Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Puutiaisaivotulehdusrokotusta suositellaan Joensuun Niinivaaralla ja Hukanhaudalla kaikille luonnossa liikkuville
Artikkelin kuva
20.03.2023

Puutiaisaivotulehdusrokotusta suositellaan Joensuun Niinivaaralla ja Hukanhaudalla kaikille luonnossa liikkuville

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt puutiaisaivotulehdusrokotusten eli TBE-rokotusten suosituksia. Pohjois-Karjalassa rokotussuositukset pysyvät muuten samoina, mutta Niinivaaran ja Hukanhaudan alueilla suositusta on päivitetty.

Uudessa päivityksessä Joensuun Niinivaaralla ja Hukanhaudalla TBE-rokotusta suositellaan kaikille luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille. Alueella on isot ulkoilualueet, joissa vierailevien kannattaa huomioida Niinivaaran ja Hukanhaudan rokotussuositukset. Muualla Joensuussa rokotusta suositellaan edelleen luonnossa erityisen paljon yli neljän viikon ajan liikkuville. Tohmajärvellä on edelleen voimassa sama suositus kuin nyt Niinivaaralla ja Hukanhaudalla.

THL laskee viiden vuoden ilmaantuvuuden mukaan, minkälainen riski alueella on saada puutiaisaivotulehdus. Rokotussuositukset perustuvat tapausmäärien ja ilmaantuvuuden lisäksi tapauskohtaiseen harkintaan. Kaikki puutiaisaivotulehdukseen sairastuneet eivät välttämättä asu niillä alueilla, joista punkit ovat tulleet. Esimerkiksi suositut ulkoilualueet vaikuttavat asiaan, kuten Niinivaaralla ja Hukanhaudalla.

TBE-rokotuksia tarjotaan kansallisen rokotusohjelman osana niille, jotka asuvat tai mökkeilevät alueilla, joissa puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on korkea. THL antaa rokotussuosituksia myös niille alueille, jotka eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan puutiaisaivotulehdusta vastaan. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote ei kuulu TBE-rokotusten kansalliseen rokotusohjelmaan, jolloin TBE-rokote on omakustanteinen.

TBE-rokotukset Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella TBE-rokotteen reseptin saa koko perheelle soittamalla omalle terveysasemalleen: Terveysasemien vastaanotot - siunsote.fi. Apteekista hankittu rokote otetaan mukaan rokotusvastaanotolle. Rokotteen noutamisen jälkeen rokotusajan voi varata ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta, mutta ajan saa myös soittamalla terveysasemalle. Sähköiseen ajanvaraukseen: Verkkoajanvaraus (siunsote.fi).

Jos perheessä on neuvola- tai kouluikäisiä lapsia, rokotukset voidaan antaa koko perheelle neuvoloissa tai kouluterveydenhuollossa. Ajan voi varata sähköisen ajanvarauksen kautta huomioiden, että jokaiselle perheenjäsenelle tulee varata oma aika.

TBE-rokotteen voi saada myös oman työterveyshuollon kautta, mikäli työhön kuuluu paljon luonnossa liikkumista. Riskinarvio tehdään työterveyshuollossa.

TBE-rokotussarjaan kuuluu kolme rokotetta, ja yhden annoksen hinta on noin 30 euroa. THL suosittaa rokotetta yli kolme vuotta täyttäneille henkilöille.

Punkin puremalta kannattaa suojautua

– Puutiaisaivotulehdus on edelleen harvinainen tauti Pohjois-Karjalan alueella, vaikka se on lisääntynyt. Kannattaa suojautua punkin puremalta aina, kun liikkuu luonnossa ja harkita rokotusta suosituksen mukaisesti, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns muistuttaa.

Puutiaisaivotulehduksen lisäksi kaikkia punkin eli puutiaisen levittämiä tauteja voi ehkäistä suojautumalla punkin puremilta. Kannattaa pukeutua vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin, kun liikkuu alueilla, joilla esiintyy punkkeja. Housunlahkeet on hyvä laittaa sukkien sisään ja käyttää korkeavartisia saappaita. Myös iholle levitettäviä hyönteiskarkotteita voi käyttää. Luonnossa liikkumisen jälkeen kannattaa tarkastaa vaatteet ja lemmikkieläinten turkki, jotta niihin ei jää punkkeja.

Lisätietoa aiheesta:

THL: Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät laskivat hieman edellisvuodesta - kansallinen rokotusohjelma laajenee Espoon Suvisaaristoon

THL: Infektiotautien seuranta ja riskinarviointi Atlas

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)