkeminen esimerkiksi kulttuuritapahtumiin ole mahdollista. Myös ikääntyneen näkökyvyn heikentyminen voi estää itsenäisesti ulkoilun tai vaikeuttaa lukemista tai muuta harrastamista. Vapaaehtois- ja järjestöyhteistyön avulla asumisyksiköissä voidaan tarjota monipuolista vapaa-ajan toimintaa asukkaille aina kulttuurielämyksistä lukuhetkiin ja ulkoiluun.

Järjestö- ja vapaaehtoistoiminta on merkittävä voimavara

Siun soten yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi on nostettu ennaltaehkäisy sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen yhdessä asukkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tätä tavoitetta toteutetaan ikääntyneiden asumisyksiköissä mm. järjestö- ja vapaaehtoistoiminnalla.

Tavoitteena on, että järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa tehtävä yhteistyö on säännöllinen ja luonnollinen osa asumisyksiköiden arkea. Osana Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta Siun sotessa onkin laadittu ohjeet yhteistyön toteuttamiselle ja koottu järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan yhdyshenkilöiden verkosto toiminnan kehittämistä varten.

- Vapaaehtoistyöllä on iso merkitys asukkaille, koska useimmissa asumisyksiköissä on ajoittain haasteita järjestää aikaa viriketoimintaan vakituisen henkilöstön puolesta. Vapaaehtois- ja järjestötoiminta tuo asukkaille hyvinvointia ja iloa arkeen muun muassa järjestämällä erilaisia teemapäiviä ja toimintatuokioita. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi musiikkituokioita, ulkoilua, leivontaa ja askartelua. Yhdessä vietetyt hetket vähentävät yksinäisyyttä ja lisäävät sosiaalista vuorovaikutusta, ikäihmisten asumispalvelujen läntisen alueen palvelupäällikkö Minna Sjölander kertoo

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Vanhoja käsitöitä, esineitä ja työkaluja pöydällä.

Toimintaa asukkaiden kiinnostusten mukaan

Järjestöjen ja vapaaehtoisten toiminta asumisyksiköissä voi olla hyvin monipuolista. Kaiken toiminnan lähtökohtana on kuitenkin asukkaiden tarpeet ja mielenkiinnon kohteet. Asukkaita osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

- Henkilökunta kartoittaa asukkaiden mieltymyksiä, kuten aikaisempia harrastuksia, heti asumisyksikköön muuttamisen yhteydessä ja aina arjessa. Asukkaat osallistuvat tuokioihin aina vapaaehtoisesti, Sjölander kertoo.

- Siun soten asumisyksiköissä tehdään suunnitelma virkistyspalveluissa. Meillä asukkaiden kuulemista varten on laadittu kyselylomake, jolla kartoitetaan asukkaiden ja heidän läheistensä toiveita. Lomakkeessa kysytään laajasti asukkaan kiinnostuksen kohteita ja ylipäätään halukkuutta osallistua yhteiseen toimintaa. Vastauksia hyödynnetään sitten virkistyspalvelujen suunnitelmaa tehtäessä, Kyrölän ja Kotorannan asumisyksiköiden sosiaaliohjaaja Marjaleena Korhonen kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Esiintyjät laulavat karaokea ja ikääntyneet asukkaat kuuntelevat.

Musiikki saa väen liikkeelle

Erilaiset musiikkitilaisuudet saavat monet innostumaan. Oli sitten kyse yhteislauluhetkestä tai konsertista, tupa on yleensä täynnä. Syyskuun alussa Joensuussa Noljakkakodissa järjestettiin Karaoke- ja tanssi-iltapäivä. Iso yhteinen tila oli täynnä asukkaita. Monet kuulluista kappaleista olivat asukkaille tuttuja, ja yleisö yhtyikin välillä lauluun. Osa keinui tuolissaan musiikin tahtiin ja osalla jalka löi rytmiä lattiaan. Osa asukkaissa innostui myös tanssinpyörteisiin.

