Sosi­aa­linen luototus käyttöön Siun sotessa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa on otettu käyttöön sosi­aa­linen luototus elokuun alusta alkaen.

Sosi­aa­linen luotto tarkoittaa kohtuu­eh­toista lainaa, jota voidaan myöntää perus­tel­lusta syystä pohjois­kar­ja­lai­selle henki­lölle, jolla ei pieni­tu­loi­suu­tensa, vähä­va­rai­suu­tensa tai muun syyn vuoksi ole mahdol­li­suutta saada luottoa muilla keinoin. Sosi­aa­lista luottoa voidaan myöntää muun muassa velkojen yhdis­tä­mi­seen ja velka­kier­teen katkai­suun, talouden kuntoon saat­ta­mi­seen, asumisen turvaa­mi­seen, vält­tä­mät­tö­miin hankin­toihin, sosi­aa­lisen kriisin ylit­tä­mi­seen tai työl­lis­ty­misen edis­tä­mi­seen. Siun sote voi myöntää sosi­aa­lista luottoa 500‑8000 euroa hakemusta kohden, ja lainan takai­sin­mak­suaika on enintään seitsemän vuotta.

Siun soten alueella sosi­aa­lisen luoto­tuksen tarve painottuu ensi­si­jai­sesti työl­li­syyden edis­tä­mi­seen sekä lapsi­per­he­köy­hyyden ehkäi­se­mi­seen. Palvelun tavoit­teena on, että Pohjois-Karja­lassa saadaan kohen­nettua työl­li­syyttä, edesau­tettua yksilön osal­li­suutta yhteis­kunnan jäsenenä sekä laskettua lapsi­per­he­köy­hyyttä.

Palveluun hakeu­du­taan ottamalla yhteyttä sosi­aa­li­pal­ve­lujen keski­tet­tyyn puhe­lin­pal­ve­luun (puh. 013 330 2810), mikä on avoinna arkisin klo 10–14. Puhe­lin­pal­ve­lussa sosi­aa­li­huollon ammat­ti­hen­kilö arvio alus­ta­vasti asiakkaan koko­nais­ti­lan­teen ja luoton saamisen edel­ly­tykset.

Luoton myön­tä­minen perustuu sosi­aa­li­huol­to­lain mukaiseen palve­lu­tar­peen arvioon. Luottoa myön­net­täessä huomioi­daan hakijan tulot ja menot, velat, varal­li­suus ja ansain­ta­mah­dol­li­suudet. Luot­to­kel­poi­suus ja lainan takai­sin­mak­su­kyky tarkas­te­taan osana sosi­aa­lisen luoto­tuksen hake­mis­pro­sessia. Hakijaa edel­ly­te­tään myös tekemään vapaa­eh­toinen maksu­häi­riö­mer­kintä lainan nosta­misen yhtey­dessä.

Luot­to­pää­tökset käsi­tel­lään työi­käisten sosi­aa­li­pal­ve­luiden talous­so­si­aa­li­työssä. Luotosta ja sen takai­sin­mak­susta laaditaan asiakkaan kanssa sopimus, jonka toteu­tu­mista seurataan. Lisäksi luoton saaneella on mahdol­li­suus talou­del­li­seen neuvon­taan ja ohjauk­seen koko luoton takai­sin­mak­suajan. Vaikka luot­to­pää­töstä ei voitai­si­kaan tehdä, asiakkaan talou­del­li­seen tilan­tee­seen voidaan löytää muita ratkai­su­kei­noja. Sosi­aa­linen luotto on aina viime­si­jainen palvelu suhteessa muihin palve­luihin.

Sosi­aa­li­sesta luoto­tuk­sesta annetussa laissa (1133/2002) säädetään sosi­aa­lisen luoto­tuksen palvelun sisäl­löstä. Elokuussa 2023 voimaan tulevat laki­muu­tokset edel­lyt­tävät hyvin­voin­tia­lueita tarjoa­maan sosi­aa­lisen luoto­tuksen palvelua. Hyvin­voin­tia­lueet järjes­tävät sosi­aa­lista luoto­tusta sisäl­löl­tään ja laajuu­del­taan sellai­sena kuin alueella esiintyvä tarve edel­lyttää. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen alue­hal­litus päätti 30.6.2023 kokouk­ses­saan sosi­aa­lisen luoton myön­tä­mis­pe­rus­teista ja sovel­ta­mis­oh­jeista.

Lisä­tie­toja sosi­aa­li­sesta luoto­tuk­sesta löytyy verk­ko­si­vuil­tamme: Sosi­aa­linen luototus – siunsote​.fi.