Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmästä vertaistukea vauva-arkeen – ”Ryhmässä vauvat ovat päähenkilöitä”
Perheryhmän ohjaajat Leena Lappalainen (vas.) ja Mariika Ruippo ovat kokeneet organisaatiorajat ylittävän yhteistyön palkitsevana. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo
Perheryhmän ohjaajat Leena Lappalainen (vas.) ja Mariika Ruippo ovat kokeneet organisaatiorajat ylittävän yhteistyön palkitsevana. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo
05.01.2023

Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmästä vertaistukea vauva-arkeen – ”Ryhmässä vauvat ovat päähenkilöitä”

Siun sotessa käynnistyi Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmä loppuvuodesta. Perheryhmä on tarkoitettu vanhemmille ja heidän vastasyntyneille vauvoillensa. Ryhmässä on mukana viisi perhettä, joista jokaiseen on syntynyt vauva kuuden kuukauden sisällä. Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmätoiminta pohjautuu Mannerheimin Lastensuojeluliiton kehittämään perheryhmämalliin, johon on koulutettu maakunnan alueella ohjaajia.

Perheryhmätoiminta on ennaltaehkäisevää toimintaa, jolla pyritään tarjoamaan perheille varhaisen vaiheen tukea. Toiminnan tavoitteena on tukea lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutussuhdetta. Ryhmätoiminnalla pyritään vahvistamaan vanhempien mentalisaatiokykyä, millä tarkoitetaan vanhemman kykyä pohtia lapsen tarpeita ja kokemuksia arjen erilaisissa tilanteissa.

– Ryhmätoiminnan tavoitteena on tukea vanhempia ymmärtämään yhä paremmin vauvan tarpeita ja käyttäytymistä. Ryhmässä vauvat ovat päähenkilöitä ja kerrat toteutuvat vauvojen ehdoilla, sosiaaliohjaaja Mariika Ruippo kertoo.

Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmässä käsitellään vanhempien mentalisaatiota kehittäviä teemoja, jotka pohjautuvat vanhemman ja lapsen kokemusten tutkimiseen ja ymmärtämiseen. Ryhmässä on käsitelty muun muassa vauvaan ja toiseen vanhempaan kohdistuvia odotuksia, omaa vanhemmuutta sekä luonteenpiirteitä ja temperamenttieroja.

– Ryhmässä on luottamuksellinen ilmapiiri, jossa uskaltaa tuoda oman näkemyksensä esiin. Jokaista kuunnellaan ja kannustetaan kertomaan omia ajatuksiaan, Ruippo kertoo.

– On tärkeää pysähtyä näiden teemojen äärelle ja antaa aikaa vastausten pohtimiseen. Jokaisen ryhmäläisen ajatukset ovat ainutlaatuisia eikä näissä teemoissa ole oikeita tai vääriä vastauksia, Joensuun kaupungin varhaiskasvatuksen perheohjaaja Leena Lappalainen pohtii.

Perheryhmässä pääsee tutustumaan samassa elämäntilanteessa oleviin vanhempiin ja keskustelemaan vauvaan, vanhemmuuteen ja perhe-elämään liittyvistä aiheista. Ryhmä kokoontuu yhteensä kahdeksan kertaa ja pääsääntöisesti kahden viikon välein.

– Ryhmä voisi kokoontua useamminkin! Olen tykännyt Vahvuutta vanhemmuuteen ryhmätoiminnasta. Tällainen ohjattu toiminta ja keskustelut toisten vanhempien kanssa ovat antoisia, ryhmässä mukana oleva Laura Piironen kertoo.

Vanhempien kokemukset perheryhmätoiminnasta ovat olleet myönteisiä. Ryhmässä heränneet ajatukset kannustavat pohtimaan omaa toimintaa vanhempana ja tarkastelemaan tilanteita lapsen näkökulmasta. Perheet ovat kokeneet saaneensa tukea vanhemmuuteen ryhmästä. Muiden samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien kanssa keskustelu on koettu erityisen merkityksellisenä.

– Ryhmästä saa vertaistukea vauvaarjen keskelle. Voin suositella ryhmätoimintaa myös muille pienten vauvojen vanhemmille, ryhmässä mukana oleva Eveliina Säynevirta kannustaa.

Uusi Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmä käynnistyy Joensuussa alkuvuodesta 2023. Vanhemmat voivat tiedustella omasta neuvolastaan lisätietoja käynnistyvistä ryhmistä.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuvateksti: Perheryhmässä vauvat ovat päähenkilöitä ja ryhmän tapaamiset toteutuvat vauvojen ehdoilla. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo

Yhteistyötä yli organisaatiorajojen

Siun soten alueella on kokeiltu toteuttaa perheryhmätoimintaa niin, että ryhmän toinen ohjaaja on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen ja toinen varhaiskasvatuksen työntekijä. Työpariksi sopisi hyvin myös kolmannen sektorin tai seurakunnan työntekijä. Kokemukset organisaatiorajat ylittävästä yhteistyöstä ovat olleet myönteisiä.

– Olemme kokeneet organisaatiorajat ylittävän yhteistyön palkitsevana. Kun tehdään tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä, pystytään sujuvoittamaan lapsien ja perheiden tuen saamista, Lappalainen kiittelee.  

Perheryhmätoiminta on esimerkki perhekeskustyöstä, jossa lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevien toimijoiden yhteisenä päämääränä on tukea arkea niin, että perheet saisivat tarvitsemansa avun ja tuen varhaisessa vaiheessa, ennaltaehkäisevästi ja koordinoidusti.

Pohjois-Karjalassa perhekeskustyöllä tarkoitetaan kaikkea perheille suunnattuja palveluja Siun sotessa, kunnissa sekä kolmannella ja yksityisellä sektorilla. Näitä palveluja ovat muun muassa lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, järjestöjen toiminta sekä varhaiskasvatuspalvelut.

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)