- Musiikki toimii vuorovaikutustilanteissa usein jonkinlaisena välittäjäaineena. Muistisairaan ihmisen kanssa kommunikointi helpottuu jonkin aisteja ja muistoja herättävän asian, kuten musiikin avulla. Myös luonnon äärelle pääseminen on moniaistillinen kokemus tuoksujen, äänimaiseman ympäröimänä ja tuulenvireen koskettaessa poskia. Musiikki ja tanssi saavat samalla tavoin havahtumaan unenomaisesta tilasta, löytyy sanat ja erilaiset tunteet, iloiset ja toisinaan myös surulliset, kertoo viriketyöntekijä Hanna Nuutinen Noljakkakodista.

Asukkaiden lisäksi yhteiset hetket antavat paljon myös vapaaehtoisille. Karjalan Karaoke Klubilaiset summasivat tuntojaan vapaaehtoistoiminnastaan näin:

- Tämä antaa todella hyvän mielen, sydämen iloa.

- Ihana katsoa vanhusten ilmeitä, he muistavat paljon.

- Herkistää laulajankin, tällä on iso merkitys asukkaille.

- Tämä on tärkeää myös meille laulajille. Kolme tuntia kestävässä tilaisuudessa saamme laulaa useita lauluja.

Karaokeiltapäivään osallistui noin puolet Noljakkakodin 63 asukkaasta. Henkilökunta auttoi kaikki halukkaat paikan päälle. Osa oli toivonut voivansa kuunnella musiikkia omasta kodistaan, jolloin kodin ovi oli jätetty raolleen.

- Yhteistyö merkitsee meille yleisesti ottaen “elämää”. Talon sisällä puuhastellaan ja kehitellään jatkuvasti erilaista tekemistä meidän omien puitteiden ja resurssien rajoissa. Toisinaan on helpottava lisä saada ohjelmaan myös ulkopuolisten suunnittelemana tuoreesta näkökulmasta, Nuutinen sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Nainen esittelee Molla-Maijaa ikääntyneille asukkaille.

Muistoja halutaan jakaa

Musiikin lisäksi myös monenlainen muistelu kiinnostaa. Liperin Konttilanhovissa pidettiin syyskuussa oman henkilöstön ja vapaaehtoisten yhteistyöllä taiteiden iltapäivä, jossa asukkaat saivat kiertää erilaisilla pisteillä. Yksi entinen yleisöä kerännyt piste oli aulaan rakennettu mummola, jossa oli esillä monenlaisia vanhoja esineitä. Myös esillä olleen mollamaijat saivat monen muistot heräämään.

- Minulla oli oma mollamaija, se oli vain isompi kuin nämä täällä olevat. Silloin ennen ei ollut muita nukkeja. Nuket piti tehdä itse, sanoi eräs asukas.

Lisäksi tilaisuudessa koettiin monenlaista taidetta, mm. tanssia, musiikkia ja kuvataidetta.

- Monetkaan ympärivuorokautisessa palveluasumisen asukkaat eivät pääse osallistumaan taidenäyttelyihin tai konsertteihin, ellei palvelua tuoteta paikanpäälle. Tähän pyrimme tekemään vastaiskun mahdollistamalla eri taiteen alojen tulon Konttilanhoviin, palveluesimies Satu Melkko kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kolme tanssiparia tanssimassa.

Haluaisitko toimia vapaaehtoisena ikäihmisten asumisyksikössä?

Vapaaehtoistoiminta on kaikille avointa toimintaa, jota tehdään palkatta omasta kiinnostuksesta ja halusta. Vapaaehtoistoiminnassa tavallisen ihmisen tiedot ja taidot riittävät. Toiminnan aloittamiseksi vapaaehtoinen saa Siun sotelta perehdytyksen tehtäviin ja vapaaehtoistoiminnan tehtäviä voidaan muokata juuri sinulle sopiviksi.

Voit olla ikääntyneen apuna monin eri tavoin. Pieni rupattelutuokio tai ulkoilu piristää ikääntyneen arkea. Kertaluontoisena apuna voit tukea ikääntynyttä kodin ulkopuolisilla asioinneilla tai autat ikääntynyttä, jolla ei ole omaisia tai läheisiä apuna. Asumisyksiköissä voit toimia emäntänä tai isäntänä, joka keittelee kahvia, seurustelee tai lukee sanomalehteä ikääntyneille.

Kiinnostuitko? Lue lisää aiheesta verkkosivuiltamme: Vapaaehtoistoiminta ikääntyneiden kanssa - siunsote.fi

 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)